Olet täällä

29.3.2019 - 11:40

Linkki -linja-autojen reaaliaikaiset pysäkkiennusteet

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen vihreä linkki 41 Laukaan kirkonkylällä.
Reaaliaikaiset pysäkkiennusteet saadaan Linkin reittioppaalle 29.3. alkaen

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen reittiopas https://jyvaskyla.digitransit.fi alkaa näyttää ajantasaista pysäkkiaikatietoa perjantaista 29.3.2019 alkaen. Reaaliaikaiset pysäkille saapumisennusteet perustuvat paikkatietoon ja ne päivittyvät Linkki-linja-autojen reitin etenemisen myötä. Lähes kaikkiin paikallisliikenteen autoihin on asennettu laitteet, jotka välittävät reittioppaalle tietoa matkan edistymisestä. Kaikkiin autoihin laitteet saadaan kevään kuluessa.

Reittioppaan ominaisuuksiin on jo aiemmin kuulunut käyttäjän paikannus. Kun käyttäjä hyväksyy sijaintinsa paikannuksen, reittiopas näyttää mitä pysäkkejä hänen lähellään on ja mitä linjoja sieltä on lähdössä. Reaaliaikapalvelu minimoi odotusajan pysäkillä, kun aiempaa luotettavamman saapumisaikaennusteen voi tarkistaa reittioppaalta. Matkustuksen aikana reitin etenemistä voi seurata omasta älypuhelimesta ja tarkistaa samalla jäljellä olevan matkustusajan. Reittioppaaseen saadaan tulevaisuudessa lisättyä tietoa liikennöintiin vaikuttavista häiriöistä ja poikkeuksista, esimerkiksi tilapäisistä pysäkkijärjestelyistä.

Täysin valmis palvelu ei kuitenkaan vielä ole. Kevään 2019 kuluessa on luvassa uusia ominaisuuksia, muun muassa liikenteessä olevia linja-autoja saadaan näkymään reittioppaan kartalla. Jatkossa reittiopas näyttää myös palvelupisteiden sijainnit sekä neuvoo, millainen lippu haetulle matkalle tarvitaan ja ohjaa suoraan lipunostoinfoon.

Reittiopas näyttää tiedot kaikkien paikallisliikenteen Linkki-linja-autojen reiteiltä. Reittioppaalla ei näytetä palveluliikenteen Linkki-VIP-autojen aikatauluja. Seutuliikenteen Waltti-vuorojen aikataulutiedot reittioppaalta saa, mutta niitä ei näytetä reaaliaikaisina.

Reaaliaikaisuuden näkyminen reittioppaalla

Reittiopas on erittäin helppokäyttöinen, eikä reaaliaikaisuus käyttöä mutkista. Aikataulutiedon etsijälle reaaliaikaisuus näyttäytyy siten, että reaaliajassa näytettävä vuoro näkyy vihreänä reittioppaan pysäkkiaikalistauksessa ja kellonaikatiedon ohessa vilkkuu reaaliaikaisuutta osoittava symboli. Osa hakulistalla näkyvistä lähtöajoista perustuu aikataulusuunnitelmaan, ei seurannan perusteella tehtyyn pysäkkiaikaennusteeseen. Aikataulusuunnitelmaan perustuvien vuorojen pysäkkiajat näytetään hakulistalla mustalla värillä, ilman vilkkuvaa reaaliaikasymbolia.

Kun Linkin saapumiseen on alle 10 minuuttia, reittiopas ilmoittaa monenko minuutin päästä auto on saapumassa pysäkille. Jos Linkin saapumiseen on yli 10 minuuttia, reittiopas näyttää saapumisajan kellonaikaa.

Tulevaisuudessa punainen kolmio reittioppaalla kertoo liikennöinnin häiriöstä

Reitin varren häiriöistä ja poikkeuksista ilmoitetaan reittioppaalla punaisella, huutomerkin sisältävällä kolmiolla. Kartalla näkyvää punaista kolmiota klikkaamalla saa näkymään tarkemmat tiedot häiriön laadusta. Kaikki reittioppaalle lisätyt poikkeusinfot saa näkymään klikkaamalla reittiopassivun yläosan palkista löytyvää, huutomerkin sisältävää kolmiota.

Alkuvaiheessa reittioppaan häiriötietoihin saadaan lisättyä lähinnä ennakkoon tiedossa olevat liikennöinnin poikkeukset, esimerkiksi tilapäisreitit ja -pysäkkijärjestelyt. Myöhemmin mahdolliseksi tulee lisätä reittioppaalle tiedot myös äkillisistä häiriötilanteista, esimerkiksi auton rikkoutumisesta tai muista myöhästymiseen vaikuttavista syistä.

Lisätiedot:

järjestelmäasiantuntija Toni Tamminiemi, p. 014 266 4021, toni.tamminiemi[at]jyvaskyla.fi

palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi

joukkoliikennepäällikkö Ari Tuovinen, p. 014 266 7593, ari.tuovinen[at]jkljyvaskyla.fi

Uusimmat