Työ jatkuu kumppanuutena – kiitosjuhlaa hyvinvointialueelle siirtyville työntekijöille vietettiin 14.11.

Kiitosjuhlaa Laukaan kunnasta hyvinvointialueelle siirtyville työntekijöille vietettiin tiistaina 14.11.

Juhlaan oli kutsuttu runsaat 300 hyvinvointialueelle siirtyvää työntekijää Laukaan kunnasta. He työskentelevät terveydenhuollon, sosiaalityön ja oppilashuollon parissa ja heidän työnantajansa vaihtuu Laukaan kunnasta Keski-Suomen hyvinvointialueeksi vuoden 2023 alusta.

Juhlaa vietettiin hiukan haikeissa mutta kiitollisissa tunnelmissa. Juhlan puheenvuoroissa kiitettiin henkilöstöä laukaalaisten hyvinvoinnin eteen vuosikymmeniä tehdystä työstä. Kunnanjohtaja Linda Leinonen kertoi terveisiä edellisviikolta, jolloin Keski-Suomen hyvinvointialueen edustajat vierailivat Laukaassa. Positiivista huomiota vierailulla herätti Laukaan edelläkävijyys monessa asiassa. Hyvinvointialueen edustajat vierailivat Koti-Kuuselassa ja kuulivat muun muassa lasten ja nuorten perhekeskuksen Hypen toiminnasta.

– Hyvinvointityölle ja hoivalle on edelleen huutava tarve. Työ siis jatkuu, vaikka työnantaja vaihtuu. Kunnan kanssa se nyt vain muuttuu kumppanuudeksi, totesi juhlan avauspuheenvuoron pitänyt kunnanjohtaja Leinonen.

Hyvinvointialueella leveämmät hartiat

Leena Kalmari, valtuuston puheenjohtaja siirtyy itsekin hyvinvointialueen työntekijäksi. Puheenvuorossaan Kalmari pohti, kuinka paljon puhutaan nyt siitä, mitä muutos merkitsee: Eri yksiköissä on kehitetty monia hyviä käytäntöjä terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin. – Toivon, että pääsette levittämään niitä myös muille alueille. Asiakkaita meille kyllä riittää jatkossakin, Kalmari muistutti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Sakari Suomala oli myös kättelemässä ja kiittämässä siirtyviä työntekijöitä. – Samaan aikaan kun ihmisten palvelutarve kasvaa, resurssit ovat pienentyneet ja inhimillinen kuormitus kasvanut. Hyvinvointialue tuo terveydenhuoltoon kaivatut leveämmät hartiat, muistutti Suomala.

Epävarmuutta ja yhdessä valmistelua

Juhlaan osallistuneiden työntekijät tunnelmat olivat vaihtelevia. -Jännityksellä ja vähän kauhun sekaisissa tunnelmissa tässä siirrytään uudelle työnantajalle. Sitäkin tulee mietityttyä siirtyykö osalla meistä työntekopaikka osittain tai kokonaan toiselle paikkakunnalle, pohtivat sairaanhoitaja Paula Seppälä ja lähihoitaja Tarja Åkerman.

Vammaispalveluista juhlaan tulleet sosiaaliohjaaja Jenni Göös, vammaispalveluohjaaja Hanna Korpinen ja palveluohjaaja Marjut Niskanen kertoivat, että vuoden vaihteessa astuvat todennäköisesti voimaan myös vammaispalvelulain muutokset. –Tässä sitä odotetaan, mikä kaikki muuttuukaan, Göös, Korpinen ja Niskanen pohtivat.

-Esihenkilömme muuttuu eikä uudesta esihenkilöistä ole vielä tietoa, kertoivat koulukuraattorit Leena Kemppainen, Tanja Peränen ja Kirsi Alastalo. Meillä kaikilla on laaja työnkuva ja kuraattoreilta sekä koulupsykologilta odotetaan apua todella monenlaisiin kysymyksiin. Tiimin tuki on ollut kaikki kaikessa. Hyvinvointialueelle muutoksineen ei niin hirvitä, jos ympärillä on toisiaan tukeva tiimi, sanovat koulukuraattorit ja koulupsykologi Sonja Into.

Mahdollisuus osallistua hyvinvointialueen valmistelutyöhön on ollut hyvä ja epävarmuutta hälventävä asia, kertoivat kotihoidon palvelupäällikkö Riikka Lötjönen ja asiakasvastaavat Marja Kaarto sekä Henna Leinonen. 

– Valmistelutyöryhmissä olemme muun muassa päässeet vaikuttamaan kotihoidon myöntämisperusteisiin. Ne eivät uudessa organisaatiossa onneksi kovin paljon nykyisestä muutu, Leinonen sanoo.

Kotihoidon työntekijät odottavat uudistuksesta sitä, että koko maakunnan kattavassa organisaatiossa kollegiaalista tukea voi löytää aiempaa helpommin kuin nykyisissä pienissä työyksiköissä.

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Hokkanen toivoi puheessaan työntekijöille, että työ pääsisi vihdoinkin hiukan vakiintumaan. – Toivon, että jatkuvien muutosten ja häiriötilanteiden (viittasi muun muassa koronaan) jälkeen ihmisillä olisi aikaa ja vapaus keskittyä perustyöhön eli hyvinvoinnin edistämiseen ja huolenpitoon.

Juhlan musiikillisesta kattauksesta vastasi kitaran kanssa Herra Virtanen (Mikko Virtanen Lievestuoreelta), joka toivotti juhlijoille Irwin Goodmanin kappaleen sanoin. ”Maailma on kaunis, ja hyvää elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille, ja mielen vapaus.”


Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä vastaavia hyvinvointialueita on yhteensä 21. Laukaan kunnasta hyvinvointialueelle siirtyy runsaat 300 työntekijää perusturvan, sosiaalitoimen sekä oppilashuollon tehtävistä. Laukaan kuntaorganisaatiossa työskentelee muutoksen jälkeen 700 henkilöä. Myös Seututerveyskeskus, joka vastaa Laukaan perusterveydenhuollon palveluista, on osa Keski-Suomen hyvinvointialuetta 1.1.2023 alkaen. Keski-Suomen hyvinvointialueelle Laukaan kunnasta siirtyvien kiitosjuhlia vietettiin tiistaina 14.11. Laukaan seurakuntatalossa.

Lisätietoja

Linda Leinonen

Kunnanjohtaja

040 188 0566

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi