Olet täällä

5.2.2021 - 14:33

Saraakallion kalliomaalaukset osaksi Euroopan neuvoston kalliotaidereittiä

Saraakallion hirvi
Laukaassa sijaitsevat Saraakallion kalliomaalaukset on hyväksytty toisena suomalaisena kohteena Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin.

Eurooppalainen Prehistoric Rock Art Trails pyrkii säilyttämään sekä tekemään tunnetuksi ja edistämään Euroopan merkittäville kalliomaalauskohteille suuntautuvaa teemallista matkailua, joka yhdistää kulttuurin, luonnon ja kulttuuriperinnön. Euroopan neuvoston kalliotaidereittiin PRAT-CARP kuuluu pitkälti yli 100 merkittävää arkeologista ja kalliotaidekohdetta yhdeksässä maassa eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Etelä-Euroopasta, Iso-Britanniasta, Norjasta ja Suomesta.

- PRAT-CARP yhteistyöhön liittyminen tuo Saraakallioille kansainvälistä näkyvyyttä. Saamme verkostosta monenlaista tukea kulttuurisesti merkittävän muinaisalueen säilyttämiseen ja kehittämiseen, iloitsee elinkeinojohtaja Teemu Pinomäki Laukaan kunnasta. - Saamme myös mahdollisuuden oppia, miten maailmalla kehitetään ja markkinoidaan kulttuurikohteita, Pinomäki jatkaa.

Verkoston tunteva matkailun lehtori Susanna Nuijanmaa Jyväskylän ammattikorkeakoulusta muistuttaa, että verkostossa mukana olo parantaa mahdollisuuksia kasvattaa kansainvälistä kulttuurimatkailua.

Saraakallion kalliomaalauksista poikkeuksellisia Euroopan muihin kohteisiin verrattuna tekee se, että ne sijaitsevat kallioseinämissä vesistöjen varrella. Niinpä ne täydentävät upeasti Euroopan kulttuurireittiä, sanoo tohtori Ramón Montes, Prehistoric Rock Art Trails -verkoston toimistosta.

 

1,9 miljoonaa vierailijaa vuodessa Euroopan kalliomaalauskohteissa

 

Vuosittain yli 1,9 miljoonaa matkailijaa vierailee paikoissa, joihin Euroopan ensimmäiset asukkaat maalasivat kalliotaidetta. Nämä paikat ovat arvokas osa Euroopan kulttuuriperintöä viittauksineen luontoon ja uskomuksiin ja elämään ja ne ovat vaikuttaneet Euroopan kulttuurisen maiseman muodostumiseen. Euroopan esihistoriallisista kalliomaalauksista vanhimmat on ajoitettu 42 000 vuoden päähän.

Laukaan Saraakallion kalliomaalaukset 6000 vuoden takaa

 

Laukaan Saraakallion kalliomaalaukset ovat Fennoskandian laajin kalliomaalausten kuvakenttä, jossa on yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa. Vanhimmat Saraakallion kuva-aiheista on maalattu noin 6000 vuotta sitten. Kalliomaalaukset ovat suora linkki esihistoriallisten ihmisten ajatuksiin ja aineettomaan kulttuuriin. Ne kertovat kivikautisten ihmisten uskonnon, myyttien, tapojen ja uskomusten maailmasta sekä arjen ja pyhyyden kietoutumisesta yhteen. Saraakallion maalauksissa on kuvattu hirviä, ihmisiä eri asennoissa ja maalaajien kädenjälkiä. Siellä on myös kuvaus palvontamenoista, jossa sarvipäinen hahmo johtaa rituaalia.

Maalaukset, Jylhä kallioseinämä itsessään ja Saraakalliolta avautuva maisema yhdessä luovat kävijälleen ikiaikaisen historian tuntua.

Saraakallion kallomaalaukset on maalattu Saraaveden itärannalle Laukaan kirkonkylää vastapäätä kahteen kallioseinämään, joista korkeampi on 40 metriä korkea. kahteen kallioseinämään Saraakallio II ja Saraakallio II. kallioseinämään. Keski-Suomen museo ja Jyväskylän taidemuseo vastaavat museolain (314/2019) mukaan maakunnan kulttuuriympäristön suojelusta ja hoidosta.

Euroopan neuvoston kulttuurireitti perustettiin vuonna 2010. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta eurooppalaisesta kulttuurista ja kulttuuriperinnöstä sekä edistää kestävää kulttuurimatkailua. Suomi liittyi Euroopan Neuvoston kulttuurireittien laajennettuun osasopimukseen vuoden 2018 alussa. Suomesta ensimmäisenä kohteena Euroopan neuvoston kalliotaidereittiin (Prehistoric Rock Art Trails) liitettiin Mikkelin Astuvansalmen kalliomaalaukset vuonna 2019.

Lisätietoja:

Teemu Pinomäki, elinkeinojohtaja, Laukaan kunta, p. 050 4720 120, teemu.pinomaki@laukaa.fi
Susanna Nuijanmaa, matkailun lehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, p. 040 869 0659, susanna.nuijanmaa@jamk.fi
Miikka Kumpulainen, amanuenssi, Keski-Suomen museo, p. 050 401 6351, miikka.kumpulainen@jyvaskyla.fi
http://www.prehistour.eu
https://visitlaukaa.fi/palvelu/saraakallion-kalliomaalaukset

 

Additional info

Uusimmat

pieni_tytto_askartelun_aaressa.jpg
4.3.2021
Kerhotoiminta on tarkoitettu 2–5 vuotiaille, kotona oleville laukaalaisille lapsille. Kerhoon on jatkuva haku. Hakemalla nyt varmistat kerhopaikan lapsellesi syksyllä 2021.