Edessä olympiakoneeseen nousu

Yhdistetyn urheilija Eero Hirvonen Laukaasta varmisti viime viikolla paikkansa Pekingin talviolympialaisten kisakoneessa. Olympialaisten kahden viikon kisarupeama käynnistyy keskiviikkona 2.2

Olen kenties koko urani päätapahtuman, Pekingin olympialaisten ovella. Viimeiset olympialaisten kisavalinnat julkaistiin viime viikolla ja osallistumisoikeuteni Pekingin kisoihin varmistui. Paikka kisakoneessa voi kuitenkin vaarantua pienestäkin virheliikkeestä.

Urani toisiin olympialaisiin lähtemisessä erikoista on se, että suurin jännitys ei toistaiseksi kohdistu itse kilpailuihin, vaan kisakoneeseen pääsemiseen. Matkustaminen Kiinaan ja olympiakylään ei nimittäin ole kovin yksinkertainen prosessi. Tietynlainen ”kisakupla” alkoi jo kaksi viikkoa ennen Pekingin lennon lähtöä, ja tämä aika tulee urheilijoiden täyttää terveystietoja kisajärjestäjien sovellukseen. Muutamana päivänä ennen koneeseen pääsyä on saatava kahdesta koronatestistä negatiiviset tulokset ja täytettävä monenlaisia lomakkeita.

Eero Hirvosen arvokisakokemus on mittava.

Vuodenvaihteen jälkeen vietin reissussa paljon aikaa. Kolmen viikon matka piti sisällään kaksi maailmancupin kilpailuviikonloppua ja valmistautumisleirin Itävallan Seefeldissä. Seefeld on leiripaikkana yhdistetyn urheilijalle loistava, etenkin tähän aikaan vuodesta. Läheltä löytyy useita mäkikeskuksia, hiihtoladut ovat mahtavat ja yleensä kelit ovat aurinkoiset, eikä tuulesta ole mäkiharjoituksissa riesaa. Leiri oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut. Uskon olevani olympialaisissa kauden parhaassa kunnossani. Seefeldissä olisi viikonloppuna ollut tarjolla vielä kolme maailmancupin osakilpailua, mutta koin, että viikonloppu on liian kuormittava ennen Pekingiin lähtöä. Pekingiin lähtiessä tulee olla hyvin palautunut, etenkin korkean ilmanalan, aikaeron ja pitkän matkustuksen vuoksi.

Mäkihypyn kuivaharjoittelua: yhdistetyn urheilija Eero Hirvonen.

Ei edes tyttöystävän luo

Teemme kaiken mahdollisen koronalta suojautumiseksi. Tässä vaiheessa oireetonkin koronatartunta estää käytännössä olympiareissun. Elämä on siis tietyllä tapaa hyvin rajoitettua. Missään tarpeettomassa paikassa ei käydä, eikä ketään ylimääräisiä ihmisiä nähdä. Ennen Pekingiin lähtöä kotona viettämäni vajaan viikon aikana en käy itse edes kaupassa, tai näe tyttöystävää tai vanhempia. Kaikista varotoimista huolimatta ei silti voi olla varma terveenä pysymisestä. Koronan pelkoa eivät myöskään helpota jatkuvat uutiset muiden Pekingiin valmistautuvien joukkueiden ja urheilijoiden koronatartunnoista, sillä noudattavathan hekin samankaltaisia turvatoimia.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, pääsen nousemaan keskiviikkona Pekingiin vievään koneeseen. Silloin voin huokaista helpotuksesta (vaikkakin tiukan FFP2 maskin läpi). Lennolla nimittäin tulee olemaan vain henkilöitä, jotka ovat käyneet läpi saman proseduurin. Myös itse olympiakylä on yksi maailman koronaturvallisimmista paikoista. Kaikki käyvät läpi edellä kertomani seulan ja lisäksi paikan päällä kaikki urheilijat ja huoltajat testataan koronan varalta päivittäin.

Suurin jännitys ja tuska

Kaiken tämän keskellä tuntuu välillä siltä, että kovin kamppailu ei tapahdu nimestä olympiajoukkueen listalla tai edes kilpailuissa, vaan luvasta nousta kisakoneeseen. Kaikesta tästä huolimatta olisi pyrittävä pitämään keskittyminen kilpailuihin valmistautumisessa ja siinä, että pystyn ulosmittaamaan oman parhaansa itse kilpailuissa.

Vielä ennen lähtöäni minua voi nähdä hiihtämässä Keski-Suomen laduilla. Ei kuitenkaan kannata pahastua, kun en kenenkään kanssa suostu jäämään jutulle lähietäisyydeltä. Tämän luettuanne ymmärrätte varmaankin miksi. Uskokaa tai älkää, odotan kuitenkin olympialaisia innolla! Muuten en tähän tietyllä tapaa epäinhimilliseen leikkiin ryhtyisi.

Toivotan kaikille tunnerikkaita hetkiä vastaanottimien ääreen olympialaisia seuratessanne!

Pysytään terveinä!

-Eero

Eero Hirvonen Yhdistetyn urheilija