Laukaan laturetki 5.3.2023

Tervetuloa viettämään talvista ulkoilupäivää Laukaan hyvin hoidetulle ja maastoiltaan monipuoliselle latureitistölle sunnuntaina 5.3.2023! Hiihdettävän matkan valitset sinä 0 – 100 km! Ulkoilla voit myös vaikka kävellen tai potkukelkkaillen. Kaikkien osallistumiskortin leimauspisteillä leimanneiden kesken arvotaan liikunnallisia palkintoja. Tapahtumaan ei ole osallistumismaksua. Laukaan laturetkipäivä järjestetään tänä vuonna 52. kertaa. Tapahtuman järjestää Laukaan kunnan vapaa-aikapalvelut.

Latukahvilat ja leimauspisteet avoinna klo 9 – 15

Lähtöpaikkoja on kunnan eri puolilla useita ja ne on merkitty laturetkikarttaan. Kaikista lähtöpisteistä voi lähteä hiihtämään laduille tai esimerkiksi kävelemään tai potkukelkkailemaan teitä pitkin. Ladut on varattu hiihtäjille. Reittien varrella on useita järjestöjen ja seurojen ylläpitämiä mehupisteitä ja latukahviloita. Latukahviloiden sijainnit näet laturetkikartasta. Latukahvioiden tarjontaan voit tutustua tarkemmin Laukaan laturetken Facebook-tapahtuman keskustelut-osiossa. Lisäksi reittien varrella on lähes 30 kotaa ja laavua mukaviin taukohetkiin 24/7. Laavujen ja kotien puuvarastoja on täydennetty ennen laturetkeä edeltävällä viikolla. Omatoimisesti tulistelijoiden kannattaa varata mukaan tulentekovälineet ja puukko tai kirves tulentekoa varten.

Kaikkien laturetken osallistumiskortin leimanneiden ja palauttaneiden kesken arvotaan liikunnallisia palkintoja.

Lähtöpaikat ja osallistumiskorttien leimaus – arvontaa!

Lähtöpaikkoja laturetkelle on useita. Osallistumiskortteja saa laturetken lähtöpaikoilta tapahtumapäivänä ja tapahtumaa edeltävällä viikolla Laukaan vapaa-aikatoimistosta. Osallistumiskortin voi palauttaa kaikille leimauspisteille. Kaikilta leimiauspisteiltä on myös saatavilla pyydettäessä laturetken kunniakirjoja. Osallistumiskortit palautetaan niille varattuihin laatikoihin.

Osallistumiskorttinsa palauttaneiden kesken arvotaan palkintoja. Tiedot voittajista julkaistaan torstaisin tällä laturetken verkkosivulla Ajankohtaista-uutisena sekä torstaisin ilmestyvän Laukaa-Konnevesi-lehden Vattipalstalla muutaman viikon sisällä laturetkestä.

Arvontapalkinnot tulee noutaa Laukaan vapaa-aikatoimistosta (sovi nouto soittamalla tai sähköpostilla).

Leimauspisteillä on itseleimausmahdollisuus. Osalla leimauspisteistä on myös mehutarjoilu, laajempi evästarjoilu tai ruokailumahdollisuus, jota järjestävät paikalliset seurat ja järjestöt. Varaa käteistä rahaa tarjoiluja varten.

Tarkemmat tiedot taukotarjoiluista löydät tältä sivulta tulostettavissa olevasta laturetkikartasta.

Latukartta ja reitit

Laturetkipäivään voit osallistua missä tahansa Laukaan latuverkostolla. Kaikilla laturetkikarttaan merkityillä reiteillä on sekä vapaan että perinteisen hiihtotyylin ladut.

Laukaan koko latuverkoston, latujen kunnossapitotilanteen sekä välimatkat löydät Laukaan latuinfosta.

Seikkailijoille ja nautiskelijoille lisäksi kylälatuja ja jäälatuja

Latuinfoon ja laturetkikarttaan merkittyjen Laukaan kunnan ylläpitämien latujen lisäksi useilla kylillä on moottorikelkalla kunnostettavia kylien ylläpitämiä, pääasiassa perinteisellä tyylillä hiihdettäviä latuja. Niitä kunnostetaan lumitilanteen salliessa. Kylälatuja löydät muun muassa

 • Kalmarin peltoladut Leppäveden kylässä
 • Vuonteen lintutornin ladut Vuonteella
 • Torikassa, pohjoisessa Laukaassa, käynti ladulle Metsoreitiltä varrelta Haapalan koulun jälkeen Suolahteen päin
 • Lankamaan kyläladut Pohjoisessa Laukaassa Lankamaan kylässä
 • Saraaveden jääladut
 • Peukaloisen jääladut (Saraaveden ylittävältä ladulta etelään erkautuva Kuhaniemen itärantaa myötäilevä Peukaloiseen saakka ajettu jäälatu (ajettu pe 3.3.)

Lisätietoa kyläladuista ja niiden toivotuista hiihtosuunnista saat leimauspisteiltä. Jos seikkailumieltä löytyy, voit siis päästä hiihtämään aivan uusiin upeisiin maastoihin!

Huomioi muut ladun käyttäjät ja noudata varovaisuutta erityisesti vaarallisissa laskuista ja kapeista kohtaamisen paikoista varoittavat kyltit. Sääolosuhteet voivat vaikuttaa reittien kunnossapitoon.

Laturetkikarttaan on merkitty reitit, parkkipaikat sekä osallistumuskorttien leimauspisteet.

Esimerkkejä välimatkoista Metsoreitillä

Läpi Laukaan kulkevan Metsoreitillä on yli 40 kilometriä yhtenäistä latua Jyväskylän rajalla etelässä sijaitsevan Ampujien majan ja pohjoisessa Suolahden välillä. Metsoreitiltä pääset käymään piston Äijälän kylässä 6,6, km suuntaansa. Lisäks ivoit hiihtää muun muassa Vehniällä, Lievestuoreen Mustassavuoressa, Saraaveden jääladuilla ja useilla kyläladuilla.

Ohessa esimerkkejä välimatkoista Metsoreitillä Ampujien majalta reitin eteläpäästä Leppäveden, Vihtavuoren, Peurungan, Kuusan ja Haapalan kautta Äijälään ja Äänekoskelle Suolahteen.

 • Ampujien maja – Leppäveden liikuntapuisto 5 km
 • Leppäveden liikuntapuisto – Vihtavuori 5 km
 • Ampujien maja – Vihtavuori (kun ei lasketa reitiltä alas Leppäveden liikuntapuistoon) 9,6 km
 • Vihtavuori – Peurunka 12,6 km
 • Peurunka (Peurungan kota) – Varjola – Kuusa (Kuusan Koskikahvio) – 5,7 km
 • Kuusa (Kuusan koskikahvio) – Haapala (Haapalan koulu) 6,6 km
 • Haapala (Haapalan koulu) – Hietasyrjän kota 3 km
 • Hietasyrjän kota – Äijälä (Äijälän seurantalo) 6,6 km
 • Haapala (Haapalan koulu) – Äijälä (Äijälän seurantalo) 9,6 km
 • Kuusa (Kuusan koskikahvio) – Äijälä (Loukkokorven kodan ja Hietasyrjän kautta) 13 km
 • Haapala (Haapalan koulu) – Suolahdentie (Äänekosken puolella, jonne Metsoreitti päättyy) 8,5 km

Metsoreitti haarautuu Haapalan koulun jälkeen kahtia. Toinen reittivaihtoehdoista jatkuu koilliseen Äijälään. Varsinainen Metsoreitti jatkuu luoteeseen Äänekosken puolelle kohti Suolahtea. Metsoreitti päättyy Äänekosken kaupungin puolella Suolahteen kantatien 69 varteen (Hirvaskangas-Konnevesi). Suolahden puolella kulkevat ladut eivät ole Laukaan kunnan ylläpitämiä. Suolahden puoleisten latujen kunnostustilanteet voit tarkistaa Äänekosken latuinfosta (ks. Metsoreitti).

Latumestarin päivystys

Laturetken osallistujat hiihtävät ja ulkoilevat omalla vastuulla. Latumestari Pentti Hirvonen päivystää numerossa 0400 772 550.

SPR Laukaa päivystää Peurungan kodalla ja Vihtavuoren aseman parkkipaikalla. SPR:n päivystysnumero on 040 571 2171.

Tervetuloa mukaan liikkumaan yksin tai kaverin kanssa – nähdään ulkoilemassa!

Ladut ja ulkoilualueet

Lue lisää Laukaan laduista ja ulkokentistä sekä liikuntamahdollisuuksista

Lue lisää

Lisätietoja

Satu Rautiainen

040 764 1896

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341 , Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Ajankohtaista

08.12.2023 | Liikunta, Vattipalsta
Vattipalsta 8.12.2023
30.11.2023 | Kansalaisopisto, Liikunta, Vattipalsta
Vattipalsta 30.11.2023
24.11.2023 | Koulut, Vattipalsta
Ilkivaltaillan keskustelun antia

Laturetkikartta 2023

Kaikilla karttaan merkityillä reiteillä on sekä vapaan että perinteisen hiihtotyylin ladut.

Avaa kartta