Vaarallisen jätteen kierrätysauto liikkuu Jyvässeudulla 29.9. saakka – katso aikataulut

Vaarallista jätettä kerätään jälleen Jyvässeudulla. Tänä vuonna Mustankorkean järjestämä keräys alkaa jo elokuussa ja kestää syyskuun loppuun saakka. Uutta tänä vuonna ovat mukana oleva kierrätyskoutsi sekä tapahtuman uusi nimi – tänä vuonna jätteitä kerää vaarallisen jätteen kierrätysauto.

Vaarallisen jätteen kierrätysohjeet ja kierrätysauton aikataulu: mustankorkea.fi/vaara

Kierrätyskoutsi on jätteiden lajittelun asiantuntija, joka neuvoo asukkaita kierrätyksessä. Häneltä voi kysyä vaarallisten jätteiden lisäksi esimerkiksi muovipakkausten lajittelusta tai vaikkapa biojätteen kompostoinnista kotona. Kierrätyskoutsi on mukana kahdeksalla pysähdyspaikalla, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Aiemmin Mustankorkean tapahtumasta on puhuttu vaarallisen jätteen kiertävänä keräyksenä. Tänä vuonna tapahtuma sai uuden nimen – vaarallisen jätteen kierrätysauto. Idea nimestä tuli tammikuussa, kun Schildtin lukion kemian, matematiikan ja äidinkielen kurssilaiset esittelivät Mustankorkealle tekemiään kiertotalouden harjoitustöitä.

– Lukiolaiset selvittivät kyselyin, miten kierrättämistä voitaisiin helpottaa ja mikä siinä tuntuu asukkaista vaikealta. Yhdeltä ryhmältä ajatuksena nousi esiin kierrätysauto, vähän niin kuin entisaikojen kauppa-auto. Ja koska meillä on ollut jo vaarallisen jätteen kiertävä keräys, niin mikäpä sille olisi parempi ja kansantajuisempi nimi kuin kierrätysauto, Peltola kertoo.

Kierrätysauto-nimen ideoivat jyväskyläläiset Oona Häkkinen, Aamu Yksjärvi, Jussi Horn ja Markus Tissari. Opettajina integraatiokurssilla toimivat Schildtin lukion opettajat Lassi Pyykkö (kemia), Anneli Jalkanen (äidinkieli) ja Aaro Eloranta (matematiikka).

– Tällä hetkellä Mustankorkean kierrätysauto kerää vain vaarallisia jätteitä, mutta tulevaisuudessa keräystä voitaisiin mahdollisesti laajentaa esimerkiksi sähkölaitteisiin, Peltola jatkaa.

Vaarallisen jätteen kierrätysauto vastaanottaa asukkailta maksimissaan 50 kiloa/litraa vaarallisia aineita. Niitä ovat esimerkiksi kotoa löytyvät maalit, lakat, liimat, liuottimet, öljyt, voimakkaat pesuaineet sekä auton akut ja energiansäästölamput.

– Viime vuonna vaarallista jätettä kerättiin ennätysmäärä, reilu 38 000 kiloa. Vuonna 2020 määrä oli vajaa 24 000 kiloa. Kyseessä oli ennätysvuosi koko keräyshistoriassa, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Vaarallisen jätteen keräys kustannetaan jätehuollon perusmaksulla. Vaarallinen jäte jatkaa matkaansa Mustankorkealta Fortumille, joka käsittelee jätteen vaarattomaksi ja hyödyntää energiana tai loppusijoittaa vaarallisille jätteille tarkoitetulle alueelle.

Lisätietoja:

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö, Mustankorkea Oy, p. 045 149 0763

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija, Mustankorkea Oy, p. 044 077 5066