Laukaan vastaanottokeskuksen toiminta käynnistyi 15.8. – kunta varautunut pakolaisten vastaanottamiseen

Laukaan vastaanottokeskus käynnisti toimintansa viikko sitten 15.8. Osuuspankin kiinteistössä Laukaan keskustassa. Ensimmäisiä vastaanottokeskuksen asukkaita odotetaan saapuvaksi lähiaikoina. Heidät majoitetaan vuokra-asuntoihin.

Laukaaseen avattu vastaanottokeskus on yksi 77 Suomessa tällä hetkellä toimivasta vastaanottokeskuksesta ja sen toiminnasta vastaa maahanmuuttoviraston alaisuudessa toimiva Hemcare oy. Laukaan vastaanottokeskuksen kapasiteetti on 230 henkilöä ja se on osa Äänekosken vastaanottokeskusta. Vastaanottokeskukset tarjoavat palveluita tilapäistä suojelua hakeneille sekä turvapaikanhakijoille. Vastaanottokeskus on vuokrannut saapuville henkilöille asunnot. Asunnot on varustettu niukalla peruskalustuksella.

– Tällä hetkellä käytössämme on riittävästi asuntoja. Sen sijaan vastaanottokeskuksen toimistolle etsitään suurempia tiloja, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Henri Häkkinen Hemcare Oy:stä.

Laukaan kunnan hallintojohtaja Antti-Pekka Hokkasen mukaan yhteistyö Hemcare oy:n kanssa on käynnistynyt hyvin. – Tapaamme säännöllisesti ja käymme läpi vastaanottokeskusyhteistyötä ja pakolaisasioita. Hemcare huolehtii vastaanottokeskuksen toiminnasta ja asunnoista. Kunnan vastuulla on muun muassa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäminen sekä kiireellinen, välitön terveydenhoito, Hokkanen kertoo. Myös seurakunta ja monet vapaaehtoistoimijat ovat tehneet merkittävää työtä pakolaisten auttamiseksi.

Laukaan sivistyspalvelut on varautunut käynnistämään ukrainalaisten lasten ja nuorten valmistavan opetuksen usealla koululla. Valmistavassa opetuksessa tärkeintä on aluksi suomen kielen taidon vahvistaminen ja sopeutuminen uuteen asuinympäristöön. Käynnistyvien ryhmien määrään vaikuttaa se, mikä on saapuvien kouluikäisten lasten määrä ja ikäjakauma. Yleisopetuksen ryhmiin integrointi pyritään käynnistämään kuitenkin mahdollisimman varhain.

Tavaralahjoituksia Ukrainasta saapuville tarvitaan edelleen

Suuret linjat ovat siis kunnossa mutta monenlaista käytännön apua tarvitaan edelleen. Miten yksityishenkilöt voivat auttaa saapuvia pakolaisia?

Tavaralahjoituksia tarvitaan, jotta asukkaille saadaan esimerkiksi keittiövälineet ja muut tarvikkeet. Lahjoitukset toimitetaan Apua Ukrainaan -keräyksen kautta. Keräyksen sivuille on koottu tarvelistaus, jota päivitetään tilanteen mukaan. Erityisesti tarvetta on talvivaatteille, keittiötarvikkeille ja kodin tekstiileille, Apua Ukrainaan keräyksestä kerrotaan. Lahjoituksia voi toimittaa Laukaan vanhan Kunnanviraston tiloissa toimivaan keräyspisteeseen tiistaisin ja lauantaisin sekä muutamaan muuhun keräyspisteeseen. Lisätietoja Apua Ukrainaan keräyksestä ja keräyspisteistä Laukaan tapahtumakalenterista.


35 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Suomessa on tällä hetkellä 77 vastaanottokeskusta. Ennen Ukrainan sotaa vastaanottokeskuksia oli Suomessa 20. Laukaan vastaanottokeskus on varautunut vastaanottamaan 230 henkilöä. 

Laukaan kunta lahjoitti Ukrainan hätäapukeräykseen 18 794 euroa Suomen Punaisen Ristin Laukaan osaston kautta. Avustus oli suuruudeltaan euro jokaista Laukaan asukasta kohden 31.12.2021 Laukaan kunnan väestömäärän mukaisesti. Lahjoituksesta päätti kunnanhallitus 7.3.2022.

Lisätietoja

Hallintojohtaja Antti-Pekka Hokkanen Laukaan kunnasta ja Henri Häkkinen, Äänekosken vastaanottokeskuksen johtaja, Hemcare Oy, henri.hakkinen@hemcare.fi, p. 044 493 6492.

Antti-Pekka Hokkanen

Hallintojohtaja

040 195 6559

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi