Koulu ja kirjasto

Kirjasto tekee mielellään yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa. Teemme suunnitelmallisesti työtä lukutaidon edistämiseksi.

Luokat ovat tervetulleita vierailemaan kirjastossa. Jos haluat tulla luokkakäynnille kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella tai jos toivot opastusta/ohjelmaa, kannattaa ajasta sopia etukäteen kirjaston henkilökunnan kanssa.

Kirjaston palvelut kouluille

Kirjasto järjestää luokille kirjavinkkausta sekä kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta. Koulun sijainnista riippuen vinkkaus ja opetus tapahtuu joko kirjastossa, kirjastoautossa tai koulun tiloissa.

Kirjasto tarjoaa lukuvuosittain vinkkausta tai kirjastokäytön opetusta vuosiluokille 1.-7. Otamme yhteyttä kunkin luokan opettajaan sähköpostilla.

8. ja 9. luokille sekä toisen asteen ryhmille tarjoamme vinkkausta ja kirjastokäytön opetusta pyydettäessä.

Kirjasto tarjoaa myös sanataidepajoja kaikille vuosiluokille pyydettäessä.

Mitä on kirjavinkkaus?

Kirjavinkkauksessa kirjavinkkari kertoo houkuttelevasti ikätasoon sopivista kirjoista. Kirjavinkkaus on hauska tapa saada koululaisia lukemaan. Vinkkaus voidaan haluttaessa rakentaa jonkin teeman ympärille, voimme esimerkiksi vinkata lukudiplomikirjoja. Myös opettajat voivat ehdottaa aiheita, joista vinkkausta haluttaisiin kuulla.

Kirjastosta voit tilata kirjapaketin haluamallasi teemalla. Kyse voi olla esimerkiksi lukudiplomikirjoista tai tietyn aihepiirin tietokirjoista. Kokoamme pakettiin sopivia kirjoja ja valmiin paketin voit noutaa kirjastosta tai kirjastoautosta. Annathan ainakin pari päivää aikaa paketin kokoamiseen.

Luokat voivat varata ja lainata kirjastosta koulusarjoja käyttöönsä. Sarjat kulkevat luettaviksi myös kirjastoautoon ja lähikirjastoihin.

Lisätietoa ja luettelon koulusarjoista löydät täältä.

Lukudiplomin tavoitteena innostaa koululaista lukemaan. Käytössämme ovat Keski-kirjastojen yhteiset lukudiplomit alakoululaisille.

Lisätietoa lukudiplomeista täältä.

Materiaalipankkiin on koottu varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajien käyttöön linkkejä, jotka johtavat vapaasti luettaviin e-kirjoihin ja muuhun materiaaliin. Linkkejä voit mainiosti hyödyntää myös etäopetuksessa.

Materiaalipankin löydät täältä.

Kirjasto tarjoaa koululuokille tiedonlähteitä ja lähdekirjallisuutta sekä rauhalliset työskentelytilat. Koululaiset ovat aina tervetulleita kirjastoon lainaamaan, opiskelemaan tai tekemään läksyjä. Kirjasto on myös oivallinen paikka ryhmätöiden tekemiseen. Pääkirjastosta voit varata tiloja myös suuremman ryhmän työskentelyyn. Henkilökunta auttaa mielellään oppilaita tiedonhaussa ja sopivan lähdekirjallisuuden etsinnässä. Voimme myös koota valmiiksi oppiaineen teemaa tukevia kirjapaketteja.

Kulttuurilaukka on Laukaan peruskoulun tavoitteellinen kulttuuriopetussuunnitelma, jolla taataan jokaiselle laukaalaiselle lapselle ja nuorelle tasavertainen osallisuus ympäröivään kulttuuriin ja kulttuuriseen yleissivistykseen. Kulttuurilaukka käynnistyi lukuvuotena 2016-2017 kaikissa Laukaan kouluissa.

Kulttuurilaukan sivut löydät täältä.

Yhteyshenkilöt

Kirkonkylän koulu, Sydän-Laukaan koulu, 2. asteen oppilaitokset: Suvi Mäkelä
Leppäveden koulu: Hanna Hietanen
Lievestuoreen koulu, pienet kyläkoulut: Minna Niemitalo
Vihtavuoren koulu: Katariina Siironen

Suvi Mäkelä

Erikoiskirjastonhoitaja

050 315 3497

Pääkirjasto, Vuojärventie 2
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Minna Niemitalo

Kirjastovirkailija

050 315 3493

Lievestuoreen kirjasto, Laurinkyläntie 5
41400 , Lievestuore

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Katariina Siironen

Vastaava kirjastonhoitaja

040 652 8069

Leppäveden kirjasto, Tiituspohjantie 39
41310, Leppävesi

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Hanna Hietanen

Kirjastovirkailija

050 553 9553

Leppäveden kirjasto, Tiituspohjantie 39
41310 , Leppävesi

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Verkkokirjasto

Keski-kirjastojen logo.