Hiljaa hiihtämällä ei Pekingistä kultaa saa

Inkki Inola on maastohiihtäjä Laukaan Kuusasta, ja tähtää Pekingin paralympialaisiin helmikuussa 2022. Tavoitteena on mitali ensi talvena Pekingin olympialaisissa. IInkki kertoo kuukausittain kuulumisia olympialaisiin valmistautumisesta.

Nuori mies ja kaksi koiraa pihatiellä.

Olen 22-vuotias maastohiihtäjä Kuusan kylästä Laukaasta. Heikon näön vuoksi kilpailen Paralympialaisissa luokassa B3, joka on lievin heikkonäköisten kilpailuluokka. Paraurheilun luokittelu ei taida olla kovin monelle tuttua, joten kerron siitä hieman. Kaikki heikkonäköiset urheilijat kilpailevat samassa sarjassa, mutta vamma asteen mukaan urheilijat on jaettu kolmeen luokkaan. B1 luokassa kilpailevat täysin sokeat, jotka saavat omasta kilpailun loppuajasta 12 % hyvityksen. B2 luokassa kilpailevat henkilöt, jotka näkevät hyvin huonosti ja saavat 1 % aikahyvityksen. Omassa luokassani kilpailevien tulos taas on oma reaaliaika. Näin kaikki pystyvät kilpailemaan samassa sarjassa. Hyvitysten oikeasuhteisuus on silti jatkuva puheenaihe. B3-luokan huiput hiihtävät käytännössä katsoen samaa vauhtia kuin FIS:n maailman cupin asijoille 20 – 30 hiihtävät, joten hiljaa hiihtämällä ei Pekingistä kultaa saa.

Urheilu on ollut tärkeä osa elämääni pienestä pitäen. Ensimmäiset sukset sain jalkaan, kun olin  kaksivuotias. Nyt 20 vuotta myöhemmin niin sukset kuin kaverikin ovat kasvaneet, mutta sama tekemisen riemu on säilynyt. Nuorempana lajikirjoon kuului melko lailla kaikkea jääkiekosta maastojuoksuun ja painista yleisurheiluun. Monipuolinen tekeminen on ollut avainasemassa siinä, että taitavuus ja nopeus kehittyivät kuin huomaamatta.

Ensimmäisen kerran numerolappu oli rinnassa neljävuotiaana Tiituspohjan alakoululla, jossa Leppä ja Viritys järjestivät sarjahiihtoja. Myöhemmin tutuksi tuli myös Laukaan keskustan pururata Laukaan cupin kisoissa. 12-vuotiaana tulin mukaan Laukaan urheilijoiden (LU) Hopeasompa-ryhmään ja silloin alkoi varsinainen hiihtoharjoittelu. LU:ssa saavutin useita henkilökohtaisia ja viestimitaleja piirinmestaruuskisoissa, mikä silloin tuntui pikku kaverista kovalta saavutukselta.

Nykyisin edustan edelleen Laukaata myös seuratasolla Ski Team Kuusan väreissä. Vuonna 2014 debytoin ensimmäisissä maailman cupin kisoissa ja neljä vuotta myöhemmin Pyeochangin Paralympialaisissa. Sieltä saavutetut pistesijat on tavoitteena kirkastaa mitaliksi ensi talvena Pekingissä.

Urheilun rinnalla opiskelen oikeustieteellisessä tiedekunnassa Joensuun yliopistossa. Kun urheilu-ura joskus tulevaisuudessa päättyy, on hyvä olla myös oikea ammatti hankittuna.

Tuntuu todella mahtavalta päästä kantamaan kotikunnan nimeä ensi talven kilpailuissa ja kertoa muillekin, miten hieno paikka Laukaa on asua ja harrastaa.

Urheilija lippalakissa.
Inkki Inola Hiihtäjä

Viimeisimmät kirjoitukset

12.10.2021 | Inkki Inola
Lumituntumaa putkessa
09.09.2021 | Inkki Inola
Hiljaa hiihtämällä ei Pekingistä kultaa saa
11.06.2021 | Heli Peltola
Aikamoinen rutistus verkossa!