Kuntalaisten toiveesta uusi airsoft-pelialue ja rantojen kehittämistä – osallistuvalla budjetoinnilla toteutetaan hankkeita 50 000 eurolla

Laukaan kunta toteuttaa 50 000 eurolla asukkaiden esittämiä hankkeita ensi vuonna 2023. Toteutukseen lähtee kuusi erilaista hanketta.

Syksyn 2022 aikana kuntalaiset jättivät osallistuvaan budjetointiin 255 ideaa, joista 91 ideaa eteni äänestykseen asiantuntija-arvion jälkeen. Ääniä annettiin 1206 eli noin 6 % asukkaista äänesti. Kilpailu suosituimpien ideoiden välillä oli tiukka. Suosituimpien ideoiden välillä äänimäärien erot olivat monessa kohtaa vain yksittäisiä ääniä. Toteutukseen etenee kuusi eniten ääniä kerännyttä hanketta.

Nämä ovat vuonna 2023 toteutettavat kuntalaisten valitsevat osallistuvan budjetoinnin hankkeet.

Airsoft-pelialue (110 ääntä)

Airsoft (”softaus”) on japanilaislähtöinen taistelupeli, jossa pelaajat pyrkivät suorittamaan erilaisia tehtäviä käyttäen apunaan muovikuulia ampuvia aseita. Hankkeessa toteutetaan Laukaaseen airsoft-pelialue tähän nuorten suosimaan harrastukseen. Pelialueella käytetään biohajoavia kuulia.

Hankkeen toteuttaa Laukaan kunnan vapaa-aikapalvelut ja yhdyskuntatekniset palvelut. Hankkeen kustannusarvio on 5 000 euroa.

Luovan kirjoittamisen minileirit (66 ääntä)

Laukaan kunta toteuttaa luovan toiminnan leirejä, joissa nuoret pääsevät toimimaan yhdessä turvallisessa ympäristössä. Leirit tulevat olemaan yhden tai kahden yön leirejä loma-aikojen ulkopuolella ja niillä keskitytään erityisesti luovaan kirjoittamiseen. Leirit.

Hankkeen toteuttaa Laukaan kunnan vapaa-aikapalvelut. Hankkeen kustannusarvio on 10 000 euroa.

Lievestuoreen satama-alueen kehittäminen (52 ääntä)

Lievestuoreen satama-aluetta (Haarlan ranta) kehitetään matkailu- ja tapahtuma-alueeksi Laukaan kunnan ja paikallisten toimijoiden yhteistyönä. Tavoitteena on satama-alueen viihtyisyyden lisääminen. Mahdollisia satama-alueelle tarvittavia lisärakennuksia ovat tarvikevarasto, kioski, penkit ja ulkoilmanäyttämö.

Hanketta koordinoi Laukaan kunnan yhdyskuntatekniset palvelut. Idean toteutuksen kustannusarvio on 10 000 euroa, jolla on mahdollista käynnistää alueen kehittäminen.

Vehniän uimarannan kehittäminen (45 ääntä)

Hankkeessa siistitään Vehniän uimarantaa ja parannetaan siellä olevia rakenteita sekä monipuolistetaan rannan toimintoja, kuten leikkialue lapsille. Hankkeen toteuttaa Laukaan kunnan yhdyskuntatekniset palvelut. Hankkeen kustannusarvio on 6 000 euroa.  

Majajärvelle laituri (45 ääntä)

Majajärven uimaranta Leppäveden Tiituspohjassa on uudistettu. Hankkeessa rakennetaan rannalle sieltä puuttuva laituri. Hankkeen toteuttaa Laukaan kunnan yhdyskuntatekniset palvelut. Hankkeen kustannusarvio on 6 000 euroa.

Laukaan lanit -pelitapahtuma (43 ääntä)

Hankkeessa toteutetaan nuorten verkkopelitapahtuma, joka kokoaa nuoria yhteen pelaamaan tietokoneilla tai pelikonsoleilla. Hankkeessa järjestetään myös kilpailuja ja muita teemaan sopivia tapahtumia, kuten kisakatsomoita sekä koulutusvaihtoehtojen esittelyä nuorille.

Hankkeen toteuttaa Laukaan kunnan vapaa-aikapalvelut ja sen kustannusarvio on 7 500 euroa.


Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat ovat mukana suunnittelemassa ja päättämässä taloutta koskevista asioista. Tavoitteena on syventää demokratiaa, kehittää entistä vahvempia yhteisöjä ja tehdä julkishallinnon budjeteista oikeudenmukaisempia ja tehokkaampia. Laukaassa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tällä tavoin ensimmäistä kertaa.

Lisätietoja

www.laukaa.fi/osbu

Eero Raittila

Talous- ja henkilöstöjohtaja

040 663 7306

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi