Kolme ensimmäistä kuukautta Laukaan johdossa

Kunnanjohtaja Linda Leinonen kertoo ensimmäisistä kuukausistaan Laukaan johdossa. Aikaan on mahtunut koronaa, henkilöstömuutoksia ja erityisen liikkuvainen vastaanotto kuntalaisilta ja yrittäjiltä. Lindan lenkeillä Laukaa ja sen asiat ovat tulleet tutuksi uudelle kunnanjohtajalle.

Aloitin virassa maaliskuussa. Silloin kevättalven hangilla oli parhaimmat hiihtokelit ja koronassa Laukaassa ennätyskuukausi: koronavirustartuntoja todettiin eniten tartuntoja lyhyen ajan sisään. Startti virkaan oli siis varsin vauhdikas.

Aivan ensimmäiset viikot ehdin onnekseni kuitenkin tutustua uusiin työkavereihin ja kunnan luottamushenkilöjohtoon. Pääsin nopeasti tositoimiin, kun vanhan valtuuston kanssa käytiin läpi kuluneen kauden strategiaa ja jätetiin perintöä tuleville päättäjille. Strategian kärjet ”sydäntä ja elinvoimaa” tuntuvat itselleni edelleen toimivilta. Jos osaan yhtään arvata, näiden teemojen ympärillä Laukaassa tulevinakin vuosina askaroidaan ja viestiä terotetaan ja täsmennetään hieman. Puolen kuun paikkeilla maaliskuussa jouduttiin sitten hieman vetämään ”liinoja kiinni”, kun etätyötä ja kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia suitsittiin entisestään kohonneiden koronalukujen vuoksi. Teimme äkkijarrutuksen ja se tepsi. Muutaman viikon kuluessa uhkaavaksi käynyt tilanne saatiin taltutettua ja Laukaan koronaluvut laskuun.

Loppukuusta kunnanhallitus nuiji useiden muiden kuntien tapaan ylijäämäisen tilinpäätöksen valtuustolle lopullista käsittelyä varten. Tulos antoi meille hivenen helpotusta kunnan talouteen. Kuluva kevät kuitenkin näytti, että Laukaassa saadaan yhä olla tarkkoja taloudenpitäjiä. Tasapainottelu sopeuttamisen ja kehittämisen kanssa siis jatkuu seuraavallakin valtuustokaudella.

Huhtikuu hujahtikin sitten siivillä ja erityisesti henkilöstön puolella tapahtui muutoksia, kun hallintojohtaja Niku Latva-Pukkila siirtyi Kauhajoelle, minulta vapaaksi jääneeseen kaupunginjohtajan virkaan. Saimme hoidettua sijaisuuden sisäisin järjestelyin, kunnes uusi hallintojohtaja valitaan ja aloittaa tehtävässään. Huhtikuussa rekrytoitiin myös uusi vapaa-aikajohtaja, pitkän uran kunnalle tehneen kesällä eläkkeelle jäävän Seppo Virran tilalle. Salla Turpeinen aloittaa tässä paljon kuntalaisillekin näkyvässä tehtävässä nyt kesäkuussa.

Toukokuu toi vihdoin kevään ja pikkuhiljaa myös erilaisia koronaan liittyviä rajoituksia alettiin purkaa. Toukokuussa panostimme erityisesti yrittäjien kuulemiseen. Elinkeinojohtaja Teemu Pinomäen kanssa olemme kiertäneet laukaalaisia yrityksiä useamman yrityksen viikkovauhtia. Täytyy sanoa, että meillä Laukaassa on aivan valtavan upeita ja innovatiivisia yrityksiä.

Alku on ollut huikea. En voi kiittää kylliksi kunnan henkilöstöä ja erityisesti lähimpiä työtovereita lämpimästä vastaanotosta. Myös luottamushenkilöt ovat olleet erittäin aktiivisia perehdytyksessä ja tutustuttamisessa. Olen tuntenut itseni tervetulleeksi ja saanut paljon kannustavaa palautetta ympäriltäni. Olen iloinen, että minuun on rohjettu ottaa yhteyttä myös hankalissa asioissa. Pidän siitä, että pääsin heti oikeisiin ja kuntalaisia puhututtaviin asioihin käsiksi. Olen kokenut vahvaa työn imua, ja nautin siitä.

Vapaa-aikani olen täyttänyt lenkkeillen ja uuteen ympäristöön tutustuen. Huhtikuussa julkaisin sosiaalisessa mediassa kunnanjohtajan lenkkikutsun ja sain kymmeniä kutsuja eri puolille kuntaa lenkkeilemään. Kutsuja ovat lähettäneet eri ikäiset yksityishenkilöt, yrittäjät ja järjestöt. Myös muutama kunnan työntekijä on innostunut lenkittämään uutta pomoaan. Idea onkin saanut paljon positiivista huomiota ja kiitosta. Otan edelleen vastaan lenkkikutsuja!

Päivän päätteeksi on välillä täytynyt ihan pysähtyä ja nipistää itseään, että voiko tämä tosiaan olla totta. Olen päässyt positiivisten, iloisten ihmisten joukkoon, huikeiden järvimaisemien syleilyyn, kuntaan joka huokuu elinvoimaa ja energiaa. Sydäntä ja sytykettä kuten strategiassammekin todetaan.

Haluan toivottaa kaikille oikein ihanaa ja rentouttavaa kesää. Ladataan akkuja ja nautitaan lähiympäristöstä. Laukaasta löytyy varmasti paljon kesäkoettavaa ihan omastakin takaa. Itse ajattelin käydä ainakin kesäteatterissa, retkeilemässä ja sup-lautailemassa. Elokuussa sitten käymme ladatuin akuin uuden valtuuston kanssa uuden strategian ja talousarvion kimppuun. Edessä syksyllä on varmasti myös yrittäjyyteen ja soteen liittyviä asioita.

Pysykäähän kuulolla!

Linda Leinosen omakuva.
Linda Leinonen Kunnajohtaja