Laukaan vesihuolto Oy:n varautuminen sähköpulaan

Energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa epävarmuuksia sähkön saatavuuteen. Fingridin mukaan suurten epävarmuuksien takia suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisiin sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Ensimmäiset talviset pakkaskelit ovat tulleet ja seuraavan parin viikon ajan lämpötilat hiljalleen laskevat. Jos pakkasta on koko maassa parikymmentä astetta, eikä tuuli tuiverra, niin kiertävien sähkökatkojen mahdollisuus kasvaa.

Laukaan Vesihuolto Oy:ssä sähkökatkoihin varautuminen on aloitettu jo sulan maan aikana, mutta läheskään kaikkiin asioihin ei voida varautua. Tuolloin on suuri merkitys sillä, miten ihmiset mahdollisten sähkökatkojen aikana toimivat.

– Verkkoyhtiöt pyrkivät tiedottamaan sähkökatkosta etukäteen. Sähkökatkojen aikana vesitornit toimivat vesivarastoina. Tämä ei kuitenkaan takaa kaikkialle häiriötöntä vedensaantia. Painetta ylläpitävät myös esimerkiksi paineenkorottamot, joiden sähkönsaanti on myös kriittistä. Verkkoyhtiölle on ilmoitettu vesihuollon kriittiset kohteet. Jos taas sähköt katkeavat ilmoittamatta koko Laukaan alueelta, niin emme voi taata, että vettä saadaan kaikkialla, kertoo Laukaan vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Janne Laiho.

Lyhyiden sähkökatkojen aikana putkistossa ja vesitornissa oleva paine riittää, mutta katkojen aikana vettä suositellaan käytettäväksi harkiten.

Puhtaan veden tuloa suurempi ja nopeammin vaikuttava ongelma on jätevesi. Normaalisti jätevedet pumpataan puhdistettavaksi Nenäinniemen puhdistamoon Jyväskylään. Matkalla on useita pumppaamoja, joilla yli 20 kilometrin matka hoidetaan. Jos jätevesipumppaamoista loppuu sähkö pitkäksi aikaa, niin se voi johtaa jäteveden ylivuotoihin.

– Toiveena on, että sähkökatkojen aikana vettä käytetään mahdollisimman vähän. Mitä vähemmän jätevettä syntyy, sen pienempi on ylivuotojen mahdollisuus. Sähkökatkoja on toki ollut ennenkin ja niiden kanssa on selvitty, mutta laajoista katkoista ei ole kokemusta, eikä niihin pystytä etukäteen täysin varautumaan, Laiho sanoo.

Laukaan Vesihuollolla on käytössä varavirran tuottamiseen siirrettäviä aggregaatteja ja osassa pumppaamoista on omat varavirran lähteet.

– Pumppaamoja on kuitenkin yhteensä yli sata, joten joka paikkaan varavirtaa ei laajan sähkökatkon aikana mitenkään voida järjestää. Vesihuollon kohteet ovat sähkönjakelun prioriteetissa korkealla, Laiho kertoo.

Kaikissa kotitalouksissa on tarpeen olla varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen. Suihkussa käyntiä, kylpyä ja harkinnan mukaan vessapytyn vetämistä on syytä välttää sähkökatkon aikana.

Laukaan vesihuolto Oy:lla on käytössä Pisara häiriötiedotepalvelu. Palvelussa on mahdollista tilata häiriötiedotteen tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla. Suosittelemme asiakkaitamme kirjautumaan palveluun
os.  https://ext-asiakas.alva.fi/laukaa

Lisätietoja

https://72tuntia.fi/
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Sähkökatkot ja energiansäästö

Lue lisää sähkökatkoihin varautumisesta, sähkönsäästöstä ja Laukaan kunnan varautumisesta mahdollisiin katkoihin.

Lue lisää