Koronatiedotus

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa kunnan sosiaali- terveys ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Ajantasaiset tiedot palveluista sekä asiointikanavista löydät tammikuusta alkaen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta hyvaks.fi.” 

Löydät tietoa koronarokotuksista, varaat ajan rokotukseen tai perut rokotusajan Seututerveyskeskuksen verkkosivuilta. Alle on koottu tietoa koronasta. Koronarokotus-sivulta löydät ohjeita ja linkit rokotusajanvaraukseen.

Kun epäilet koronatartuntaa

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireiden perusteella ei voi päätellä, onko kyseessä koronainfektio vai jokin muu hengitystieinfektio. Onkin suositeltavaa tehdä kotitesti taudin aiheuttajan selvittämiseksi. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä.

Lievissä oireissa

  • positiivisen koronatestituloksen saatuasi: vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, pyri välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
  • negatiivisen koronatestituloksen saatuasi:  vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, pyri välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse omalle terveysasemallesi tai tarvittaessa Sairaala Novan päivystysapuun 116 117.

Virallisia PCR-koronatestejä tehdään enää vain terveydenhuollon ammattilaisen suosittelemana, jos sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita ja kuulut seuraaviin ryhmiin:

Myös rajaviranomainen voi määrätä sinut viralliseen PCR-testiin ulkomailta palattuasi. Muissa tapaukissa suositellaan käytettäväksi kaupasta saatavia kotitestejä.

Lue lisää Seututerveyskeskuksen koronanäytteenotosta.

Kunnanviraston aukioloajat

Laukaan kunnanvirasto ja puhelinvaihde (numerossa 014 267 5000) palvelevat ma–pe klo 9–13.  Kunnanvirastoon asioimaan tullessasi ovi avataan ovikelloa soittamalla. Asiakastapaamisia järjestetään myös puhelinvaihteen aukioloaikojen ulkopuolella. Sovi kuitenkin tapaaminen työntekijöiden kanssa etukäteen.

Kirjastoissa asiointi

Kirjastot ovat avoinna normaalisti. Muista kirjastossa asioidessasi turvaetäisyydet sekä yskimis- ja käsihygienia. Maskin käyttöä suositellaan, jos olet altistunut koronavirukselle, sinulla on hengitystieinfektion oireita, olet rokottamaton tai kuulut riskiryhmiin.

Sosiaalitoimistossa asiointi

Suosittelemme asioimaan sosiaalitoimistossa puhelimitse aina kun mahdollista. Teemme sosiaalityötä myös  etäyhteyksin (puhelinpalaverit, Teams- ja Skype-yhteydet). Jos asioit sosiaalityössä toimistolla, niin tulethan paikan päälle vain terveenä, pese kädet huolellisesti ja käytä kasvomaskia (aikuiset ja yli 15 vuotiaat lapset). Voit käyttää joko omaa tai sosiaalityöstä  annettavaa kasvomaskia. Tämän hetkisen suosituksen mukaan kasvomaskia käyttävät niin  työntekijät kuin asiakkaatkin. Otathan yhteyttä sosiaalitoimistoon, jos tapaaminen mietityttää.

Lisätietoja aikuissosiaalityön palveluista ja aukioloajoista

Vierailut vanhus- ja vammaispalvelujen palveluasumisyksiköissä

Tule vierailulle vain täysin terveenä. Vierailulle tullessasi pese ensin kädet ja käytä tarvittaessa kasvomaskia ja muita henkilökunnan suosittelemia suojaimia. Yksiköissä voi olla erilaisia käytäntöjä koronatilanteesta riippuen. Lue esille laitetut ohjeistukset ja ota yhteyttä henkilökuntaan saapuessasi vierailulle.

Vanhuspalvelujen asumispalvelut
Vammaispalvelujen asumispalvelut

Ei rajoituksia yleisötilaisuuksiin eikä harrastustoimintaan

Yleisötilaisuuksia voi järjestää normaalisti kaikkialla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Länsi- ja Sisar-Suomen aluehallintoviraston KSSHP:n alueelle antama päätös tilojen terveysturvallisesta käytöstä (58 d §) päättyi 20.2.2022. Samalla päättyi toimijoiden tilojen velvoite laatia tilojen käytöstä terveysturvallisuussuunnitelma. Erillistä terveysturvallisuussuunnitelma tilojen käytöstä ei tarvitse enää laatia. Aluehallintovirasto oli aiemmin purkanut KSSHP:n alueelta kaikki ulko- ja sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin liittyvät rajoitukset. 

Lue AVI:n päätös Keski-Suomen kokoontumisrajoitusten keventämisestä 3.2.2022.

Lue Laukaan kunnan ajankohtaiset uutiset koronasta.

Yleisiä ohjeita tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin

Maskinkäyttösuositus ja hygieniaohje

Laukaassa on voimassa laaja maskinkäyttösuositus. Kaikkia henkilöitä suositellaan myös huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Koronatyöryhmä suosittelee noudattamaan THL:n ohjeistusta yli 12-vuotiaiden maskinkäytöstä tapahtumissa ja julkisissa tiloissa.
  • Epidemiatilanteen vaatiessa voi työyksikön esimies määrätä laajan maskinkäyttösuosituksen käyttöön koronatyöryhmään kanssa keskusteltuaan.

Koronarajoitukset Keski-Suomen eri kunnissa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien koronaohjeisiin ja rajoituksiin pääset Sairaala Novan koronasivuilta

Valtioneuvoston Koronavirusepidemian aikaiset rajoitukset -sivulta löydät ajankohtaista tilannetietoa koronarajoituksista ja niiden purkamisesta.

Koronavirusepideamitilanne Keski-Suomessa j valtakunnallisesti

Keski-Suomen koronavirusepidemiatilanne ja alueelliset suositukset Sairaala Novan verkkosivuilla
Suomen koronavirustilanne THL:n verkkosivuilla
Ohjeita ikääntyneille ja muille riskiryhmille THL:n verkkosivuilla

Korona-altistumistietojen julkaisu lopetettu

Tietoja koronavirukselle altistumisista julkisilla paikoilla ja kouluissa ja päiväkodeissa ei enää julkaista.

 

Maksuton kasvomaskijakelu vähävaraisille koronalta suojautumiseksi on lopetettu maskien vähäisen kysynnän vuoksi.

Yleisötilaisuuksia voi järjestää normaalisti Keski-Suomessa

Yleisötilaisuuksia voi järjestää normaalisti kaikkialla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston KSSHP:n alueelle antama päätös tilojen terveysturvallisesta käytöstä (58 d §) päättyi 20.2.2022. Samalla päättyi toimijoiden tilojen velvoite laatia tilojen käytöstä terveysturvallisuussuunnitelma. Erillistä terveysturvallisuussuunnitelma tilojen käytöstä ei tarvitse enää laatia. Aluehallintovirasto oli aiemmin purkanut KSSHP:n alueelta kaikki ulko- ja sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin liittyvät rajoitukset. 

Aluehallintovirasto poisti Keski-Suomen kokoontumisrajoituksia 15.2.2022 alkaen.

AVI:n päätös 3.2.2022 kokoontumisrajoitusten keventämisestä – rajoitukset päättyivät 20.2.

 

Linkkejä:

Lisätietoja:

Laukaan kunnan koronatyöryhmän puheenjohtaja on Jukka Lappalainen, varapuheenjohtaja Jussi Silpola ja sihteereinä toimivat Heli Peltola ja Sanna Laitinen.

Jukka Lappalainen

Ympäristötoimenjohtaja

0400 564 983

Laukaan Akro, Kantolantie 10a
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Jussi Silpola

Sivistysjohtaja

0400 250 743

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Heli Peltola

Viestintäpäällikkö

040 620 3318

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Sanna Laitinen

Järjestelmäasiantuntija

040 056 5312

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Koronarokotukset Laukaassa

Lisätietoa koronarokotuksista.

Koronarokotukset

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee oirearvio Omalo-palvelussa.

Omaolo-palvelu