Ruokailu ja erityisruokavaliot

Ruokailu päiväkodeissa

Laukaan kunnan päiväkodeissa tarjotaan ravitsemussuosituksen mukaiset aamupala, lounas ja välipala. Erityisruokavaliot toteutetaan terveydenhuollon ja ruokapalvelun yhteistyössä laaditun ohjeistuksen mukaan.

Kasvisruoka valmistetaan tilauksen mukaan ja kaikille se on tarjolla pääruokalistalla kerran viikossa.

Yhteistyön vahvistamiseksi perustettiin varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelun työryhmä, johon tarvittaessa osallistuvat myös neuvolan ja suunterveydenhuollon edustajat.

  • Leppäveden päiväkoti, 050 570 8029
  • Lievestuoreen päiväkoti, 050 593 3670
  • Vihtavuoren päiväkoti, 050 596 5580
Ruoka-lista nro Kalenteriviikko
1 33, 39, 45, 51, 5, 11, 17, 23, 51, 29
2 34, 40, 46, 52, 6, 12, 18, 24, 52, 30
3 35, 41, 47, 1, 7, 13, 19, 25, 31
4 36, 42, 48, 2, 8, 14, 20, 26, 32
5 37, 43, 49, 3, 9, 15, 21, 27,
6 38, 44, 50, 4, 10, 16, 22, 28
(Tarkista, mikä kalenteriviikko on menossa.)

Ruokailu kouluissa

Laukaan kunnan ruokapalvelu tarjoaa ravitsemussuositusten mukaisen lounaan. Iltapäiväkerholaisille tarjotaan välipala ja osalla kouluja on tarjolla maksullinen välipala. Erityisruokavaliot toteutetaan kouluterveydenhuollon ja ruokapalvelun yhteistyössä laaditun ohjeistuksen mukaan.

Kasvisruoka on tarjolla joko vapaasti otettavana tai tilauksen mukaan, koulun ruokailutilasta riippuen ja kaikille se on tarjolla pääruokalistalla kerran viikossa.

Ruoka-lista nro Kalenteriviikko
1 33, 39, 45, 51, 5, 11, 17, 23, 29
2 34, 40, 46, 52, 6, 12, 18, 24, 30
3 35, 41, 47, 1, 7, 35, 13, 19, 25, 31
4 36, 42, 48, 2, 8, 14, 20, 26, 32
5 37, 43, 49, 3, 9, 15, 21, 27
6 38, 44, 50, 4, 10, 16, 22, 28,
(Tarkista, mikä kalenteriviikko on menossa.)

Ruokailu Satavuon koulu-päiväkodilla

Satavuon valmistuskeittiössä valmistetaan päivittäin noin 190 lounasta päiväkodin lapsille, koulun oppilaille sekä henkilökunnalle. Päiväkodin lapsille tarjotaan myös aamupala ja välipala sekä iltapäiväkerholaisille välipala. Koulun oppilailla on mahdollisuus ostaa välipala.

Keittiö pyrkii toimimaan mahdollisimman ekologisesti ympäristöä säästäen. Raaka-aine hankinnoissa käytetään paljon lähellä tuotettuja ja kotimaisia elintarvikkeita. Lihan ja lihajalosteiden alkuperämaa on aina Suomi.

Ruokalistasuunnittelun perustana on koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokasuositukset. Ruokalistoissa huomioidaan juhlapyhät sekä erilaiset teemat. Kasvisruokaa on saatavana päivittäin tilauksen mukaan ja kaikille se on tarjolla pääruokalistalla kerran viikossa. Erityisruokavaliot toteutetaan terveydenhuollon ja ruokapalvelun yhteistyössä laaditun ohjeistuksen mukaan.

Erityisruokavalio

Ilmoitus erityisruokavaliosta koulu- ja päiväkotiruokailua varten.

Olemme ottaneet käyttöön uuden ’ilmoitus erityisruokavaliosta’ -lomakkeen, joka on tehty terveysneuvonnan ja ruokapalvelun yhteistyönä. Lomake noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia ja Kansallisen allergiaohjelman ohjeita. Ohje koskee kaikkia varhaiskasvatuksessa ja kouluissa ruokailevia. Lasten huoltajat toimittavat lomakkeen ruokapalveluun päiväkodin / koulun kautta. Myös henkilökuntaruokailijat toimittavat lääkärintodistuksen erityisruokavalion tarpeesta ruokapalveluun.

Kun terveydelliset syyt edellyttävät erityisruokavalion noudattamista tulee sen perustua lääkärin tai ravitsemusterapeutin toteaman sairauden hoitoon. Todistusta ei edellytetä laktoosittoman tai kasvisruokavalion saamiseksi. Lasten vegaaniruokavalio edellyttää ruokavalio-ohjausta. Huoltaja voi tulostaa lääkärin lausunnon myös itse omakannasta liitteeksi erityisruokavalioilmoitukseen.

 

Ruoka-allergian vuoksi erityisruokavalio toteutetaan, jos ruoka-aineesta voi aiheutua vakavia oireita tai jos vältettävä ruoka-aine on ravitsemuksellisesti keskeinen.

Lieviä oireita aiheuttava ruoka-allergia ei ole edellytys erityisruokavaliolle vaan oireita (esim. suun kutina, lievä iho-oire) aiheuttavia ruoka-aineita käytetään oireiden sallimissa määrin. Lieviä oireita aiheuttavan  ruoka-aineen voi syödessä siirtää lautasen sivuun tai syödä ko. ruoka-ainetta itselle sopivan määrän. ’Muuta huomioitavaa’ –kohdassa voi ilmoittaa ruoka-aineet, joita ruokailija sietää pieniä määriä
ruuan joukossa.

Huoltaja toimittaa lomakkeen suoraan päivähoitoon / kouluun. Huoltajan vastuulla on ilmoittaa ruokavaliossa tapahtuvat muutokset tai erityisruokavalion poistuminen ruokapalveluun sekä lapsen päiväkotiin / luokanopettajalle.

Lomake täytetään yhdessä terveydenhoitajan kanssa ja huoltaja toimittaa sen suoraan päivähoitoon / kouluun. Huoltajan vastuulla on ilmoittaa ruokavaliossa tapahtuvat muutokset lapsen päiväkotiin / luokanopettajalle, josta tieto siirtyy ruokapalveluun.

Mikäli erityisruokavaliolle ei ole tarvetta poissaolon vuoksi (sairastuminen, loma tms.) ilmoitetaan siitä päiväkodille / koulun ruokapalveluhenkilöstölle. Jos erityisruokavalio on jäänyt kahden viikon ajan ottamatta eikä poissaolosta ole ilmoitettu, sen valmistus lopetetaan.

Erityisruokavalioiden käsitteitä

  • ruokavaliota käytetään asiakkaille, jotka saavat oireita ruoka-aineista
  • perusruokavaliosta poistetaan allergisoiva ruoka-aine
  • ateriat valmistetaan käyttämällä korvaavia ruoka-aineita
  • vältetään ristikontaminaatiota ruoanvalmistuksessa ja jakelussa (= käytetään eri työvälineitä ja
    valmistus- ja tarjoiluastioita)

Yleisesti allergiaa aiheuttavia aineita ovat esim.

  • kala
  • kananmuna
  • mansikka
  • sitrushedelmät
  • kiivi
  • tomaatti
  • paprika ja muut mausteet
  • herne
  • papu
  • selleri
  • palsternakka
  • suklaa
  • kaakao
  • pähkinät
  • manteli

Laktoosia alle 1g/100g tuotetta

  • vähän laktoosia eli maitosokeria sisältävä ruokavalio
  • tarkoitettu henkilölle, jolla laktoosin imeytymishäiriö ja laktoosi aiheuttaa oireita
  • laktoosia on maidossa ja maitotuotteissa sekä niitä sisältävissä elintarvikkeissa
  • ruokavalio toteutetaan perusruokavaliota muuntamalla
  • ruoanvalmistuksessa korvataan tavalliset maitovalmisteet vähälaktoosisilla maitovalmisteilla (hyla/into-tuotteet)

Laktoosia alle 0,01g/100g tuotetta

  • tarkoitettu henkilölle, jotka saavat oireita vähälaktoosisesta ruokavaliostakin
  • ruokavalio toteutetaan perusruokavaliota muuntamalla
  • ruoanvalmistuksessa käytetään laktoosittomia maitovalmisteita, joita ovat laktoositon maitojuoma ja laktoositon kerma
  • voidaan käyttää riisi- ja kookosmaitoa sekä soija- ja kauravalmisteita
  • leipärasvana käytetään laktoositonta margariinia
  • ruoanvalmistuksessa laktoositonta margariinia ja/tai ruokaöljyä
  • kovat eli kypsytetyt juustot käyvät
  • maidotonta ruokavaliota käytetään henkilölle, jotka ovat allergisia lehmänmaidon proteiinille
  • ruokavalio toteutetaan perusruokavaliosta poistamalla kaikki maitovalmisteet ja maitoproteiinia sisältävät elintarvikkeet ( maito, viili, jogurtti, kerma, juustot, jäätelö, hera, herajauhe, kaseiini, voi, ja tavallinen margariini)
  • ruoanvalmistuksessa käytetään riisi-, kookos-, soija-, ja kauravalmisteita

Gluteeniton ruokavalio GL

  • keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteiini aiheuttaa keliaakikon ohutsuolessa tulehduksen ja nukkavaurion
  • gluteiiniton ruokavalio muutetaan perusruokavaliosta poistamalla vehnä, ruis ja ohra
  • viljatuotteet korvataan luontaisesti gluteenittomilla viljoilla kuten riisi, tattari, hirssi, maissi ja soija
  • käytetään gluteenittomia erityisvalmisteita kuten jauhoseoksia, leipiä, korppuja, keksejä ja pastatuotteita
  • HUOM! ohratärkkelystä (Ohrakas) Ei käytetä keliakiaruokavaliossa mahdollisten
    epäpuhtauksien takia

kasvisruokavaliota käytetään henkilöillä, jotka välttävät eläinperäisiä ruokia terveydellisistä, eettisistä tai ekologisista syistä. Kasvisruokavalioita on erilaisia.

sisältää:

  • maitovalmisteita
  • viljavalmisteita
  • kasviksia
  • perunaa
  • marjoja
  • hedelmiä
  • ravintorasvoja
  • sieniä
  • palkokasveja

Joskus tähän ruokavalioon kuuluu myös kananmuna. Tällöin on kyseessä lakto-ovovegetaarinen
ruokavalio.

sisältää:

  • marjoja ja hedelmiä
  • viljavalmisteita
  • perunaa
  • kasviksia
  • ravintorasvoja
  • palkokasvit
  • sienet
  • siemenet
  • pähkinät