Lukiolaisten liikunnan kurssilla ikäihmiset hikoilivat

Laukaan lukiolaiset pääsivät opastamaan ikäihmisiä lihaskunto- ja kuntosaliharjoitteluun kuluneena syksynä lukion liikunnan kurssilla. Kurssi osoittautui menestykseksi. Lisää samanlaisia kursseja haluttaisiin heti lisää.

Syksyllä 2022 järjestettiin kokeilu, jossa lukion opiskelijat ja vanhemman sukupolven edustajat kohtasivat liikunnan merkeissä.

Lukion opiskelijoiden liikunnankurssiin sisältyi teoriatunnit ikääntyneiden liikunnasta ja lihaskuntoharjoittelusta, ohjaamisen suunnittelu sekä lihaskunto- ja kuntosalikurssien ohjaaminen.

Uusi lyhytkurssikokeilu osoittautui menestykseksi, kun ryhmät täyttyivät nopeaa tahtia. Kurssit olivat ikääntyneille maksuttomia. Ne toivat lisätä ohjattua liikuntaa syksyyn.

Kurssit olivat osallistujille mielekkäitä ja palaute oli positiivista. Kysyntää olisi myös uusille kursseille.

”Tosi hyvä, että täältä saa vinkkejä liikkeisiin mitä voi kotonakin tehdä.” Lea Virenius pohti samalla, kun kyykkäsi nojaten jumppapallolla seinää vasten. Vireniuksen mukaan yhteinen ryhmä on kiva, kun siellä tulee myös tehtyä. Hän ei ole ennen ollut ryhmissä. Virenius kehui opiskelijoita iloisiksi ja päteviksi ohjaajiksi. – – Pillin on hyvä apuväline, kun liikuntasalissa on ollut niin kova melu, Virenius nauraa.

Kurssilla nuorten ja ikääntyneiden vuorovaikutusta

Laukaan vapaa-aikapalvelujen, Liikkuva Laukaa-hankkeen a Laukaan lukion yhteistyössä järjestämän kurssin tavoitteena oli lisätä nuorten ja ikääntyneiden välistä vuorovaikutusta. Palaute kohtaamisista oli molemmin puolin positiivista.

Mari Itärannan mukaan harjoitteet olivat ikä- ja kuntotasolle sopivia. Hän on viihtynyt ryhmissä ja kertoi, että on virkistävää, kun pääsee tekemään nuorten kanssa yhdessä. Itäranta huomioi, että opiskelijat olivat selvästi miettineet etukäteen mitkä liikkeet sopivat ikääntyneille.

”Älyttömän hieno juttu iäkkäämmille ihmisille, joiden täytyy pitää kunnostaan huolta. Nuoret saivat mahdollisuuksia vuorovaikutukseen vanhempien ihmisten kanssa ja oppivat myös ohjaamaan. Opiskelijat ovat olleet reippaita ja ymmärretään, että osaa jännittää, mutta ei kannata pelätä!” Kaija-Leena Palonen kommentoi kurssia.

Leo Kiviniemi on samaa mieltä: ”Oikein hyvä ja tarpeellinen ryhmä, sopivia liikkeitä on ollut. Ei ole moittimista opiskelijoiden ohjaamisessa ja neuvoja saa heti, kun tarvitsee.”

Ohjaamalla oppii itsekin

Opiskelijat suunnittelivat ohjauksia, ja heidän tehtävänsä oli miettiä sopivia liikkeitä sekä kuormitustasoa kohderyhmälle. Opiskelijat oppivat liiketekniikoita myös itse, kun pääsivät ohjeistamaan liikkeitä.

Hilkka koki hyvänä sen, että oppi oikeita liiketekniikoita sekä sen, että liikkeitä oli sopiva määrä kerrallaan.

”Erittäin hyödyllistä ja tärkeää ikäihmiselle, että saisi lihaskuntoa paranemaan. Hyvä, kun opetetaan, miten laitteita tulee käyttää, jotta tekisi liikkeet oikein. Ja on mukavaa, että ohjaajat ovat nimenomaan nuoria.  He ovat suhtautuneet kivasti meihin vanhempiin asiakkaisiin.” Timo Palonen kommentoi.

Kaija Kurkinen muistuttaa, että liikunta on tärkeää muistin ylläpitämiseksi. Ryhmät ovat tuoneet iloa Kaijan arkeen, kun on samalla nähnyt myös muita ihmisiä. Kaijan mielestä on ollut mukava tehdä pareittain treeniä.

Opiskelijoiden Ellan ja Eliaksen mukaan kurssi ja ohjaaminen oli mukavaa. Ellaa kurssi mietitytti aluksi, mutta loppujen lopuksi kaikki meni hyvin. Perinteiseen liikunnankurssiin verrattuna opiskelijat kokivat kurssin kivana vaihteluna, kun oli jotakin uutta ja erilaista. Haasteena kurssilla oli se, että täytyi miettiä ikääntyneille ihmisille sopivia liikkeitä.

Vapaa-aikapalvelujen ja Laukaan lukion yhteistyö jatkuu

Vapaa-aikapalvelut ja Laukaan lukio aikovat jatkossakin tehdä yhteistyötä. Kokeilu koettiin myös järjestäjien puolelta onnistuneena ja mahdollisuuksien mukaan järjestetään uusia kursseja. Alkuun jännitettiin, miten kaikki saadaan järjestettyä, tällaisen kurssin järjestämiseen vaaditaan joustoa myös muilta liikunnanopettajilta. Opiskelijoita varmasti jännitti aluksi, mutta onneksi senioriryhmä oli vastaanottavainen ja tuntuivat nauttivan opiskelijoiden ohjauksesta!

Myös Laukaan lukion rehtori Jyri Pesonen piti kokeilua ja yhteistyötä hyvänä juttuna. ” Olen erittäin iloinen tällaisesta yhteistyöstä. Kokeilu kertoo hienolla tavalla sen, kuinka Sirun (lehtori Siru Kallio) tekemä työ opiskelijoiden kanssa tuottaa iloa myös ulkopuolisille toimijoille kuten tässä tapauksessa ikäihmisille. Ja hyötyjinä ovat myös opiskelijat, joille ohjaustaitojen harjoittelu oikeiden asiakkaiden kanssa on varmasti erinomainen kokemus.” Jyri kommentoi.

Yhteistyötä ja kurssia koordinoi liikunnan- ja terveystiedon lehtori Siru Kallio ja Laukaan kunnan vapaa-aikapalveluista erityisliikunnanohjaaja Katriina Hankilanoja.

Teksti: Erityisliikunnan ohjaaja Katriina Hankilanoja

Katriina Hankilanoja Erityisliikunnanohjaaja