Lumituntumaa putkessa

Inkki Inola on maastohiihtäjä Laukaan Kuusasta. Seuraa Inkin matkaa Pekingin paralympialaisiin 2022.

Syksyn kaunis ruska oli hiihtäjälle selvä merkki kaivaa sukset pitkän kesän jälkeen tallista ja suunnata hiihtoputkeen hakemaan tuntumaa pitkiin suksiin. 

Keväällä uuden harjoittelukauden alkaessa harjoittelu koostuu ensimmäiset kuukaudet pääosin muusta kuin suksella tehtävästä harjoittelusta kuten juoksusta ja pyöräilystä, joilla saadaan kehitettyä hieman eri lihasryhmiä kuin hiihdoilla. Kesäkuun lopulla alkaa myös rullahiihtoa lisätään ensin pk-lenkkien ja myöhemmin heinäkuussa intervallien muodossa.

Rullahiihtoon parhaat paikat löytyvät Kataanmäen ympäristöstä. Olen ilokseni huomannut, että rullahiihtäjiä näkee entistä enemmän Laukaassakin ja onhan meillä täällä Keski-Suomen parhaimmat pyörätiet, joilla pääsee hiihtämään turvallisesti! Moni ulkopaikkakuntalainenkin huomannut sen. Usein Laukaan kirkonkylän ja Leppäveden välillä tulee vastaan hiihtäjiä Jyväskylästä ja kauempaakin. Rullahiihdossa loukkaantumisriski on hieman lumella hiihtoa suurempi kovemman alustan vuoksi. Siksi suosin itse kypärän lisäksi myös polvi- ja kyynärsuojia, sillä ne ovat pienempi paha kuin mahdollisen kaatumisen vuoksi harjoittelun pysähtyminen useiksi viikoiksi. Etenkin nyt syksyllä pudonneet lehdet lisäävät liukastumisvaaraa ja erityinen tarkkuus on paikallaan. 

Äskettäin vierähti viikko Vuokatissa maajoukkueleirillä. Siellä isoimpana teemana oli totuttelu lumelle ja kesän aikana rullasuksilla harjoiteltujen tekniikkaoivallusten siirtäminen lumella hiihtoon. Pitkät vauhtikestävyysharjoitukset ja intervallit kertoivat vapaan hiihdon tekniikan ja vauhdin kehittymisestä.

Hiihtoputket ovat itselleni tärkeä osa syksyn harjoittelua ennen ensilumen laduille ja luonnonlumille pääsyä. Varsinkin nyt, kun rullahiihdon olosuhteet alkavat käydä liukkaiden lehtien vuoksi vaarallisemmiksi. 

Inkki Inola ottaa tuntumaa suksiin Vuokatin hiihtoputkessa.

Kansainvälistä vero-oikeutta

Opiskelijana syksyyni kuuluu myös paluu luentosaleihin. Harjoituksilta jäävä vapaa-aika kuluukin rattoisasti kansainvälistä vero-oikeutta ja lainsäädäntötutkimusta lueskellessa. Koska edessä on uran tähän asti tärkein kisavuosi, on opiskelut suunniteltu tarkoituksella niin kevyeksi, ettei valmistautuminen tule kärsimään. Marraskuussa kurssien päättyessä jatkuu hommat vasta Pekingin jälkeen. 

Seuraavan kuukauden aikana harjoittelussa lisätään tehoja entisestään ja aloitetaan KIHU:n (Kilpa- ja huippu-urheiluyksikkö) matolla viime vuoden tapaan reilun viikon välein tehtävät ylivauhtiset intervallit. Matolla hiihtäessä vauhdin pystyy viemään aivan äärirajalle. Samalla pääsee kokeilemaan, kuinka kovaa pystytään hiihtämään teknisesti hyvällä tyylillä. Turvavaljaiden ja täysin tasaisen alustan ansiosta kaatumisen vaaraa ei ole. Tämän todettiin viime talvena auttaneen varsinkin vapaan sprintissä, jossa tekniikan hallinta onnistui noin 4km/h kovemmassa keskivauhdissa kuin aiemmin. 

Urheilija lippalakissa.
Inkki Inola Hiihtäjä

Viimeisimmät kirjoitukset

12.10.2021 | Inkki Inola
Lumituntumaa putkessa
09.09.2021 | Inkki Inola
Hiljaa hiihtämällä ei Pekingistä kultaa saa
11.06.2021 | Heli Peltola
Aikamoinen rutistus verkossa!