Olet täällä

MAAKUNTAMARSSI

Tapahtuman ajankohta: 
La 10.6.2017 klo 9:45
Ikäraja: 
Kaikille
Tapahtuman järjestäjän tiedot: 
Järjestäjä: 
Keski-Suomen aluetoimisto Maakuntakomppaniat Reserviläisjärjestöt
Puhelinnumero(t): 
0299485111
Kapteeni Eero Antila
Matkapuhelin
040 500 7642
Mika Pakkanen

Keski-Suomen maakunnan reserviläisjärjestöt, maakuntakomppanian sitoutuneet reserviläiset ja muut vapaaehtoiset maanpuolustuksen järjestöt järjestävät polkupyörämarssin koko maakunnan alueella samanaikaisesti. Marssit toteutetaan alueittain sovituilla reiteillä. Reittejä on yhteensä 14. Marssit suuntautuvat maakuntamme sankarihautausmaille ja päivän aikana käydään jokaisella sankarihautausmaalla. Näitä kohteita on yhteensä 38 ja lisäksi Lentäjien muistomerkki Tikkakoskella.

Sovituilla marssireiteillä marssii alueen reserviläisistä ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen henkilöistä muodostettu marssiosasto. Reittien pituudet on suunniteltu siten, että marssin kesto on keskimäärin noin 5 – 7 tuntia. Marssinopeutena käytetään laskennallisesti nopeutta 15 kilometriä tunnissa. Liikkeellelähtö alueittain siten, että ensimmäisillä sankarihautausmailla marssiosastot ovat aamulla klo 9:45-10:00.

Lenkki 8: Laukaan kirkonkylän sankarihautausmaa klo 13:40
Lenkki 4: Lievestuoreen sankarihautausmaa klo 9:45

Marssiosastoon voivat liittyä kaikki ihmiset vapaan tahtonsa mukaisesti tekemällä pyöräretken osaston mukana. Vaihtoehtoisesti ihmiset voivat liittyä mukaan sankarihautausmaalla käynneillä.

Marssilla käytetään omia polkupyöriä. Marssin aikainen huolto toteutetaan omatoimisesti varaten esimerkiksi reppuun mukaan eväät marssijan omiin tarpeisiin. Liiketurvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Pyöräilykypärän käyttö vaaditaan.

Sankarihautausmailla viivähdetään hetki, noin 10 minuuttia. Varsinaista juhlallista seppeleenlaskua ei järjestetä. Sen sijaan marssiosasto asettaa yhden sinisen ruusun sankarihaudan muistomerkin juureen. Marssiosastoon kuuluvat ihmiset voivat etukäteen perehtyä paikkakunnan kaatuneisiin ja kunnioittaa omia sukulaisiaan kukin omalla tavallaan.

Lisäksi paikkakunnan reserviläisjärjestöt valmistautuvat esittelemään 1 – 2 sankarihaudassa lepäävää tavallista sotilasta.

Muutoin oleminen sankarihautausmaalla toteutetaan kunnioittavasti hiljentymällä.

Keski-Suomen aluetoimiston henkilöstö vierailee maakunnan jokaisella sankarihautausmaalla päivän aikana. Aluetoimisto asettaa sankarihaudan muistomerkin juureen yhden valkoisen ruusun, jossa on kiinnitettynä pieni “viesti”, jossa teksti “Kiitos isänmaasta. Keski-Suomen maanpuolustajat.”

Ruusut asetetaan siten, että sininen ruusu on vasemmalla ja valkoinen ruusu sen oikealla puolella. Näin ruususta muodostuu sinivalkoinen kokonaisuus.
_________________________

Päivitetty kellonajat / kirkonkylän ja Lievestuoreen sankarihautausmaa
Katso myös lehtiartikkeli ja kartta  / Keskisuomalainen 29.5.2017 sivu 44