Olet täällä

Historia

Tietoa Laukaasta

Laukaan kunnalla on pitkä historia suuresta emäpitäjästä nykyiseen kasvavaan kuntaan.
Kalluntalo

Laukaa on yksi Keski-Suomen vanhimpia pitäjiä, joka on perustettu vuonna 1593. Pitäjää kutsuttiin myös Wanhaksi Laukaaksi. Kunnan pinta-ala oli alkujaan peräti 2 386 km2. Laukaasta on sittemmin muodostettu uusia kuntia ja kaupunkeja ja nyky-Laukaan pinta-ala on 825 km2.

Laukaassa yhtyvät Saarijärven, Viitasaaren ja Rautalammin vesireitit. Reittien yhtymäkohta on Saraavedessä, jonka rannalla sijaitsevat tuhansia vuosia vanhat Saraakallion kalliomaalaukset. Keiteleen kanavan reitistä valtaosa sijaitsee kunnan alueella, samoin viidestä sulusta kaksi. Kanava mahdollistaa liikkumisen Keiteleeltä Päijänteelle.

Aikoinaan vauraan maanviljelyspitäjän nykypäivään kuuluu teollistuminen ja monipuolinen palvelurakenne. Kunnan neljästä taajamasta tunnetuin on omaleimainen, aikanaan selluloosatehtaan turvin kehittynyt Lievestuore. Vihtavuoren taajama tunnettiin aikoinaan ruutitehtaasta. Tänä päivänä kunnan asukasluvultaan toiseksi suurin taajama on lähellä Jyväskylän rajaa sijaitseva Leppävesi, joka on vetänyt hyvin puoleensa myös eri alojen yrityksiä. Kirkonkylässä on eniten asukkaita sekä monipuolisimmat palvelut.