Telttasauna lämpeni Satavuon koululla koko viikon

Itsenäisyyspäiväviikkoa vietettiin Satavuon koulussa Laukaassa teemalla ”Sibelius, sauna ja sisu”.

Satavuon koulun pihalle pystytetty telttasauna oli koko viikon kovassa käytössä, kun kaikki Satavuon koulun lapset opettajineen pääsivät saunomaan.

Satavuon koulun toisen luokan oppilaat tutustuivat telttasaunaperinteeseen Sibeliuksen päivänä 8.12. Saunavarusteeksi kotoa oli tuotu uimapuku, pyyhe ja juomapullo. Telttasaunan hämärään lapset kipaisivat koulun pukuhuoneesta villasukissa tai sandaaleissa. Telttaan oli rakennettu lauteet penkeistä ja kuormalavoista. Tunnelmaa toivat kiukaan pesässä hehkuva tuli ja led-tuikut.

Löylyä lissää kiukaalle!, huudettiin kuorossa

Kakkosluokalla on 14 oppilasta ja vaikka puolijoukkueteltasta onkin kyse, luokka saunoi kahdessa vuorossa. Luokan pojat tutustuivat telttasaunontaan yhdessä luokan ohjaajan Anttoni Metsätähden kanssa. Anttoni oli lämmittänyt saunaa puilla jo aamusta alkaen. Pian teltasta alkoi kuulua kiukaalle heitetyn löylyn sihinää  ja oppilaiden iloista puheensorinaa.

Hetken päästä teltan liepeet heilahtivat ja lapset ryntäsivät ulos vilvoittelemaan. Petja ja Aaron innostuivat juoksemaan telttaa ympäri ja Aaron teki lumienkelin. – Kylmää oli, hihkaisee Petja ja kömpii taikaisin telttaan lämmittelemään.

-Löylyä lissää, löylyä lissää, löylyä lissää kiukaalle!  kuuluu kuorossa luokan tyttöjen suusta saunan laiteilta. Opettaja Sirpa Pitkänen oli opettanut oppilaille laulun löylyn heittoa siivittämään.

Telttasaunan lauteilla innokas joukko oppilaita huusi: Löylyä lissää!

Opettajat, vanhempainyhdistys ja yritykset yhdessä

Idea telttasaunan hankkimisesta koululle tuli esiluokan opettaja Anna-Kaisa Santaselta. Koulussa oli rakennettu pahvinen kiuas, jonka äärellä ihmeteltiin, että pitäisi saada kunnon kiuas ja kunnon löylyt. Pahvikiukaan ääreltä otettu videopätkä lähetettiin Harvialle. Harvia innostui asiasta ja lahjoitti Satavuon koululle oikean kiukaan. Koulun vanhempainyhdistys käynnisti varainkeruun ja hankki paikallisten yritysten ja vanhempainyhdistyksen varoilla Savotta-puolijoukkueteltan. Eräs oppilaan vanhemmista rakensi telttaan kiukaalle piipun. Perinteisen kamiinan sijasta koulun telttasauna lämpiääkin nyt kunnon puukiukaalla. Jatkossa Satavuon koulussa on mahdollista viettää saunaviikkoa vaikka joka vuosi.

Idea telttasaunan hankkimisesta sai opettaja Anna-Kaisa Santanen

Luonnon arvostus ja ulkona oppiminen ovat muutenkin tärkeässä roolissa Satavuon koululla. Kuluneella viikolla vietettiin sekä Sibeliuksen päivää että Suomen itsenäisyyspäivää. Viikon aikana tutustuttiin saunakulttuuriin, kuunneltiin Sibeliuksen musiikkia ja pohdittiin suomalaisen sisun merkitystä. Viikon teema oli esillä Satavuon koulun ruokala- ja juhlatila Hovin näyttämöllä.

Lisätietoja

Esiluokanopettaja Anna-Kaisa Santanen, Satavuon koulu
etunimi.sukunimi@laukaa.fi, p. 050 5337936

Tuula Leppäkari

Koulunjohtaja

040 672 1010

Tarvaalantie 18
41400, Lievestuore

etunimi.sukunimi@laukaa.fi