Sähkökatkot ja energiansäästö

Sähkökatkot mahdollisia – säästä sähköä
Astetta alemmas – sähkönsäästövinkit joka kotiin
Kolmen vuorokauden kotivara
Tietoa sähköpulasta ja sähkökatkoista
Sähkökatkojen vaikutukset vesihuoltoon


Sähkökatkot mahdollisia – säästä sähköä

Riski sähköpulaan joutumisesta kylminä talvipäivinä Suomessa on kasvanut, koska kotimaista sähköntuotantokapasiteettia on saatavilla aiemmin arvioitua vähemmän.

Kaikkien suomalaisten on nyt tarpeen säästää sähköä ja varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Sähkön säästäminen ja sähkön käytön ajoittaminen huippukulutustuntien ulkopuolelle (klo 7-9 ja klo 16 – 19) vähentää sähköpulan ja kiertävien sähkökatkojen riskiä erityisesti talvipakkasilla. (Fingridin uutinen sähkön riittävyydestä alkaneena talvena 9.12.2022).

Jokainen meistä voi nyt vaikuttaa seuraavasti:

  1. Osallistu sähkönsäästötalkoisiin ja ajoita sähkönkulutusta huippukulutusaikojen ulkopuolelle
  2. Varaa kolmen vuorokauden kotivara ruokaa, vettä ja lääkkeitä.
  3. Sähkökatkon tullen sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna.
  4. Sähköyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä, he tiedottavat asiakkaitaan tilanteen etenemisestä.
  5. Vältä veden käyttöä sähkökatkon aikana, jotta jätevedet eivät pääse tulvimaan.

Laukaan kunnalla ei ole omaa sähköyhtiö vaan sähkönjakelusta huolehtii kolme sähköyhtiötä: Elenia, Suur-Savon sähkö ja Savon voima. Seuraa sähkökatkotilanteissa valtakunnan ja alueen uutisia ja sähköyhtiösi viestintää.


Astetta alemmas – sähkönsäästövinkit joka kotiin

Astetta alemmas.fi -verkkosivuilta löydät vinkkejä sähkönsäästöön sekä tietoa konkreettisista toimista, joihin ympäri Suomea on jo ryhdytty.

Näin Laukaan kunnassa säästetään energiaa


Kolmen vuorokauden kotivara

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Varaa kotiin vähintään kolmen vuorokauden eli 72 tunnin kotivara ruokaa, vettä ja lääkkeitä häiriötilanteiden varalta. On myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.

Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. Kotivara tuo turvaa ja auttaa yli erilaisista häiriötilanteista, joita saatamme kohdata.

Tarkista onko varautumisesi riittävällä tasolla : https://72tuntia.fi (Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen pelastusalan keskusjärjestön ylläpitämä sivusto)


Tietoa sähköpulasta ja sähkökatkoista

Yleisiä kysymyksiä energiansäästöstä

Energian saatavuudessa on tällä hetkellä monta palloa ilmassa: maakaasua ei ole yhtä paljon saatavilla, Olkiluoto 3 -voimala ei ole vielä käytössä, energian jakaminen naapurimaiden kesken… Kunnes nämä asiat ratkeavat, on hyvä varautua odottamattomiin tilanteisiin! Tuulivoima on parantanut sähkön saatavuutta, mutta sen vaikutus on kirjaimellisesti tuulesta kiinni. Tietoa sähkömarkkinatilanteesta löytyy Fingridin sivuilta! (Tulevan talven sähkön riittävyydessä useita epävarmuustekijöitä – suomalaisten on hyvä varautua sähköpulan aiheuttamiin mahdollisiin sähkökatkoihin – Fingrid)

Energian säästämisestä on hyötyä sinulle, ja samalla voit auttaa koko yhteiskuntaa! Koska energiaa tarvitaan oikeastaan kaikkeen, energia arvokkuus näkyy hinnoissa joka puolella. Samoin myös energian säästäminen vaikuttaa pitkälle! Hyviä säästövinkkejä löydät Astetta alemmas -kampanjan sivuilta (Astetta Alemmas).

Suuri merkitys. Pienetkin säästöt miljoonakertaistuvat, jos teemme ne yhdessä!

Sähköpula ja sähkökatkot

Esimerkiksi pitkä ja kylmä pakkasjakso tai vika sähköverkossa voi aiheuttaa pulan. Pula iskee todennäköisesti silloin, kun sähköä käytetään eniten, eli arkiaamuisin klo 7-9 tai alkuillasta klo 16-18. Nämä kellonajat ovat myös todennäköisimpiä sähkökatkojen ajankohtia. Leuto talvi ja energian säästö ehkäisevät pulaa. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Fingrid-kantaverkkoyhtiö seuraa tarkkaan sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainoa. Jos kulutus kasvaa lähelle sähköntuotannon huippukapasitettia Fingdrid tiedottaa sähköpulan mahdollisuudesta etukäteen sähköyhtiöitä, viranomaisia ja medioita. Jos sähkönkulutusta ei saada varoituksesta huolimatta leikattua tuotannon tasolle ja sähköpula uhkaa, varaudutaan toteuttamaan hallittuja kiertäviä sähkökatkoja alueittain sähkönkulutuksen saattamiseksi tuotannon tasolle. Sähköjä katkaistaan alueittain tarpeen mukaan noin kahdeksi tunniksi kerrallaan siihen asti, kunnes sähköpula päättyy. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Sähköjä ei katkaista sairaaloista tai muista kriittisistä palveluista. Katkot täytyy kuitenkin tehdä suurina ryhminä, joten osa kriittisistä palveluista on varautunut sähkökatkoihin varavoimakoneilla. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Laukaan kunta on pitää tiivistä yhteyttä sähköyhtiöihin Eleniaan, Suur-Savon Sähköön ja Savon voimaan sekä toisiin viranomaisiin ja on varautunut mahdollisiin sähköpulatilanteisiin

  • Kuntana osallistumme energiansäästötalkoisiin monilla eri tavoin. Niistä voit lukea Ajankohtaista-uutisistamme.
  • Opastamme kotitalouksia varautumiseen. Häiriötilanteissa Laukaan kunnan pääviestintäkanavat ova www.laukaa.fi -verkkosivut ja Facebook-sivut www.facebook.com/laukaankunta. Varautumisesta uutisoidaan paikallislehti Laukaa-Konnevesi-lehdessä. Tarvittaessa käytetään muita viestintäkanavia kuten fyysisiä ilmoitustauluja.

Kunnan eri palveluissa on varauduttu häiriötilanteisiin kuten mahdollisiin sähkökatkoihin.

  • Sairaalan ja palvelukotien (siirtyvät Keski-Suomen hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta alkaen) sekä muiden kriittisten palvelujen toiminta on varmistettu varavoimakonein mahdollisten pidempien sähkökatkojen varalta. Varhaiskasvatus, koulut, kansalaisopisto ja kirjasto toimivat myös sähkökatkojen aikana niin normaalisti kuin mahdollista.
  • Kunnan sähköisissä järjestelmissä ja kunnanviraston neuvonnassa, puhelinvaihteessa ja muissa toimistopalveluissa saattaa esiintyä viivettä tai katkoja sähkökatkotilanteissa. Sähkökatkon loputtua palveluja jatketaan normaalisti.
  • Sähkökatkojen vaikutuksista vedenjakeluun ja jätevesiasioihin saat tietoa Laukaan vesihuollon verkkosivuilta, vesihuollon Facebook-sivuilta sosiaalisen sekä tilaamalla Pisara-häiriötiedotteet puhelimeesi.

Laukaan kunta viestii paikallisten sähköyhtiöiden rinnalla ajanmukaisesti sähkön riittävyydestä.

Pääviestintäkanavat häiriötilanteissa ovat Laukaan kunnan verkkosivut www.laukaa.fi ja Facebook-sivut www.facebook.com/laukaankunta. Jaamme siellä sähköyhtiöiltä saamaamme tietoa ja ohjeita ja kerromme kunnan palveluista katkosten aikana. Varautumisesta uutisoidaan paikallislehti Laukaa-Konnevesi-lehdessä. Tarvittaessa käytetään muita viestintäkanavia kuten fyysisiä ilmoitustauluja.

Laukaan asukkaille sähköä jakelee kolme sähköyhtiötä: Elenia, ja Järvi-Suomen energia ja Savon voima (Äijälässä). Laukaan kunnalla ei ole omaa paikallista sähköyhtiötä. Seuraa oman sähköyhtiöisi viestintää ja häiriötiedotteita:

 

 

Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Jos jätät valot päälle, huomaat kun sähköt palaavat. Vältä jääkaapin tai pakastimen avaamista, etteivät ne lämpene, ja ikkunoiden tai ulko-ovien avaamista, ettei asunto kylmene. Sähköyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä, he tiedottavat asiakkaitaan tilanteen etenemisestä. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Sähkölaitteita ei kannata käynnistää heti uudelleen, sillä pula voi edelleen jatkua. Tarkista, ettei sähkölaitteita ole jäänyt vahingossa päälle. Katkon vuoksi hanaveden lämpötila voi vaihdella, joten kannattaa varoa, ettei vesi ole liian kylmää tai kuumaa.


Sähkökatkojen vaikutukset vesihuoltoon

Vesipisara

Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta etenkin pitkät sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Sähköä tarvitaan veden pumppaamiseen ja käsittelyyn niin talouksien käyttöön tullessa kuin viemäreistä mennessä. Hanavettä tulee yleensä lyhyen sähkökatkon ajan (2 tuntia), kun vettä tulee vesitorneista ja pumput toimivat varavoimalla, kunhan paine riittää. Veden tulo voi katketa heti seuduilla, joilla painetta ei riitä. Viemärivettäkin voidaan joutua laskemaan ulos verkosta, jos jätevettä ei pystytä pumppaamaan.

Laukaan vesihuollon verkkosivut

Seuraa vesihuollon ajankohtaisia uutisia.

Siirry

Kaikissa kotitalouksissa on hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen, 6-10 l/hlö. Lisäksi on hyvä olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovesi on turvallista juotavaksi katkon aikanakin, jos se tuoksuu ja näyttää normaalilta. Mikäli vedessä on tavallisesta poikkeavaa väriä, se johtuu yleensä verkostossa tapahtuneiden virtaamamuutosten irrottamista sakoista. Ongelma poistuu juoksuttamalla vettä, kunnes sen laatu on normaali. Vesihuoltolaitos ja kunnan terveydensuojeluviranomainen tiedottavat tarvittaessa talousveden laatuun liittyvistä asioista.

 

Esimerkiksi pesulla käyntiä ja vessan vetämistä kannattaa lykätä katkon yli. Kannattaa tarkistaa miten jätevesi kulkee talossasi, ja että veden lämmitys ja vesijohdot pysyvät tarpeeksi lämpiminä talvella.

Jätevesi valuu yleensä painovoiman avulla kiinteistöstä viemäriin ja viettoviemäreissä, mutta jäteveden siirtoon viemäriverkostossa jätevedenpuhdistamolle tarvitaan lisäksi pumppuja. Suurin osa näistä pumpuista lakkaa toimimasta sähkökatkotilanteessa. Jotta viemäriverkoston varastokapasiteetti ei sähkökatkotilanteessa ylity ja johda jätevesiylivuotoihin tai jopa viemäreiden tulvimiseen kiinteistöillä, on tärkeää välttää veden käyttöä sähkökatkon ajan, vaikka veden toimitus jatkuukin. Esimerkiksi suihkussa käyntiä, kylpyä ja harkinnan mukaan vessanpytyn vetämistä on syytä välttää lyhyenkin sähkökatkon ajan.

Mikäli sähkökatko aiheuttaa häiriöitä vedenjakeluun tai muuten vesihuoltoon, niistä tiedotetaan vesihuoltolaitoksen tai kunnan verkkosivuilla, joita kannattaa seurata. Monilla vesihuoltolaitoksilla on käytössä häiriötekstiviestipalvelu siihen ilmoittautuneille vedenkäyttäjille. Palvelun käyttäjäksi kannattaa rekisteröityä, mikäli se on tarjolla, eikä ole sitä vielä tehnyt.

Lisätietoja

Elenia – sähkökatkot
Järvi-Suomen energia – sähkökatkot
Savon voima: 1) energiansäästö, 2) häiriötilanteet, 3) sähkökatkokartta

Linda Leinonen

Kunnanjohtaja

040 188 0566

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41340, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Laukaan kunta energiansäästötalkoissa

Energiansäästöä on ajateltu jo rakennusten suunnitteluvaiheessa. Lisää energiansäästöä haetaan nyt tehdyillä kiinteistöjen lämpötilojen ja valaistusten säädöillä.

Lue blogi