Valtakunnallisena varhaiskasvatuspäivänä yhdenvertaisuutta käsiteltiin Laukaassa lapsille tärkeiden asioiden ja leikkien avulla

Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivä vietettiin 19.3.2024 teemalla ”Ilo olla mukana! – Lasten yhdenvertaisuus varhaiskasvatuksessa”. Laukaassa aihetta käsiteltiin lasten kanssa yhdessä juttelemalla, leikkimällä, liikkumalla sekä kotoa tuotujen lapselle tärkeiden esineiden avulla. Tässä kuulumisia varhaiskasvatuksen työntekijöiltä eri puolelta Laukaata:

lapset kulkevat jonossa aikuisen johdolla metsässä

Aarrelaivan päiväkoti, Kirkonkylä:

”Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietettiin Aarrelaivassa tutustumalla lasten lempileluihin ja leikkeihin sekä lapsille tärkeisiin ihmisiin ja eläimiin mm. valokuvien ja keskusteluiden kautta. Lapset olivat saaneet itse päättää mitä tuovat päiväkotiin ja oman tärkeän lelun tuominen olikin valikoitunut isolle osalle lapsista asiaksi, joka lapsen mielestä kertoo juuri hänestä itsestään. Myös valokuvat tarjosivat upean mahdollisuuden kurkistaa lapsen maailmaan päiväkodin ulkopuolella. Päivä oli ehdottomasti niin lapsille, kuin meille kasvattajille merkityksellinen ja se tarjosi jokaiselle lapselle tähtihetkiä omana, arvokkaana itsenään.”

Leppäveden alueen perhepäivähoitajat:

”Vietimme yhteistä aamuhetkeä kavereiden ja pehmolelukavereiden kanssa. Ohjelmassa oli mukavaa puuhaa yhdessä laulujen, leikkien, leikkivarjon kanssa sekä yhdessäoloa kiipeilyn ja mäenlaskun parissa sekä Helmiina-kanan pyrstösulkia etsien.  Pikkusen myös eväitä syöden! Meillä on ”ilo olla mukana” ja olla osa tätä isompaa joukkoa, jossa kaikki niin isot kuin pienet pitävät huolta toisistaan, ja leikit sujuu mutkattomasti eri ryhmien kanssa. Saadaan kokea hurjan mukavia hetkiä yhdessä koko Leppäveden perhepäivähoidon tiimin kera!”

Peipposet-ryhmä, Kirkonkylä:

Kirkonkylän päiväkodilla sijaitsevaan Peipposten ryhmään olivat lapset saaneet tuoda valtakunnallisena varhaiskasvatuspäivänä itselleen tärkeitä esineitä.

”Tutustuimme päivän aikana jokaiseen lapsen tuomaan esineeseen. Lapset olivat innostuneita siitä, että kotoa sai tuoda jotain tärkeää näytettäväksi muille. Kotoa tuotiin kirjoja, jotka olivat tärkeitä ja kovasti luettuja. Pehmolelut ovat lasten kertoman mukaan saaneet paljon haleja, ja ne ovat tuoneet lapsille paljon iloa ja lohtua.

Porakoneen omistaja oli onnellinen saadessaan tuoda lempityökalunsa hoitoon, koska hän tykkää purkaa kaikenlaista. Myös dinosaurukset ihastuttivat.”

Kirkonkylän päiväkoti, Kirkonkylä:

”Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietettiin Kirkonkylän päiväkodissa liikunnallisesti: koko päiväkodin yhteisellä temppuradalla. Koko päiväkodin noin 130 lasta saivat vapaasti kiertää rataa kahdessa kerroksessa niin, että kasvattajat olivat valvojina matkan varrella. Kaikki sujui paremmin kuin hyvin ja lapset iloitsivat vapaudesta!”

Heini Ruuskanen