Olet täällä

4.4.2017 - 15:26

Terveyskasvatusta elämyksellisesti Lievestuoreella

Päihdekasvatusreitti
Elämyksellinen terveyskasvatusreitti järjestetään Lievestuoreen työväentalo Toivolassa ti-to 4.-6.4.2017. Kaikille kiinnostuneille avoin tutustumistilaisuus on keskiviikkona 5.4. klo 13-16 välisenä aikana.

Lievestuoreen työväentalo Toivolan edustalla odottelee tiistaiaamuna joukko 8.-luokkalaisia koululaisia yhdessä opettajansa kanssa. Käynnistymässä on Elämyksellinen terveyskasvatusreitti, jossa osallistujat pääsevät näkemään, kokemaan ja kuulemaan nuorten elämään ja terveyteen liittyviä aiheita draaman keinoin. Ilmassa on odotusta. ”Päihteitä ja viinaa ainakin”, arvelee joukko nuoria miehiä tulevan kierroksen teemoista. Pääsen koululaisryhmän mukaan kokemaan, mitä kaikkea muutakin reitti sisältää.

Päihdeputkesta elämykselliseen terveyskasvatusreittiin

”Tämän vuoden reittiä on kehitetty edellisvuosina saadun palautteen perusteella”, kertoo Ehyt ry:n koordinaattori Harri Jukkala. Reitti on aiemmin tunnettu nimellä Päihdeputki, mutta koska se tarjoaa elämyksiä muiltakin nuoren elämää koskettavilta osa-alueilta, esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja nuorisotilatoiminnasta, on nimi muutettu Elämykselliseksi terveyskasvatusreitiksi.

”Reitillä yhdistetään tietoa ja draamallisuutta ajatuksia herättävällä tavalla. On myös haettu sopivaa rajaa pelon ja vaikuttavuuden kokemusten suhteen, jotta herättelyä olisi riittävästi, muttei kuitenkaan liian pelottavalla tavalla. Myös nuorten osallistamista on tämän vuoden reittiin saatu lisää”, toteaa Jukkala.

Toimivan yhteistyön tuotos

Elämyksellinen terveyskasvatusreitti toteutetaan yhteistyössä Laukaan kunnan vapaa-aikatoimen, seututerveyskeskuksen hammashoidon, Humakin ja Ehkäisevän Päihdetyön järjestö EHYT ry:n kanssa. Kunta tarjoaa tilat ja hoitaa yhteydenpidon ja yhteistyön Lievestuoreen koulun kanssa, seututerveyskeskus puolestaan tarjoaa tietoa suun terveydestä omalla elämyspisteellään. Humakilta yhteensä 32 ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijaa kierrättää osallistujaryhmät reitin läpi sekä näyttelee eri pisteillä kuvattuja tapahtumia. EHYT ry taas vastaa tietyistä reitin rakenteista sekä materiaaleista.

”Meillä on tänä vuonna todella hyvä joukko tekijöitä. Opiskelijoita ei ole jätetty toteutuksen suhteen yksin, vaan suunnittelusta asti mukana on ollut myös osaava tukijoukko. Ensimmäinen työryhmän tapaaminen järjestettiin noin kuukausi sitten”, kertoo Jukkala.

Kokemuksia ja niiden purkamista

Liki 150 Lievestuoreen 5.-9.-luokkalaista tulee kiertämään reitin kuluvan viikon aikana. Reilut 40 minuuttia kestävän reitin jälkeen oppilaat pääsevät välittömästi ryhmissä purkamaan näkemäänsä ja kokemaansa koululla. Purkutuntien ohjaajina toimivat Laukaan kunnan kaksi perhetyöntekijää ja kaksi etsivää nuorisotyöntekijää. 

”Tänä vuonna onkin tosi hyvä reitti. Siinä ei painoteta mitään tiettyä aihetta tai asiaa ylitse muiden, vaan eri teemoja tuodaan nuorten elämästä esille monipuolisesti ja tasaisesti”, iloitsee perhetyöntekijä Outi Kauno. Hänelle tämänvuotinen reitti on järjestyksessään jo seitsemäs, jossa on saanut olla mukana toteutuksessa sekä purkujen ohjauksessa.

”Iha jees”, ”hyvin tehty”, ”hyvä”, ”tällä tavalla asiat jäävät paremmin mieleen”. Siinä muutamia päällimmäisiä kommentteja nuorten kokemuksista, joita he ohjaajien kanssa syventävät yhteisen keskustelun avulla. Käy ilmi, että eri ikäiset kiinnittävät reitillä huomiota hieman eri asioihin: nuoremmat enemmän reitin toteutukseen ja vanhemmat taas itse sisältöön ja saatuun tietoon.  Päihteiden lisäksi nuoria jälkikäteen puhuttaa etenkin energiajuomat sekä sosiaalisen median käyttö, mutta myös vaikuttamismahdollisuudet omaan elämään liittyviin asioihin.

Tietoa myös tekijäkaartille

”Olemme jo tämän päivän aikana saaneet hurjasti tietoa Lievestuoreen nuorten näkemyksistä koskien esimerkiksi nuorisotilaa ja nuorisotoimintaa ylipäätään. Osallistujat ovat jättäneet monia konkreettisia ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi ja monia nuorisotyöhön liittyviä kysymyksiäkin on noussut reitin avulla esille”, toteaa maaliskuussa Laukaan kunnan vapaa-aikaohjaajana aloittanut Minna Välijärvi. Hän vastaa Lievestuoreen alueen nuorisotalotoiminnasta ja onkin siksi iloinen, että pääsee nyt samalla tutustumaan alueen nuoriin ja kuulemaan nuorten ajatuksia.

Aikuisen silmin

Sain kulkea Elämyksellisen terveyskasvatusreitin koululaisryhmän mukana. Reitti tarjosi aikuiselle monipuolisen kattauksen nuorten elämään ja terveyteen liittyviä teemoja sopivasti kärjistäen, muttei kuitenkaan pelottavalla tavalla. Kuulin erään opettajankin todenneen, että reitti ei ole liian pelottava nuoremmillekaan koululaisille. Hämyisä reitti piti otteessaan ja antoi osallistujille tilaa pohtia aiheita eri ikäisten näkökulmasta. Juuri siksi reitti puhuttelee sekä nuoria että aikuisia. Ja kukas onkaan se, joka viime kädessä vastaa elämääni liittyvistä valinnoista?

Teksti: Anu Kaasalainen, hanketyöntekijä, Haloo Laukaa! –nuorisotiedotuksen kehittämishanke

 

Elämyksellinen terveyskasvatusreitti järjestetään ti-to 4.-6.4.2017 Lievestuoreen työväentalo Toivolassa (Puutarhatie 1). Kierros on suunnattu Lievestuoreen 5.-9.-luokkalaisille. Kutsuvieraille, vanhemmille ja muille aiheesta kiinnostuneille järjestetään ke 5.4. klo 13-16 aikavälillä mahdollisuus tutustua kierrokseen. Lämpimästi tervetuloa!

Yhteistyössä: Humanistinen ammattikorkeakoulu, EHYT ry, seututerveyskeskus ja Laukaan kunta. Lisätietoja Sanna Salo 040 662 3622 / Minna Välijärvi 040 725 9967

Uusimmat