Kouluun ja varhaiskasvatukseen paluu ulkomaan matkan jälkeen

Aikuisten kanssa matkustavien lasten tulee noudattaa samoja ohjeita kuin aikuiset ulkomaan matkalta palatessaan.

Matkustusrajoituksia helpottava lainsäädäntö astui voimaan maanantaina 12. heinäkuuta. Ulkomailta Suomeen palaavia matkustajien on huolehdittava tietyistä terveysturvallisuuteen liittyvistä velvoitteista, joilla pyritään ehkäisemään maan rajojen yli tulevia koronavirustartuntoja. THL suosittelee, että aikuisten kanssa matkustavat vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneet lapset noudattavat samoja ohjeita kuin aikuiset ulkomaan matkalta palatessaan.  

Kun vanhemmilla täysi rokotesuoja

Suomeen saapuvilta yli 16-vuotiailta henkilöiltä edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia.

>>> Perheen lapset voivat palata kouluun tai varhaiskasvatukseen välittömästi ulkomaan matkalta palattua, kun perheen aikuisilla on täysi rokotesuoja tai kuuden kuukauden sisällä sairastettu koronavirus ja perheen jäsenet ovat lisäksi täysin oireettomia.

Muissa tilanteissa tulee odottaa vanhempien negatiivinen testitulos

Muiden kuin yllä mainittujen aikuisten henkilöiden tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan.

Näissä tapauksissa kaikkia samaan perheeseen kuuluvia suositellaan välttämään kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin siihen asti, kunnes testissä käyneet aikuiset ovat saaneet negatiivisen tuloksen 3–5 vuorokautta matkan jälkeen otetun koronatestistä. Laukaan kunta suosittelee THL:n ohjeen mukaisesti, että myöskään

>>> Suositellaan, että matkalla olleet lapset eivät mene varhaiskasvatukseen tai kouluun ennen kuin perheen aikuiset ovat saanet negatiivisen testituloksen.

Muut matkalta paluuseen liittyvät suositukset

THL suosittelee vahvasti, että ulkomaan matkalta palaavat eivät esimerkiksi käytä julkista liikennettä, mene työpaikoilleen tai harrastuksiin ennen kuin ovat saaneet 3–5 vuorokautta matkan jälkeen otetusta toisesta koronatestistä negatiisen tuloksen. Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on sallittua. Silloin pitää muistaa säilyttää riittävät turvavälit ja käyttää kasvomaskia.

Jos koronaan viittaavia oireita tulee matkan jälkeen, tulee oireisten henkilöiden hakeutua mahdollisimman pian koronatestiin.

Lue lisää

Suomeen ulkomailta saapuvien terveysturvallisuuteen liittyvistä velvoitteista valtioneuvoston verkkosivuilla, tiedote 6.7.2021, sisältää muun muassa listan maista ja alueista, joilla koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä

Matkustaminen ja koronaviruspandemia – Infektiotaudit ja rokotukset – ohjeet THL:n verkkosivuilla

Lisätietoja antavat

Jussi Silpola

Sivistysjohtaja

0400 250 743

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Maria Kankkio

Varhaiskasvatuksen johtaja

040 504 2139

Kuntala väistö, Laukaantie 14
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Linda Leinonen

Kunnanjohtaja

040 188 0566

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi