Varaukset ja kaukopalvelu

Kirjaston asiakkaana voit varata sellaista aineistoa, joka on lainassa tai jota ei löydy oman kirjastosi kokoelmasta. Varauksen voit tehdä itse verkkokirjastossa, kunhan kirjaudut ensin sisään kirjastokortilla ja pin-koodilla. Myös kirjaston henkilökunta voi tehdä sinulle varauksen, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla, puhelimitse tai tulla paikan päälle kirjastoon.

Varaus

Normaali varaus kohdistuu Laukaan kirjaston aineistoon. Varaaminen on maksutonta, mutta mikäli et nouda tai peru varaustasi viimeiseen noutopäivään mennessä, peritään noutamattomasta varauksesta 2,00 euron maksu. Noutamattoman varauksen maksua emme kuitenkaan peri lasten- ja nuortenosaston varauksista.

Laukaan kirjastojen hyllyssä olevaan aineistoon tehdyn varauksen voi saada jo parin päivän kuluttua varauksen tekemisestä, sillä aineistokuljetukset liikkuvat Laukaan kirjastojen välillä kaksi kertaa viikossa.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Keski-kirjastojen aineistoihin ja se kuljetetaan valitsemaasi noutopaikkaan. Seutuvaraukset ovat maksuttomia, mutta jos et nouda tai peru seutuvaraustasi viimeiseen noutopäivään mennessä, noutamattomasta varauksesta peritään 2,00 euron maksu. Noutamattoman varauksen maksu koskee kaikkia seutuvarauksia, myös lasten ja nuorten aineistoa.

Verkkokirjastossa seutuvarauksen voit kohdistaa vain hyllyssä olevaan aineistoon, jonka tila on lainattavissa. Seutuvarauksella et voi varata toisten kuntien lukioiden kirjoja etkä hankalasti kuljetettavia esineitä, kuten liikuntavälineitä.

Seutuvaratun aineiston saapuminen noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Seutuvarauksen kautta lainatun aineiston voit uusia Keski-kirjastojen toimipisteissä tai verkkokirjastossa. Keski-kirjastoista lainatun aineiston voit palauttaa maksutta mihin tahansa Keski-kirjastojen toimipisteeseen.

Varauksen noutaminen

Saat kirjastosta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa. Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Valitsemasi ilmoitustavan voit muuttaa verkkokirjastossa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon.

Kaikissa Laukaan kirjastoissa on käytössä avoin varaushylly, josta voit noutaa aineiston omatoimisesti noutoilmoituksessa näkyvällä varausnumerolla. Muistathan lisäksi lainata varaushyllystä noutamasi aineiston lainausautomaatilla tai asiakaspalvelussa.

Varauksen viimeisen noutopäivän näet noutoilmoitusviestistä. Saapuneen varauksen voit perua maksutta varauksen noutoaikana ilmoittamalla siitä kirjastoon. Noutamattomasta ja perumattomasta varauksesta veloitamme 2,00 euron maksun.

Kaukolaina

Kaukolainaksi voit tilata aineistoa, joka ei kuulu Laukaan kirjaston omiin kokoelmiin eikä löydy Keski-kirjastojen kokoelmista. Kaukolainatilauksen voit tehdä kaikissa Laukaan kirjaston toimipisteissä.

Kaukolainasta perimme 6,00 euron palvelumaksun sekä lainanantajakirjaston toiselle kirjastolle määrittelemän maksun. Myös noutamatta jätetystä kaukolainasta peritään edellä mainitut maksut, samoin jos asiakas peruu tilauksensa ja laina on jo ennättänyt lähteä lainanantajakirjastosta.
Jos et palauta tai uusi kaukolainaasi ajoissa, perimme siitä myöhästymismaksua.

Kaukolaina tulee palauttaa siihen Laukaan kirjaston toimipisteeseen, josta se on lainattu.