Olet täällä

Talousarvioesitys 2020: tavoitteena tasapainoinen talous

7.11.2019 - 13:19
Sydän-Laukaan koulu ja lukio
Tämä kunnanjohtajan talousarvioesitykseksi nimetty vaihe talousarvion laadinnassa tavoittelee tasapainoista taloutta turvaten kuitenkin niin, että elinvoima ja ennaltaehkäisevät palvelut turvataan. Palstalla vieraana on Laukaan kunnan talousjohtaja Eero Raittila.

Mihin verotulot, valtionosuudet ja muut tuotot Laukaan kunnassa aiotaan käyttää vuonna 2020? Mistä palveluista pidämme kiinni ja mihin investoimme? Tässä hiukan faktaa. Laukaan kunnan talousarvioesitys 2020 on tuloksella mitattuna tasapainossa vuonna 2020. Esitys sisältää korotusesityksen kiinteistöverotukseen, mutta tulovero säilyy ennallaan 21,5 prosentissa. Kiinteistöverojen korotuksella tavoitellaan noin 700 000 euron lisätuloja.

 Toimintakatteen kasvua on hillitty sopeutustoimin, mutta kunnan toimintakulut kasvavat edelleen 2,9 miljoonaa euroa eli 2,2 prosenttia. Laukaan kunnan palvelujen kysyntä kasvaa, vaikka asukasmäärän kasvu on hidastunut. Tämä johtuu siitä, että koulun aloittavat ikäluokat ovat entistä suurempia ja ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa. Esitys sisältää 0,5 miljoonan euron kohdentamattoman omaisuuden myyntivoittoerän. Kunnanhallitus päättää myytävästä omaisuudesta käyttösuunnitelmassa tammikuussa.

Investointien taso jatkuu korkeana vuosien 2020–2022 ajan. Vuonna 2020 investointien kokonaissumma on noin 19 miljoonaa. Suurimmat investointihankkeet suunnitelmakaudella ovat Vihtavuoren koulu ja uusi Kuntala. Lisäksi käynnissä on Kirkonkylällä koulunmäen rakennushanke, jonka rahoitusmuotona on kiinteistöleasingrahoitus. Hankkeen laajuus vuosina 2019–2022 on noin 30 miljoonaa euroa.

Talousarvioesitys on rakennettu lautakuntien esitysten pohjalta. Kunnanvaltuuston lähetekeskustelun jälkeen talousarvioesitys siirtyy kunnanhallituksen käsiteltäväksi, jonka jälkeen se hyväksytään lopullisesti joulukuun kunnanvaltuustossa. Tutustu kunnanjohtajan talousarviovideoon alla sekä talousarvioesitysdioihin (pdf) ja talousarviokirjaan (pdf).

 

Tutustu Laukaan kunnan talousarvioesityksen powerpoint-dioihin sekä talousarviokirjaan 2020

 

Eero Raittila

Talousjohtaja, Laukaan kunta

Blogin kirjoittaja

Uusimmat kirjoitukset