Toyotan teknologiakeskus suunnitteilla Leppäveden rajalle

Toyotan rallitalli suunnittelee teknologiakeskuksen rakentamista Laukaan rajalle Leppävedelle. Teknologiakeskukselle suunniteltu alue sijaitsee Majajärveltä pohjoiseen Jyväskylän puolella ja Laukaan Sorajyvän yritysalueen naapurissa.

Teknologiakeskuksen suunnittelu nytkähti askeleen eteenpäin, kun Toyota Gazoo Racing World Rally Team Oy (TGR-WRT) järjesti torstaina 5.10. Leppäveden koululla kutsutilaisuuden kiinteistönomistajille, Leppäveden yhdistyksille ja yrityksille sekä medioille. TGR-WRT halusi ensin saada yhteyden alueen kiinteistönomistajiin ja tavoittaa medioiden kautta suuren yleisön. Suunnitelmien tarkentuessa TGR-WRT tulee järjestämään jatkossa avoimia vuoropuhelumahdollisuuksia laajemminkin alueen asukkaille ja muille sidosryhmille. Seuraava vastaava yleisötilaisuus tullaan todennäköisesti pitämään noin puolen vuoden kuluttua, Jan Kinnunen TGR-WRT:stä kertoo.

Toyotan teknologiakeskus rajautuu Kuukanpääntien varressa sijaitsevaan Laukaan Sorajyvän yritysalueeseen, jossa on valmiiksi tasattua tonttimaata. -Uskon, että Sorajyvän yritysalueen vetovoima lisääntyy, kun saamme naapuriin näin suuren ja merkittävän firman, sanoo Laukaan kunnanjohtaja Linda Leinonen.

Toyotan rallitallin edustajat kertoivat alueen kiinteistönomistajille ja medioille suunnitelmista rakentaa uusi Majajärven teknologiakeskus Jyväskylään Laukaan Leppäveden rajalle. Mukana olivat myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Laukaan kunnanjohtaja Linda Leinonen.

Ralliautojen valmistusta, kuljettajien koulutusohjelma ja 200 työpaikkaa

Majajärven teknologiakeskuksessa on tarkoitus pyörittää Toyotan WRC-rallitoimintaa sekä Rally2 -autojen valmistamista yksityiskuljettajille ja -tiimeille. Keskukseen sijoittuu myös nuorten rallikuljettajien koulutusohjelma. Kilpa-autojen kehitys hyödyttää myös siviiliautoilua, muistuttaa tilaisuudessa puheenvuoroa pitänyt Toyotan rallitallin päällikkö Jari-Matti Latvala. Tällä hetkellä TGR-WRT työllistää Jyväskylän Jyskässä 180 henkilöä. Siirtyessään Majajärvelle uusi teknologiakeskus tulee työllistämään jo alkuvaiheessa yli 200 henkilöä.

Ympäristöasiat huomioidaan tarkasti

Alueen suunnittelussa huomioidaan tarkasti ympäristö- ja luontoarvot. Latvalan mukaan japanilaisille sekä metsä että suomalainen järvi ovat niin tärkeitä, että keskus tullaan toteuttamaan ulkoilureitit säilyttäen. Myös moni työntekijöistämme rakastaa ulkoilua ja haluaa tehdä työmatkansa liikkuen ja lähteä suoraan töistä vaikkapa maastopyörälenkille alueen maastoihin. Ympäristöarvojen kunnioittamisesta kertoo myös Toyotan ja Jyväskylän kaupungin allekirjoittama aiesopimus, jonka vauhdittamana pyritään käynnistämään hiilineutraalisuutta ja yhteiskunnan monimuotoisuutta parantavia hankkeita yhdessä kaupungin kanssa.

-Asutukseen teknologiakeskuksesta on matkaa ja alueen ulkoilureitit säilyvät ennallaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jan Kinnunen TGR-WRT:stä. Myös mahdolliset meluhaitat huomioidaan tarkasti. -Jos melua syntyy, se on kohtuullista, sitä esiintyy hyvin rajoitetuin ajoin ja aina päiväaikaan, rauhoittelee Kinnunen.

Lisätietoja teknologiakeskuksen suunnittelusta ja palautekanavat

6.10.2023 vireille tullut Majajärven osayleiskaava tutkii uuden työpaikka- ja teollisuusalueen sijoittamista Jyväskylän pohjoisosiin Laukaan rajalle, lähelle Leppäveden taajamaa.  Alue laajentaa Laukaan kunnan puolelle toteutuneita työpaikkatoimintoja.

Kaavaprosessista kiinnostuneet voivat liittyä asemakaavamuutoksen tiedottamiseen tarkoitetulle sähköpostilistalle Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa Majajärven osayleiskaava | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)

Teknologiakeskuksen suunnitteluun liittyvät kysymykset kannattaa osoittaa suoraan Majajärven teknologiakeskuksen sähköpostiin: teknologiakeskus (at) tgr-wrc.com


Sorajyvän yritysalueen vetovoima Laukaassa kasvaa – Toyotan uusi teknologiakeskus tulossa viereen (Uutinen laukaa.fi-verkkosivuilla 20.9.2023)

Majajärven teknologiakeskuksesta Ylen verkkosivuilla: ”Toyotan rallitalli laajentuu teknologiakeskukseksi Jyväskylässä” (Uutinen Ylen verkkosivuilla 6.10.2023)


Lisätietoja:

Linda Leinonen

Kunnanjohtaja

040 188 0566

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Mari Holmstedt

Kaavoitusjohtaja

0400 317 759

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi


Jan Kinnunen
Majajärven teknologiakeskuksen projektipäällikkö,
p. 040 756 9955, jan.kinnunen (at) tgr-wrt.com
Toyota Gazoo Racing


Outi Toikkanen
Jyväskylän kaupungin kaavoitusinsinööri,
p. 040 553 4991, outi.toikkanen@jyvaskyla.fi
Jyväskylän kaupunki