Koulu ja kirjasto

Kirjasto tekee yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa. Teemme suunnitelmallisesti työtä lukutaidon edistämiseksi.

Luokat ovat tervetulleita vierailemaan kirjastossa. Jos haluat tulla luokkakäynnille kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella tai jos toivot opastusta/ohjelmaa, kannattaa ajasta sopia etukäteen kirjaston henkilökunnan kanssa.

Kirjaston palvelut kouluille

Kirjasto järjestää luokille kirjavinkkausta sekä kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta. Koulun sijainnista riippuen vinkkaus ja opetus tapahtuu joko kirjastossa, kirjastoautossa tai koulun tiloissa.

Kirjasto tarjoaa lukuvuosittain vinkkausta tai kirjastokäytön opetusta vuosiluokille 1.-7. Otamme yhteyttä kunkin luokan opettajaan sähköpostilla.

8. ja 9. luokille sekä toisen asteen ryhmille tarjoamme vinkkausta ja kirjastokäytön opetusta pyydettäessä.

Mitä on kirjavinkkaus?

Kirjavinkkauksessa kirjavinkkari kertoo houkuttelevasti ikätasoon sopivista kirjoista. Kirjavinkkaus on hauska tapa saada koululaisia lukemaan. Vinkkaus voidaan haluttaessa rakentaa jonkin teeman ympärille, voimme esimerkiksi vinkata lukudiplomikirjoja. Myös opettajat voivat ehdottaa aiheita, joista vinkkausta haluttaisiin kuulla.

Kirjastosta voit tilata kirjapaketin haluamallasi teemalla. Kyse voi olla esimerkiksi lukudiplomikirjoista tai tietyn aihepiirin tietokirjoista. Kokoamme pakettiin sopivia kirjoja ja valmiin paketin voit noutaa kirjastosta tai kirjastoautosta. Annathan ainakin pari päivää aikaa paketin kokoamiseen.

Kirjastossa on useita koulusarjoja, eli samaa kirjaa 20-35 kappaletta. Näin samaa kirjaa voi lukea vaikka koko luokka yhdessä.

Lisätietoa koulusarjoista täältä.

Lukudiplomin tavoitteena innostaa koululaista lukemaan. Käytössämme ovat Keski-kirjastojen yhteiset lukudiplomit alakoululaisille.

Lisätietoa lukudiplomeista täältä.

Materiaalipankkiin on koottu varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajien käyttöön linkkejä, jotka johtavat vapaasti luettaviin e-kirjoihin ja muuhun materiaaliin. Linkkejä voit mainiosti hyödyntää myös etäopetuksessa.

Materiaalipankin löydät täältä.

Kirjasto tarjoaa koululuokille tiedonlähteitä ja lähdekirjallisuutta sekä rauhalliset työskentelytilat. Koululaiset ovat aina tervetulleita kirjastoon lainaamaan, opiskelemaan tai tekemään läksyjä. Kirjasto on myös oivallinen paikka ryhmätöiden tekemiseen. Pääkirjastosta voit varata tiloja myös suuremman ryhmän työskentelyyn. Henkilökunta auttaa mielellään oppilaita tiedonhaussa ja sopivan lähdekirjallisuuden etsinnässä. Voimme myös koota valmiiksi oppiaineen teemaa tukevia kirjapaketteja.

Kulttuurilaukka on Laukaan peruskoulun tavoitteellinen kulttuuriopetussuunnitelma, jolla taataan jokaiselle laukaalaiselle lapselle ja nuorelle tasavertainen osallisuus ympäröivään kulttuuriin ja kulttuuriseen yleissivistykseen. Kulttuurilaukka käynnistyi lukuvuotena 2016-2017 kaikissa Laukaan kouluissa.

Lisätietoja Kulttuurilaukka-kulttuuriopetussuunnitelmasta löydät Kulttuurikasvatus-verkkosivuilta.

Yhteyshenkilöt

Jonna Pennanen

Pedagoginen informaatikko

040 161 6418

Pääkirjasto, Vuojärventie 2
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Suvi Mäkelä

Erikoiskirjastonhoitaja

050 315 3497

Pääkirjasto, Vuojärventie 2
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Verkkokirjasto

Keski-kirjastojen logo.

Kirjaston some