Hyvä ikääntyminen

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa kunnan sosiaali- terveys ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Ajantasaiset tiedot palveluista sekä asiointikanavista löydät tammikuusta alkaen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta hyvaks.fi.

Aloita tutustuminen hyvään ikääntymiseen katsomalla geriatrian dosentin, tutkimusprofessori Harriet Finne-Soverin videotervehdys, jolla hän kertoo ikääntymismuutoksista ja niiden vaikutuksesta.

Turvallinen asuinympäristö on paras ennakoitava asia ennen tapaturmien sattumista. Terveyskylän Ikätaloon on koottu esteettömän asumisen tunnusmerkkejä ja lisätietoa esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojista, joilta saa yli 65-vuotiaille maksuttomasti apua korjaustyön ja muutostarpeen arviointiin ja suunnitteluun.

Kotitapaturmien ehkäisemiseksi on koottu yleisiä ikääntyville sattuvia tapaturmia ja miten niitä voidaan ehkäistä. Tutustu myös arkiteknologisiin ratkaisuihin, kuten liesihälyttimeen, yövaloon liiketunnistimella ja apuvääntimeen, joka helpottaa oven ja lukon avaamista.

Liikutko suositusten mukaisesti? – Arvio se kätevästi verkkosovelluksen avuin.

Onko kaatumisvaarasi kohonnut? – Täytä sähköinen UKK-Instituutin kaatumisvaaran arviointilomake ja ryhdy pistemäärän mukaisiin toimenpiteisiin kaatumisten ehkäisemiseksi.

Ota käyttöön kymmenen tehokasta kaatumisten ehkäisykeinoa ja vinkkaa keinoista tutuille.

Tutustu Voitaksen valmiisiin voima- ja tasapainoharjoitteisiin ja hae sivustolta haastetta ja vaihtelua harjoitteluusi kuvallisten ohjeiden suuresta joukosta.

Ikääntyessä ajattelutoiminnoissa ja muistissa tapahtuu muutoksia. Tutustu Terveyskylän artikkeliin elintapojen vaikutuksesta muistiin ja  Aivotaloon, jossa on kattavasti tietoa ihmisen aivoista ja ajattelutoiminnoista.

Suomen muistiasiantuntijoiden Itse täytettävä muistikysely ja muistikysely läheiselle antavat etenkin muistihäiriön alkuvaiheessa ensiarvoisen tärkeää tietoa tilanteesta.

Ole yhteydessä Seututerveyskeskuksen muistihoitajaan kun muistinmuutokset huolettavat sinua tai läheisiäsi. Muistidiagnoosin jälkeen muistikoordinaattoriimme tukee kotona asumista ja koko muistiperhettä.

Ravitsemus vaikuttaa oleellisesti ikääntyvän hyvinvointiin. Tutustu Terveyskylän Ikätalon artikkeliin ravitsemuksen ja toimintakyvyn yhteydestä.

Ikääntyvien ravitsemuksen suosituksen keskeisiä asioita ovat muun muassa proteiinin saantisuositus (1,2-1,4 g/paino kg), runsas kasviksien, hedelmien ja marjojen suosiminen sekä täysjyväviljavalmisteet, pehmeä rasva ja maitovalmisteet. Hyviä ruoka-aineita ovat kala, siipikarja, liha, kananmuna ja kasviproteiinin lähteet kuten palkokasvit ja pähkinät.

Ikääntyvällä tahaton painonlasku (yli 4,5kg tai yli 5% kokonaispainoista) on aina selvitettävä asia.

Hyvä mielenterveys on tärkeässä roolissa aktiivisen, laadukkaan ja terveen elämän kannalta. Mielenterveystalosta löydät tietoa ikäihmisen mielenterveydestä, Ikäopistosta löydät puolestaan mielen hyvinvoinnin tietopankin.

Tutustu myös Ikäinstituutin mielen hyvinvoinnin lähteitä –vinkkivihkoon. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!

Toimintakykypuhelin

Ennakoivan työn fysioterapeutti

040 1945 842 (maanantaisin klo 14-15)

Yhteystiedot

Mari Marjakaarto

Kotihoidon asiakasvastaava

040 7235 005

Vanhuspalvelut, Pelloskuja 3, PL 6
41341, Laukaa

asiakasohjaus@laukaa.fi

Henna Leinonen

Kotihoidon asiakasvastaava

040 7235 005

Vanhuspalvelut, Pelloskuja 3, PL 6
41341, Laukaa

asiakasohjaus@laukaa.fi

Ajankohtaista

20.01.2023 | Liikunta, Vanhuspalvelut, Vattipalsta
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle-koulutus
22.12.2022 | Hyvinvointi, Vammaispalvelut, Vanhuspalvelut
Hyvinvointialueen asiakasmaksut, maksukatto ja laskutus
22.12.2022 | Vammaispalvelut, Vanhuspalvelut
Omaishoidon maksuja yhdenmukaistetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella

Liikuntapalvelut Laukaassa

Laukaan vapaa-aikatoimen tarjoamat liikuntapalvelut.

Lisätietoja