Koronailmaantuvuus Laukaassa huipussaan – laaja maskisuositus käyttöön

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut uusiin ennätyslukemiin Laukaassa. Laaja maskisuositus otetaan jälleen käyttöön ja lisäksi leireille annetaan ohjeita koronalta suojautumiseen.

Koronatartuntojen määrä on rikkonut uusia ennätyksiä Laukaassa. – Viimeisen kahden viikon ajanjaksolla ilmaantuvuusluku on noussut koko pandemia-ajan korkeimpaan lukemaan, ja on pitkälti yli neljänsadan, kertoo Seututerveyskeskuksen apulaisylilääkäri Kari-Pekka Vuori, ja jatkaa – Mittava tartuntojen määrä kuormittaa terveydenhuoltoa ja tartuntojen jäljitystä ylen määrin. Laukaan tapauksista kuitenkaan kukaan ei ole toistaiseksi tarvinnut sairaalahoitoa.

Valtaosa koronatartunnan saaneista on rokottamattomia. Lääkäri Kari-Pekka Vuori muistuttaa, että koronarokote suojaa tehokkaasti tartunnalta ja vakavalta koronainfektiolta. – Siksi kannustamme kaikkia, erityisesti nuoria, ottamaan koronarokotteen epidemian haltuun saamiseksi.

Laaja maskisuositus käyttöön – ohjeita leiritoimintaan

Laukaan kunnan koronatyöryhmä on seurannut tiiviisti koronatartuntatilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia muun muassa varhaiskasvatukseen, kouluihin ja lasten ja nuorten vapaa-ajan toimintaan. Tartuntojen määrä kuormittaa terveydenhuollon lisäksi voimakkaasti myös kouluja ja tartuntamäärät tulisi saada laskemaan. Monissa kouluissa on jatkettu tehostettua koronavirukselta suojautumista.

Laaja maskisuositus otetaan Laukaassa käyttöön toistaiseksi, koska koronatartunnat leviävät myös aikuisväestön parissa. Maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita ja maskia suositellaan käyttämään tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole koko ajan mahdollista. THL:n päivitetyn maskisuosituksen mukaisesti alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.

Leiritoimintaan Laukaan kunnan koronatyöryhmä suosittelee seuraavaa: leireillä tulee huolehtia fyysisistä turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Leiriyöpymiset tulee järjestää väljästi ja turvavälejä noudattaen. Lisäksi kaikkia yli 12-vuotiaita suositellaan käyttämään kasvomaskia. Leiriaktiviteetit tulee järjestää siten, että niissä on mahdollista välttää lähikontakti. Jos leiriyöpymisiä ei ole mahdollista järjestää väljästi, suositellaan muuttamaan leiri päiväleiriksi.

Syyslomaviikolla 42 Laukaan kunta järjestää yhden 7–10-vuotiaiden leirin. Leirin osallistujamäärää on rajoitettu 16 lapseen ja leiritoiminnot on suunniteltu väljästi. Koko Multamäen leirikeskus on leirin käytössä. Myös Laukaan seurakunta huomioi leiriohjeistukset syyslomaleirillä ja päiväretkillä. Leirien järjestäjät antavat käytännöt ohjeet leiriläisille koronalta suojautumiseen.

Koronarokotukseen helposti myös ilman ajanvarausta

Seututerveyskeskus järjestää alueen kunnissa useita ilman ajanvarausta -rokotuspäiviä. Seuraavat Laukaan terveysaseman ilman ajanvarausta -rokotuspäivät ovat perjantaina 15.10. klo 8.30–11 ja tiistaina 19.10. klo 8.30–15.30. Rokotuspaikka Laukaassa on Laukaan terveysaseman 1.krs, sininen käytävä. Kaikissa rokotuspäivissä on käytössä Pfizerin rokote. Lisätietoja Seututerveyskeskuksen koronarokotussivuilta.

Lisätietoja

Jukka Lappalainen, koronatyöryhmän johtaja, p. 040 056 4983, jukka.lappalainen@laukaa.fi
Jussi Silpola, sivistysjohtaja, p. 040 025 0743, jussi.silpola@laukaa.fi
Harri Romar, kirkkoherra, Laukaan seurakunta, p. 040 516 6332, harri.romar@evl.fi
Kari-Pekka Vuori, apulaisylilääkäri, Seututerveyskeskus, p. 014 2678 566, kari-pekka.vuori@seututk.fi
www.laukaa.fi/korona