Kirjaston käyttäjälle

Kirjastokortti ja pin-koodi

Kirjaston asiakkaaksi pääset hankkimalla kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja pin-koodin saat kaikista Keski-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Alle 15-vuotiailta vaadimme huoltajan allekirjoittaman lomakkeen kortin saamiseksi. Liitämme huoltajatiedot alle 15-vuotiaan asiakastietoihin.

Kortin tiedot voi täyttää myös etukäteen verkossa, ja kortti on noudettavissa seuraavana päivänä kirjastosta.

Kirjastokortin haltijana olet vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja. Kirjastokortin haltija sekä alle 15-vuotiaan kortinhaltijan takaaja sitoutuu korvaamaan vahingoittamansa, kadottamansa tai palauttamatta jättämänsä kirjastoaineiston.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä viipymättä kirjastoon. Kun olet tehnyt ilmoituksen kadonneesta kortista, vastuusi kadonneella kortilla mahdollisesti tehdyistä lainoista päättyy. Kirjastosta saat uuden kirjastokortin (ota mukaasi henkilöllisyystodistus). Samalla, kun otat uuden kortin käyttöön, vanha korttisi mitätöityy. Uuden kortin hinta on 2,00 euroa.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi verkkokirjastossa. Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus.

Neuvonta ja tietopalvelu

Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään asiakkaita tiedonhaussa ja aineistojen etsimisessä. Käytettävissäsi ovat Laukaan ja Keski-kirjastojen kokoelmat sekä tarvittaessa koko Suomen kirjastoverkko tietokantoineen.

Keski-kirjastot

Laukaan kirjasto on osa Keski-kirjastojen kirjastoverkkoa, johon kuuluvat kaikki Keski-Suomen yleiset kirjastot. Keski-kirjastoilla on yhteinen verkkokirjasto ja kirjastojärjestelmä sekä yhteiset käyttösäännöt. Sama kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa, voit tehdä varauksia toisista kirjastoista ja palauttaa lainasi mihin tahansa kirjastoon.

Verkkokirjasto

Keski-kirjastojen yhteisessä verkkokirjastossa, keski.finna.fi, voit hakea aineistoa Laukaan kirjastosta ja kaikista Keski-Suomen yleisistä kirjastoista.

Kirjautumalla verkkokirjastoon voit myös tehdä varauksia, uusia lainasi, maksaa kirjastomaksujasi ja tarvittaessa päivittää yhteystietosi. Voit myös hyödyntää e-aineistoa tai lukea kirjavinkkejä.

Verkkokirjastosta löydät kaikkien Keski-Suomen yleisten kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat.

Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja nelinumeroisen pin-koodin. Mikäli sinulla ei vielä ole pin-koodia, saat sen käymällä kirjastossa. Kirjautumiseen käy minkä tahansa keskisuomalaisen yleisen kirjaston kirjastokortti.

Ohjeet verkkokirjaston käyttöön löydät täältä.

Laina-ajat ja lainamäärät

Kirjat, lehdet, lautapelit, kielikurssit, nuotit, äänitteet, esineet28 vrk.
DVD- ja blu-ray-levyt ja konsolipelit14 vrk.
Yö- ja viikonloppulainaksi lainattavat lehdet1 vrk. (tai ne päivät,
kun kirjasto on kiinni)
Aineisto, johon kohdistuu varauksia14 vrk.
Lukiokirjat, koulusarjakirjat42 vrk.

Asiakkaalla voi olla lainoja samanaikaisesti enintään 100 kpl (mukaan lasketaan kaikista Keski-kirjastoista lainattu aineisto).

Palauttaminen

Jokaisessa kirjastossa on palautusluukku, jonne voit palauttaa lainat silloin, kun kirjasto on suljettu. Kirjaston henkilökunta käsittelee palautusluukun sisällön seuraavana aukiolopäivänä.

Palauta myös myöhässä olevat lainasi kirjastoon tai palautusluukkuun. Myöhästymisestä syntynyt maksu kirjautuu asiakastietoihisi. Voit maksaa myöhästymismaksusi palautuksen yhteydessä tai itsellesi sopivana ajankohtana kirjastossa tai verkkokirjaston kautta verkkopankissa.

Jos olet kaukolainannut aineistoa, sinun tulee palauttaa aineisto siihen toimipisteeseen, johon kaukolainatilauksesi teit.

Asiakaspalaute

Voit antaa palautetta ja tehdä aloitteita kirjaston toiminnan kehittämisestä Laukaan kunnan palautesivulla.

Toiveita hankittavasta aineistosta voit esittää verkkokirjaston hankintaehdotus-lomakkeen kautta.


Varaukset ja kaukopalvelu

Maksut ja käyttösäännöt

Tulostus ja kopiointi

Langaton verkko ja asiakaskoneet

Lukuneuvonta

Palvelut lukemisesteisille

Saavutettavuus pääkirjastossa