Roskakori vessassa voi säästää isolta laskulta

Laukaan vesihuolto Oy:n toiminta-alueella tukkeutuneet jätevesiviemärit aiheuttavat harmia

Laukaan vesihuolto Oy:n toiminta-alueella ovat tukkeutuneet jätevesiviemärit aiheuttaneet harmia. Toiminta-alueella on avattu vuoden aikana viemäreitä useita kymmeniä. Ongelma Laukaassa ei kohdistu tiettyyn kylään vaan tukoksia on jouduttu avaamaan ympäri toiminta-aluetta.

Jätevesiverkosto on tarkoitettu asumisessa muodostuville jätevesille. Viemärit eivät ole roskia varten, eikä niihin saa laittaa mitään ylimääräistä. Kaikki rasvat, roskat ja jätteet sekä muut viemäriin kuulumattomat asiat aiheuttavat toimintahäiriötä ja pahimmillaan jätevesipumppujen tukkeutumisia, mistä aiheutuu ongelmia niin kiinteistölle kuin ympäristölle. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu viemärin seinämiin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pyttyyn laitetaan vain ihmisen jätöksiä sekä wc-paperia. Lemmikkien kuivikkeet, tupakan tumpit, vanupuikot, hiukset, vaipat ja kuituliinat yms. kuuluvat sekajätteisiin ja ruoan tähteille oikea osoite on biojäteastia. Vessassa olisi hyvä olla erillinen roskapönttö, että ei tulisi tarvetta käyttää wc-pönttöä muuhun kuin mihin se on tarkoitettu.

Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut, puuvilla-tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Kun näihin yhdistyy rasva ja öljyisiä marinadeja, jotka eivät myöskään kuulu viemäriin, roskista muodostuu pahimmallaan suuria möykkyjä.

Kun toimitaan oikein, vältetään viemäreiden ja jätevesipumppaamoiden tukkeutumiset, pahanhajuiset seuraukset sekä kallis lasku.

Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi joko suoraan tai välillisesti. Kiinteistön alueelle muodostuvien tukosten aiheuttamat kulut tulevat suoraan kiinteistön omistajan maksettavaksi. Kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa.

Pidetään yhdessä huolta tulevaisuudestamme ja ympäristöstämme!

Kuva 6.9.2022, löydös pumppaamon puhdistuksen yhteydessä, kiintolenkkiavain havainnollistaa tukoksen kokoa