Jokiniementien neulanen -kumppanuuskaavahanke

Tule modernin asuntorakentamisen kumppaniksi

Laukaan kunta on käynnistämässä Laukaan keskustassa sijaitsevalle kiinteistölle kumppanuuskaavahanketta, johon etsimme yhteistyökumppaniksi rakennusliikettä tai useamman toimijan yhteenliittymää. Yhteistyökumppani valitaan alkuvuonna 2023 järjestettävällä tontinluovutuskilpailulla, joka sisältää ideasuunnittelua.

Hankkeessa kunta asemakaavoittaa rakennuspaikan yhteisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti, jonka jälkeen yhteistyökumppani ostaa rakennuspaikan ja rakentaa sille kaavan mukaisia moderneja asuntoja. Kiinteistö sijaitsee osoitteessa Jokiniementie 9.

Uudenlaisia asuntoja Laukaan keskustaan

Laukaan kunnan visiona on, että kiinteistölle on vuoteen 2025 mennessä rakennettu arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan korkeatasoinen kaupunkipientalo, joka on toteutettu tiiviisti ja tehokkaasti vähintään kahteen kerrokseen. Rakennusmassat parantavat taajamakuvaa ja istuvat hyvin rakennuspaikan puistomaiseen ympäristöön. Hanke tuo monipuolisia ja viihtyisiä asumisen vaihtoehtoja Laukaan ydinkeskustaan.

Kumppanuuskaava pähkinänkuoressa

Laukaan kunta purkaa kiinteistöllä olevan rakennuksen vuoden 2022 aikana, jonka jälkeen kunta valitsee yhteistyökumppanin ja käynnistää asemakaavamuutoksen. Kaavoitusvaiheessa yhteistyökumppanilta odotetaan ideointia ja asemakaavoitusta palvelevaa viitesuunnittelua. Voimassa oleva asemakaava muutetaan vuosien 2023–2024 aikana ja sen aikana yhteistyökumppanilla on jo mahdollisuus tehdä rakennussuunnittelua. Kun asemakaavamuutos astuu voimaan, kunta myy kiinteistön yhteistyökumppanilleen, joka rakentaa suunnitelman mukaisen uudiskohteen ja myy asunnot vapaaseen markkinahintaan.

Laukaan kirkonkylän keskusta on muodostunut nopeasti pienestä maaseutupitäjän taajamasta kasvavan ja kehittyvän kunnan hallinnon ja palvelujen keskukseksi. Keskusta on houkutteleva ja viihtyisä kaupan ja asumisen ympäristö, jota kunta kehittää määrätietoisesti kohti tiiviimpää ja korkeatasoisempaa kaupunkiympäristöä.

Jokiniementien neulanen (pdf)

Tontinluovutuskilpailun käynnistyminen

Mikäli kiinnostuit, tilaa sähköpostiisi aikatauluun ja tontinluovutuskilpailun käynnistymiseen liittyvät tiedotteet ja ilmoitukset.

Tilaa tiedote

Laukaan kunta omistaa aivan Laukaan kirkonkylän keskustassa olevan kiinteistön osoitteessa Jokiniementie 9. Kiinteistöllä on 1960-luvulla rakennettu asuinrivitalo, jonka tyhjentyminen mahdollistaa kiinteistökehityksen ja keskustaajaman asuntotuotannon parantamisen. Rakennuksessa on ollut kuusi vuokrakäytössä ollutta asuntoa, joista viimeiset asukkaat muuttivat pois syksyllä 2022.

Suunnittelualue sijaitsee kirkonkylän keskustan koillisosassa, aivan palveluiden vieressä. Alue rajautuu pohjoispuoleltaan koulunmäen kampusalueeseen ja kirkon ympäristöön. Kohde sijaitsee mäntyisässä maisemassa. Jokiniementien toiselta puolelta avautuu näkymä viihtyisään puistikkoon lampineen ja suihkulähteineen.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 3400–4200 m².

Etäisyyksiä

 • Kirkonkylän päiväkoti 0,1 km
 • Kirkonkylän koulu (alakoulu) 0,1 km
 • Sydän-Laukaan koulu (yläkoulu ja lukio) 0,4 km
 • Kioski 0,3 km
 • Kauppa ja muut Laukaan keskustan palvelut 0,5 km
 • Yksityinen päiväkoti Sävelmaa 0,6 km
 • Laukaan kirkko 0,2 km

Kiinteistöllä on valmiina sähkö-, vesihuolto- ja kaukolämpöliittymät.

 • Suunnitteluprosessi on tehokkaampi, kun kaava- ja rakennussuunnitelmia voidaan valmistella yhtä aikaa.
 • Vältetään mahdolliset muutostarpeet, kun kaavoitus ja rakennussuunnittelu tapahtuvat samanaikaisesti.
 • Kunta päättää kaavamuutoksen sisällöstä, mutta tavoitteet ovat yhteisesti sovittuja.
 • Mahdollisuus kiinnittää huomiota kustannuksiin ja niiden hallintaan.
 • Kaavaprosessin aikana voidaan ennakoida ja ratkoa rakennussuunnitteluvaiheiden ongelmia (esim. rakennuslupavaiheessa neuvottelut rakennusvalvonnan ja pelastuslaitoksen kanssa on jo osaksi tehty).
 • Eri osapuolet sitoutuvat asemakaavan toteuttamiseen aikaisemmassa vaiheessa.
 • Kunta ja yhteistyökumppani sparraavat toisiaan esim. tuomalla uusia ajatuksia asuinalue- tai rakennussuunnitteluun.

 

Lisätietoja

Jarmo Toikka

Maankäyttöpäällikkö

040 353 8258

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Kehittämisen ja parantamisen palvelua

Tavoitteemme on rakentaa asuikkaillemme parasta mahdollista arkea. Liekkiä Laukaaseen – kuntastrategia vuoteen 2030.

Tutustu