Olet täällä

Yritysten koronatuki

Koronatukipuhelin yrityksille

Yhdessä yli kriisin -palvelut Laukaan yrittäjille

 

Tällä sivulla saat vinkkejä rahoitusmahdollisuuksista sekä palveluista, jotka yrittäjiä auttavat koronakriisissä sekä tulevaisuuteen valmistautumisessa akuutin kriisitilanteen jälkeen. Tarjoamme linkkejä ja yhteystietoja eri viranomaisten palveluihin, mutta myös henkilökohtaista neuvontaa. Päivitämme sisältöä päivitetään tarpeen mukaan. 

 

Ajankohtaista yrityksille

 

 

Yritys-Suomen Talousapu-neuvontapalvelu

Talousapu -neuvontapalvelusta saat ohjeita, miten toimia koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamissa tilanteissa, p. 029 502 4880 (avoinna arkisin klo 9–16).

Keski-Suomen uusyrityskeskuksen korona-apu 

Uusyrityskeskus tarjoaa tukea myös toimiville yrityksille koronaepidemian aikana. Yritysneuvoja auttaa muodostamaan kokonaiskuvan yrityksen taloustilanteesta, arvioimaan kassavirran tilanteen ja riittävyyden, löytämään ja hakemaan oikeat eritystuet koronatilanteessa, listaamaan tarvittavia toimia (mm. maksuaikajärjestelyt) ja hakemaan tarvittaessa rahoitusjärjestelyjä. Lisätiedot ja uudet ajanvaraukset numerosta 010 2740 230 (arkisin klo 09–14) tai sähköpostitse piia.grekula@ksuyk.fi.

Suomen yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivusto: www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle

 

Jyväskylän ammattikorkeakoulusta maksutonta konsultointiapua koronarahoituksen hakemiseen: www.jamk.fi/koronakonsultointi

 

Yksinyrittäjien 2000 euron toimintatuen haku päättyi 30.9.2020 

TEMin keväällä 2002 myöntämän yksinyrittäjätuen hakuaika päättyi 30.9.2020. Tukea voi hakea koronan ajalta 18.3. – 31.8. aiheutuneisiin tulonmenetyksiin. Hakemuksia määräaikaan mennessä  saapui Laukaan kuntaan 176 kpl. Myönteisen yksinyrittäjätukipäätöksen sai 163 yritystä. Tuen saaneita yrittäjiä on tiedotettu tukipäätöksestä sähköpostilla. Yksinyrittäjätuen myöntämisen ehdot löydät TEMin Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa -verkkosivuilta, Tuen hakeminen tapahtui Business Jyväskylän sähköisen hakujärjestelmän kautta. Tiedot tuesta ja ohjeet yksinyrittäjätuen hakemiseen.


Joko tarkistit nämä?

 

 1. Käy läpi laskut. Kuinka paljon laskuja erääntyy? Voitko esim. muuttaa laskuja maksettaviksi osissa? Hyödynnä tilitoimistosi osaamista. 
 2. Ole yhteydessä pankkiisi. Neuvottele lyhennysvapaasta ja esim. Finnveran takauksista.
 3. Ole yhteydessä vakuutysyhtiöösi sekä eläkevakuutusyhtiöösi. Eläkemaksuihin voi saada joustoa ja takaisinlainauksella edullista lainaa. Myös muihin vakuutusmaksuihin voidaan sopia maksusuunnitelma.
 4. Ole yhteydessä vuokranantajaan ja neuvottele mahdollisesta vuokranmaksun lykkäämisestä.
 5. Varmista henkilöstösi kanssa sairauspoissaolot, etätyöt, ylityövapaiden tai lomien pitäminen ja mahdolliset lomautukset.
 6. Ole yhteydessä asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, mikäli joudut siirtämään tai perumaan toimituksia. 
 7. Ideoi uusia tapoja tehdä bisnestä. Voitko toimittaa palvelusi etänä? Voiko tuotteitasi toimittaa suoraan kotiin? Voiko palveluasi muuttaa digitaaliseksi? Onko sinulle syntynyt kokonaan uusi bisnesidea? 
 8. Anna hyvän kiertää. Osta kollegayrittäjältä lahjakortti, maksa treenisalin kausikortti ennakkoon, tilaa naapurin verkkokaupasta, tilaa ruoka kotiin ravintolasta, tilaa webinaari, tilaa seuraavan markkinointiesitteen kuvaukset, maksa tilaamasi komponentit etukäteen. Julkaisemme tällä sivulla ja Inton somekanavissa hyvät ideat siihen, miten yritysten pyörät pidetään pyörimässä.
 9. Muista myös Yrittäjän työttömyysturva poikkeustilanteessa– yritystä ei tarvitse lopettaa, lisätietoja esim. Suomen yrittäjät

 

Mistä rahoitusta yrittäjille koronakriisissä?

 

Mistä yritys voi hakea tukea koronakriisissä?
  Oma pankki tai rahoittaja Ely-keskukset Business Finland Finnvera Kunnat
Yksinyrittäjä x       x
Pk-yritys (1 – 5 työntekijää) x x   x  
Pk-yritys (6 – 250 työntekijää) x   x x  
Suuryritys x     x  

 

A) Yksinyrittäjien 2000 euron toimintatuki kunnasta

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotti, että haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa. Kunnat tulevat saamaan valmiit hakulomakepohjat sekä ohjeet tuen myöntämiseen TEMistä. Tiedotamme yksinyrittäjien toimintatuen hausta yrittäjiä verkkosivuillammeFacebook-sivuilla sekä yrittäjien sähköisessä uutiskirjeessä heti, kun haku avautuu.

Lisätietoja yksinyrittäjien toimintatuesta TEMin verkkosivuilla

B) Ely-keskuksen poikkeusrahoitus 1–5 henkilöä työllistäville yrityksille

ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä. Avustus on tarkoitettu 1–5 henkilöä työllistäville yrityksille kaikilla toimialoilla pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous sekä maataloustuotteiden jalostus. Avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), joiden kokoaikaisten työntekijöiden määrä on enemmän kuin viisi työntekijää. Yksinyrittäjät eivät kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin.

Avustusta voidaan myöntää 1. tilanneanalyysin tekemiseen tai 2. kehittämistoimenpiteisiin.

Tilanneanalyysissä yritys voi selvittää ja suunnitella yrityksen toimintaa, uusia liiketoimintoja, tuotannon ja palvelujen organisoimista koronan aiheuttamassa markkina- ja tuotantohäiriötilanteessa ja sen jälkeen.

Tilanneanalyysissä avustuksen piiriin hyväksyttäviä kustannuksia ovat yrityksessä työskentelevien henkilöiden laskennalliset palkkakustannukset (2000 €/kk) sekä välilliset kustannukset (mm. työnantajamaksut), joiden määrä on enintään 50 % laskennallisista palkkamenoista. Avustuksen suuruus on enintään 10 000 € ja enintään 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % myönnettävän avustuksen määrästä.

Kehittämistoimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi liiketoiminnan uudelleensuuntaamiseen, alihankintaverkoston kehittämiseen, tuotannon uudenlaiseen organisointiin, tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen sekä osaamisen vahvistamiseen.

Kehittämisavustukseen hyväksyttäviä kustannuksia ovat yrityksen henkilöstön hankkeeseen kohdistuvat tosiasialliset palkat ml. yrittäjien tosiasialliset palkat, ulkopuolisten palvelujen ja asiantuntijoiden käytöstä aiheutuvat kustannukset, mukaan lukien henkilöstön koulutus (ulkopuolisia asiantuntijakustannuksia voidaan hankkeessa hyväksyä enintään 60 000 euroa), tuotteiden kehittämiseen liittyvät raaka-aineet ja puolivalmisteet ja palkkojen perusteella laskettavat välilliset kustannukset (mm. työnantajamaksut) 50 %.

Lisätiedot ja hakeminen:  www.ely-keskus.fi/web/ely/poikkeusrahoitus

ELY-keskusten valtakunnallinen puhelinpalvelu (arkisin klo 9–15) p. 0295 024 800, poikkeusrahoitus.ely (at) ely-keskus.fi. Sähköisen hakemuksen täyttämiseen liittyvää neuvontaa Yritys-Suomen puhelinpalvelusta (arkisin klo 9-16.15), p. 0295 020 500.

 

C) ELY-keskuksen yritysten kehittämispalvelut

 

Kenelle? Toimiville pk-yrityksille yritysmuodosta ja toimialasta riippumatta, myös yksityisille elinkeinonharjoittajille. Pääsääntöisesti edellytetään, että takana on yksi tilinpäätös ja että yritys työllistää vähintään yrittäjän tai yhden työntekijän. Yrityksellä on ollut edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan ennen koronakriisiä.

Yritysten käytettävissä ovat myös toiminnan arviointiin ja suunnitteluun ELY-keskusten yritysten kehittämispalvelut, joihin on tehty muutoksia koronavirustilanteen vuoksi. Erityisesti talouden hallintaan liittyvissä tarpeissa yritykset saavat apua matalalla kynnyksellä. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen tukitasoa on nostettu, ja yrityksen maksuosuus on nyt 30 euroa + alv/konsultointipäivä. Analyysi- ja Konsultointi-palvelut toteutetaan toistaiseksi etäyhteyksien välityksellä.

Analyysi: Saat kokonaiskuvan liiketoimintasi nykytilasta sekä selkeän kehittämissuunnitelman kokeneen liikkeenjohdon konsultin avulla. Lopputuloksena on yrityksen kehittämissuunnitelma. Kesto 1-2 päivää. Soveltuu erityisesti muutostarpeiden arviointiin ja lyhyen tähtäimen selviytymissuunnitelman tekemiseen.
Konsultointi: Valitun liiketoiminnan osa-alueen (esim. talous, tuotanto, markkinointi, henkilöstö tai tuotekehitys) kehittäminen kokeneen liikkeenjohdon konsultin avulla. Tuloksena analyysiä syvällisempi ja kohdennetumpi toimenpidesuunnitelma, kesto yleensä 2–5 päivää.
Koulutus: Voit kehittää yrityken vainhenkilöitä huippukoulutuksilla.

Lisätietoja. www.ely-keskus.fi/fi_FI/web/yritystenkehittamispalvelut

D) Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteessa yli 5 henkilö työllistäville yrityksille

 

Rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille (oy, oyj, ay, ky, osk), joilla on 6–250 työntekijää, ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoituksen avulla yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja, mutta ei korvaa menetetystä myynnistä aiheutuneita tappioita.

Rahoitusta on saatavilla kahta erilaista: esiselvitys (enintään 10 000 €) ja kehittämisrahoitus (enintään 100 000 €).Rahoitus on avustusta, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin. Avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % myönnettävän avustuksen määrästä.

Kenelle rahoitus ei sovi? 

 • Toiminimiyritys, yksinyrittäjä, suuri yritys, julkinen organisaatio, säätiö tai yhdistys, maatalouden alkutuotanto, kalastuksen ja vesiviljelyn aloilla toimivat yritykset sekä yksityiset elinkeinoharjoittajat

Mihin rahoitusta ei voi käyttää?

 • Verkkokaupan tekniseen pystyttämiseen. Rahoitusta voi sen sijaan saada esimerkiksi verkkokaupan toteutusvaihtoehtojen kartoitukseen, markkinointikuluihin, menetettyyn kassavirtaan ja operatiivisiin palkkakuluihin, olemassa olevan toiminnan suoraviivaiseen toimeenpanoon, operatiivisen tuotantotoiminnan kustannuksiin, liiketoiminnan häiriöistä aiheutuvien tappioiden kattamiseen.

Yhteydenotot Business Finlandin rahoituksista: p. 029 469 5800 (klo 9-15), poikkeusrahoitus (at) businessfinland.fi

 

Palvelusta vastaa

Elinkeinoasiamies
Puhelinnumero(t): 
Matkapuhelin
0400 643 597
Laukaan kehitysyhtiö Oy:n toimitusjohtaja, yritysten kehittämis- ja sijoittumispalvelut, strategiset kehittämishankkeet
Sähköpostiosoite: 
Kuntala
Yrityskoordinaattori
Puhelinnumero(t): 
040 620 3318
Viestintä- ja markkinointi, Visitlaukaa.fi-matkailupalvelut, yritysten kehittämis- ja sijoittumispalvelut
Sähköpostiosoite: 
Kuntala

Palvelut, joista voisit myös olla kiinnostunut