Pekingin paralympialaisissa suksessa on potkua

Inkki Inola on on maastohiihtäjä Laukaan Kuusasta. Seuraamme Inkin matkaa Pekingin paralympialaisiin 2022. Inkin kynä sauhuaa kuukausittain blogissamme.

Nyt se viimein on käsillä. Neljän vuoden kovan työn tulos mitataan Pekingin paralympialaisissa. Ensimmäinen olympiastartti ladulle on maanantaina 7.3.

Lillehammerin MM-kilpailujen jälkeen sain tehtyä hyvän harjoitusjakson kotiladuilla Kuusan Oitinmäessä sekä muutaman kisan ja kilpailunomaisen harjoituksen. Viimeiset kaksi viikkoa olimme valmistavalla leirillä Vuokatin alppimajassa, jossa haimme tuntumaa korkeaan ilma-alaan. Tarkoitus oli saada elimistö jo hieman sopeutumaan korkeaan ilmanalaan, jotta Pekingiin saapuessa korkealle totuttaminen ei vie merkittävästi aikaa.

Lottoa ja tuuria

Valmistava leiri sujui suunnitelmien mukaan. Ensimmäisinä päivinä elimistö reagoi selkeästi korkeaan ilmanalaan, mutta muutaman päivän jälkeen syketasot alkoivat olla jälleen normaalit ja hyvillä aerobisilla lenkeillä saatiin lihas hapettumaan. Sen jälkeen pääsimme tekemään suunnitellut tehoharjoitukset ja kilpailunomaiset harjoitukset, joiden perusteella voi luottavaisin mielin lähteä kisaamaan. Erityisesti hyvää signaalia antoi tekninen tekeminen kovavauhtisissa harjoituksissa. Vielä alkutalvesta tekniikkaan tehdyt muutokset ja rullahiihdossa tehdyt oivallukset eivät olleet siirtyneet lumella hiihtoon. Nyt vuorohiihto ja wassu pysyivät teknisesti hyvänä myös kilpailuvauhdeissa. 

Inkin kilpailuvauhtinen veto. Oikealla hiihtää Inkki, vasemmalla opashiihtäjä Arttu.

Lähtö Pekingiin edellytti vielä kahta negatiivista koronan PRC-testiä. On pakko myöntää, että jännitys on ollut suurempaa kuin yleensä ennen kisoja. Vaikka olimme Vuokatissa karanteenimaisissa olosuhteissa ja ihmiskontaktit ovat olleet minimissä viimeiset kuukaudet, ei voinut silti olla täysin varma testituloksista. Kiinassa sitten onkin aivan lottoa, mitä paikalliset testit näyttävät. Tuuriakin tarvitsee mukaan, ainakin mitä Pekingin olympialaisia seuratessa sai todeta. 

Jäljellä olevat pari päivää ennen lähtöä rauhoituin kotona ja pakkailin laukkuja valmiiksi ja tein pari rauhallista lenkkiä. Sitten oli vuorossa pitkä matkustus rupeama Helsingistä Amsterdamin kautta Pekingiin ja sieltä busseilla kisakylään. Hyvä puoli on se, että saavuimme Pekingiin aamulla kello 9 paikallista aikaa. Sisäisen kellon pitäisi kääntyä kuin itsestään paikalliseen aikaan. 

Kolme kisastarttia Pekingissä

Pekingin paralympialaiset alkavat avajaisilla perjantaina 4.3. Minun ensimmäinen kisastarttini on maanantai 7.3. Silloin hiihdän oman päämatkani perinteisen 20 kilometriä. Tälle matkalle itselläni on suurimmat tavoitteet ja odotukset, koska perinteinen on minulle vahvempi tyyli ja pitkä matka haastavissa olosuhteissa pitäisi sopia kuin nenä päähän. Toki aiempaa kokemusta korkealla kilpailemisesta ei ole, joten järkevän alkuvauhdin merkitys korostuu erittäin paljon. Toinen kisapäivä on 9.3. jolloin kilpaillaan vapaan sprintit. Sprintti on ollut vahva matka ja myös siitä lähdetään hakemaan hyvää tulosta, vaikka tyyli on itselle heikompi. Viimeinen matka on 12.3. vapaan 10 km. Kisoja voi seurata Ylen kanavilla ja lisäksi kisakuulumisia päivittyy omille sosiaalisen median kanavilleni (jos vain Kiinan valtio päästää näitä käyttämään). 

Jo tässä vaiheessa haluan kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukana rakentamassa yhteistä matkaa näihin kisoihin. Vaikka kyseessä on yksilölaji, niin yksin tähän pisteeseen ei olisi päässyt. Taustalla on kymmeniä ihmisiä ja yhteisöjä, jotka ovat uskoneet visioon ja nähneet minussa potentiaalia. Tälle matkalle on mahtunut paljon nousuja ja laskuja kuten hyvälle latuprofiilille. Nyt on aika hiihtää tälle neljän vuoden matkalle arvoisensa ja toivottavasti metallin hohtoinen huipennus. 

-Inkki

Urheilija lippalakissa.
Inkki Inola Hiihtäjä