Laukaa käyttää 50 000 euroa asukkaiden ideoiden toteuttamiseen – ideoita voi jättää 31.8. saakka

Laukaan kunta käyttää 50 000 euroa kuntalaisten ideoiden toteuttamiseen vuonna 2023. Kyse on osallistuvasta budjetoinnista (osbu), jossa asukkaat ovat mukana suunnittelemassa ja päättämässä taloutta koskevista asioista.

Laukaan kunta käyttää 50 000 euroa kuntalaisten ideoiden toteuttamiseen vuonna 2023. Osallistuvan budjetoinnin ensimmäisessä vaiheessa elokuussa kuntalaiset voivat jättää ideoita, jotka tekisivät Laukaasta entistäkin paremman paikan asua. Osallistuvassa budjetoinnissa ei ole ikärajaa ja myös lasten ja nuorten toivotaan osallistuvan ideointiin. Ideoita voi jättää 31.8. saakka sähköisesti täyttämällä idealomakkeen osallistuvan budjetoinnin verkkosivuilla www.laukaa.fi/osbu tai paperilomakkeella kirjastoissa tai kirjastoautossa. Ideointivaiheen jälkeen ideat etenevät asiantuntija-arviointiin syyskuussa ja kuntalaisille avoimeen äänestykseen lokakuussa.

Äänestyksen tulos ja vuonna 2023 toteutettavat hankkeet julkistetaan valtuuston kokouksessa marraskuun alussa. Eniten ääniä saaneet ideat toteutetaan vuonna 2023.

Millaisia ideoita osallistuvan budjetoinnin rahoituksella voi toteuttaa?

Osallistuvalla budjetoinnilla voidaan toteuttaa pysyviä asioita tai kertaluontoisia tapahtumia ja toimintaa. Ideoiden tulee olla toteuttavissa vuonna 2023 ja sellaisia, joita kunta voi ylläpitää jatkossakin.

Ideoiden toteutukseen voi osallistua Laukaan kunnan lisäksi muita toimijoita ja toteutuksessa voidaan hyödyntää talkootyötä tai erikseen haettavaa ulkopuolista rahoitusta. Yksittäisen idean toteutus saa maksaa Laukaan kunnalle enintään 10 000 euroa.

”Toivomme monipuolisesti erilaisia ideoita eri ikäisiltä ihmisiltä”, talous- ja henkilöstöjohtaja Eero Raittila Laukaan kunnasta sanoo. ”Ideat voivat liittyä vaikka leikkipaikan kunnostamiseen, tapahtuman järjestämiseen, asuin- tai asiointiympäristön viihtyvyyden parantamiseen, taiteeseen tai kulttuuriin, sosiaalisen mediaan tai nettiin, puistoihin tai luontoon, yhteisöllisyyden lisäämiseen, kierrätykseen, melkein mihin tahansa. Kunhan ideat ovat lainmukaisia, noudattavat osbun periaatteita ja parantavat alueensa asukkaiden elämää jollakin tavalla.”, Raittila pohtii.

Osallistu budjetointiin ja vaikuta siihen, miten kunnan rahoja käytetään!

Mitä on osallistuva budjetointi?

Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat ovat mukana suunnittelemassa ja päättämässä taloutta koskevista asioista. Tavoitteena on syventää demokratiaa, kehittää entistä vahvempia yhteisöjä ja tehdä julkishallinnon budjeteista oikeudenmukaisempia ja tehokkaampia. Laukaassa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tällä tavoin ensimmäistä kertaa.

Lisätietoja

www.laukaa.fi/osbu

Eero Raittila

Talous- ja henkilöstöjohtaja

040 663 7306

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi