Palvelut lukemisesteisille

Kirjastopalveluja on lukemisesteisille, eli henkilöille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Kirjastossa on lainattavissa isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja ja äänikirjoja.

Kirjastosta saa lainaksi lukulaseja käytettäväksi kirjaston tiloissa.

Isotekstiset kirjat

Kirjastossa on kokoelma isotekstisiä kirjoja, joiden kirjasinkoko on tavallista suurempi. Kirjan sisältö vastaa muuten tavallista kirjaa. Isotekstiset kirjat ovat kirjastossa omassa hyllyssään.

Selkokirjat

Selkokirjat ovat selkokielellä kirjoitettuja kirjoja, joissa teksti on mukautettu rakenteeltaan ja kieleltään yleiskieltä helpommin ymmärrettäväksi. Ne on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea ja ymmärtää yleiskieltä, esimerkiksi jonkin vamman tai sairauden takia. Selkokieliset kirjat soveltuvat myös suomen kieltä opiskeleville. Selkokieliset kirjat ovat kirjastossa omassa hyllyssään.

Äänikirjat

Kirjastossa on lainattavissa äänikirjoja cd-levyinä, mp3-levyinä sekä joitakin myös c-kasetteina. Lukemisesteisille on saatavilla lisäksi myös Celian tuottamia äänikirjoja mp3-cd-levyinä, jotka on tarkoitettu vain lukemisesteisten Celia-asiakkaiden käyttöön.

Celian äänikirjapalvelu

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa palveluja niille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa.
Näkövamma tai heikentynyt näkö on vain yksi monista Celian tuottaman materiaalin käyttöön oikeuttavista syistä. Lukeminen voi olla vaikeaa myös seuraavista syistä: lukivaikeus, oppimisvaikeus tai keskittymishäiriöt, kehitysvammaisuus tai cp-vamma, reuma, ms-tauti ja muut lihaskuntoon vaikuttavat sairaudet, afasia, hahmotushäiriöt ja muistihäiriöt.

Celian asiakkaaksi voit ilmoittautua omassa kirjastossa. Todistusta lukemisesteestä et tarvitse, oma suullinen ilmoitus riittää.  Ne asiakkaat, jotka haluavat käyttää Celian verkkopalveluja ja ladata kirjat suoraan Celian kokoelmista omalle laitteelleen, rekisteröimme kirjastossa Celian asiakkaiksi. Jos haluat Celian verkkopalvelun käyttöösi, ota yhteyttä lähimpään kirjastoosi ja varaa aika Celia-rekisteröimistä varten.

Lue lisää Celiasta www.celia.fi

Laukaan pääkirjasto

014 267 5710

Vuojärventie 2
41340, Laukaa

paakirjasto@laukaa.fi

Leppäveden kirjasto

050 553 9553

Tiituspohjantie 45
41310, Leppävesi

lvesi.kirjasto@laukaa.fi

Lievestuoreen kirjasto

050 315 3493

Laurinkyläntie 5
41400, Lievestuore

ltuore.kirjasto@laukaa.fi

Verkkokirjasto

Keski-kirjastojen logo.

Kirjaston some