Kansalaisopisto

Pieni pöllö logo.

Tervetuloa oppimaan ja harrastamaan! Laukaan kansalaisopistossa voit opiskella muun muassa kieliä, kädentaitoja, musiikkia, liikuntaa, tanssia, terveyttä ja hyvinvointia, koti- ja puutarhataloutta sekä tietotekniikkaa.

Laukaan kansalaisopisto 60 vuotta

Laukaan kansalaisopiston toiminta käynnistyi ripeästi vuonna 1963, kun voimaan astunut uusi lainsäädäntö antoi taloudellisia mahdollisuuksia perustaa kansalaisopistoja myös maaseudulle. Sana ”kansalaisopisto” mainittiin ensimmäistä kertaa lainsäädännössä. Vuoteen 1963 asti kansalaisopistot toimivat vain kaupungeissa. Opiston toiminta on vuosikymmenten aikana muuttunut olosuhteiden muuttuessa ja kurssitarjonta uudistunut kysynnän ja tarpeiden mukaan. Juhlavuosi näkyy toiminnassamme läpi lukuvuoden 2023-2024. Tutustu maksuttomiin tapahtumiimme verkkosivuillamme. Kaikki opistolaiset ja kuntalaiset ovat lämpimästi tervetulleita!

Ilmoittautuminen kevätkauden 2024 kursseille käynnissä

Tutustu lukuvuoden 2023-2024 kurssiohjelmaan  http://www.opistopalvelut.fi/laukaa. Sivustolle on päivitetty uudet kurssit ja koko lukuvuoden kestävien kurssien kevätkauden maksu uusia ilmoittautujia varten.

Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 1.12.2023 klo 9 verkkopalvelussamme. Voit ilmoittautua myös puhelimitse 014 267 5761.

Laukaan kansalaisopisto on vapaan sivistystyön oppilaitos, jonka toiminta-alueena on Laukaa. Perustehtävänämme on tarjota kuntalaisille matalan kynnyksen harrastamisen ja oppimisen mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen, terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja yhdessäoloon. Opiston perusarvoja ovat tasa-arvoisuus, avoimuus, asiakaslähtöisyys ja uudistuvuus ympäristöä unohtamatta.

Laukaan kansalaisopistossa voit opiskella muun muassa kieliä, kädentaitoja, musiikkia, liikuntaa, tanssia, terveyttä ja hyvinvointia, koti- ja puutarhataloutta sekä tietotekniikkaa.
Kansalaisopiston toiminta on osa kunnallista lähipalvelua. Tarjoamme opetusta ensisijaisesti aikuisille, mutta ohjelmassamme on kursseja myös lapsille ja nuorille. Otamme toiminnassamme huomioon paikalliset tarpeet niin, että pyrimme järjestämään kursseja tasapuolisesti eri taajamissa asukasmäärä huomioiden.

Opetuksen painopiste on taide- ja taitoaineissa kuten kädentaidot ja kuvataiteet, musiikki, tanssi ja liikunta sekä teatteri-ilmaisu. Lisäksi järjestämme koulutustarpeen mukaan monipuolisia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä opintoja, kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiuksia edistäviä tieto- ja viestintätekniikan opintoja sekä kansainvälistymistä tukevia kieliopintoja. Osallistumme myös ikääntyvien yliopiston luentojen järjestämiseen yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston ja Laukaan seurakunnan kanssa. Tarjoamme lisäksi lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen mukaista opetusta käsityössä, kuvataiteessa ja teatteritaiteessa.

Kansalaisopiston toiminnan tarkoituksena on vapaan sivistystyön lain mukaisesti edistää toimialueensa asukkaiden kykyä ja halua jatkuvaan oppimiseen, uusien asioiden omaksumiseen sekä itsensä kehittämiseen tarjoamalla heille monipuolisia koulutus- ja kulttuuripalveluja. Järjestämme lisäksi myös tilauskoulutusta ja osallistumme erilaisiin koulutusta tukeviin alueellisiin ja valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin.

Tasa-arvo ja yhdenvertainen kohtelu ovat Laukaan kansalaisopiston toiminnan keskeisiä arvoja, joita haluamme omalla toiminnallamme edistää. Kansalaisopiston henkilökunta on sitoutunut noudattamaan Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, joka on laadittu vuosille 2021-2023.  Voit tutustua ohjelmaan tässä: Kansalaisopiston tasa-arvo-ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2021-2023 (pdf).

Hanketoiminnan tarkoituksena on tukea Laukaan kansalaisopiston perustehtävää eli laadukkaan opetuksen ja koulutuksen tuottamista toiminta-alueen asukkaille. Pyrimme hanketoiminnalla vastaamaan ajankohtaisiin valtakunnallisiin ja alueellisiin kehittämistarpeisiin.

Minä kuulun Laukaaseen – vapaata sivistystyötä yhdessä tehden on elokuussa 2021 alkanut Opetushallituksen myöntämä hanke, jonka tarkoituksena on kehittää vapaata sivistystyötä Laukaassa yhteistyönä kunnallisen ja yksityisen kansalaisopiston kesken. Hankkeen kulmakivenä on avoin, yhteisölliseen ajattelumalliin ja tulevaisuuden visiointiin perustuva toimijayhteistyö. Hankkeessa tullaan mm. etsimään ns. opistokummeja, vertaisasiantuntijoita, paikkakunnan erityispiirteitä ajatellen. Yhteistyön yhtenä keinona aiotaan toteuttaa Podcasteja, joissa ihmiset saavat äänensä kuuluviin: omia tarinoita, opinpolkuja ja kuulumisia. Vastavuoroisesti tarkoituksena ja tavoitteena on, että kuntalaiset saavat tietoa opistoista palvelujen tuottajina ja toimijoina. Pääset tutustumaan hankkeen toimintaan ja tuleviin tapahtumiin osoitteessa https://www.facebook.com/MinaKuulunLaukaaseen/

Laulaen läpi Laukaan la 27.5.2023 klo 11.00
Vuonna 2022 ”Minä kuulun Laukaaseen” -hankkeen ideoima tempaus houkutteli noin 350 ihmistä viemään lauluviestiä Laukaan halki. Sen uusintaa on toivottu ja siispä tempaus järjestetään taas, tällä kertaa osana Laukaa 430-juhlavuotta. Reitti on sama kuin viime vuonna. Tempauksen laulu valitaan yleisöäänestyksellä ja äänestysaikaa on 31.3. asti.
Äänestykseen voi osallistua somessa hankkeen Facebook-sivulla TAI suoraan tällä linkillä. Äänestäminen ei vaadi kirjautumista mihinkään. Siispä, mitä sinä haluaisit laulaa?
Tutustu myös tempauksen aikatauluun ja reittiin tässä tiedotteessa. Laulaen_läpi_Laukaan_27.5.2023

 

Vuoden 2022 toimintamme on koottu yksiin kansiin. Pääset tutustumaan siihen tässä: Laukaan kansalaisopiston toimintakertomus 2022

Tervetuloa oppimaan ja harrastamaan!

Henkilökunta

Marjut Penttinen

Kansalaisopiston rehtori. Opetuksen vastuualueet: kielet, esittävä taide ja kirjallisuus, järjestökoulutus, maatalous, puutarhatalous, kotitalous, terveys ja hyvinvointi

050 597 0960

Kuntala Väistö, Laukaantie 14
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Eija Voutilainen

Toimistosihteeri

014 267 5761

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Anu Kauppinen

Musiikin opettaja. Vastuualueet: musiikin kurssit, musiikin yksilöopetus

040 765 0486

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Maija-Leena Ström

Liikunnan suunnittelija. Vastuualueet: liikunta, tanssi

040 183 3456

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Maija Valtola

Kädentaitojen opettaja. Vastuualueet: kuvataide, käsityö, tietotekniikka

040 765 0492

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Ajankohtaista

21.02.2024 | Kansalaisopisto, Kirjasto, Koulut, Kulttuuri, Lapset ja nuoret, Liikunta, Varhaiskasvatus
Koko perheen teatteriesitys Hiirulainen ja suuri seikkailu TIISTAINA 5.3.!
04.12.2023 | Kansalaisopisto
Ilmoittautuminen kevätkauden 2024 kursseille käynnissä
30.11.2023 | Kansalaisopisto, Liikunta, Vattipalsta
Vattipalsta 30.11.2023

Ota yhteyttä

Asiakaspalvelu
kansalaisopisto@laukaa.fi
puh. 014 2675 761 ma – pe klo 9.00 – 15.00
Laukaan kunnanvirasto, Väistö (1. krs), Laukaantie 14, käynti Saravedentien puolelta

Asiakaspalvelussa voit ilmoittautua, maksaa työnantajan myöntämillä työsuhde-eduilla ja esittää todisteen alennusta varten. Sovithan etukäteen tapaamisesta.

Opetuspaikat

Laukaan Kansalaisopisto.

-Opistotalo Sararanta: Sarakuja 6, 41340 Laukaa
-Opetustilat eri kouluilla ja muissa toimipaikoissa löydät Laukaan karttapalvelusta

Palautteet ja kurssitoiveet

Kehitämme toimintaamme myös asiakaspalautteen pohjalta. Palautetta toiminnastamme ja kurssitoiveita voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen kansalaisopisto@laukaa.fi. Seuraavan lukuvuoden kurssisuunnittelu käynnistyy helmi-maaliskuussa, jolloin kurssitoiveiden huomioiminen on ajankohtaisimmillaan. Kurssitoiveita voi kuitenkin lähettää ympäri vuoden.

Voit antaa palautetta myös Laukaan kunnan yhteisen palautepalvelun kautta. Valitse palautetta antaessa ”kasvatus ja koulutus”.

Lähetä palautetta