Varaukset ja kaukopalvelu

Kirjaston asiakkaana voit varata sellaista aineistoa, joka on lainassa tai jota ei löydy oman kirjastosi kokoelmasta.

Varaus

Normaali varaus kohdistuu Laukaan kirjaston aineistoon. Varaaminen on maksutonta, mutta jos et nouda tai peru varaustasi viimeiseen noutopäivään mennessä, siitä tulee 2,00 euron noutamattoman varauksen maksu. Noutamattoman varauksen maksua emme peri lasten- ja nuortenosaston varauksista.

Aineistokuljetukset Laukaan kirjastojen välillä liikkuvat kaksi kertaa viikossa.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Keski-kirjastojen aineistoihin ja se kuljetetaan valitsemaasi noutopaikkaan. Seutuvaraukset ovat maksuttomia, mutta jos et nouda tai peru seutuvaraustasi viimeiseen noutopäivään mennessä, siitä tulee 2,00 euron noutamattoman varauksen maksu. Noutamattoman varauksen maksu koskee kaikkia seutuvarauksia, myös lasten ja nuorten aineistoa.

Verkkokirjastossa seutuvarauksen voit kohdistaa vain hyllyssä olevaan aineistoon, jonka tila on lainattavissa. Seutuvarauksella et voi varata toisten kuntien lukioiden kirjoja eikä hankalasti kuljetettavia esineitä, kuten liikuntavälineet.

Seutuvaratun aineiston saapuminen noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Seutuvarauksen kautta lainatun aineiston voit uusia Keski-kirjastojen toimipisteissä tai verkkokirjastossa. Keski-kirjastoista lainatun aineiston voit palauttaa maksutta mihin tahansa Keski-kirjastojen toimipisteeseen.

Varauksen noutaminen

Saat kirjastosta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa. Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Näet ilmoitustavan ja voit muuttaa sitä verkkokirjastossa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon.

Kaikissa Laukaan kirjastoissa on käytössä avoin varaushylly, josta voit noutaa aineiston omatoimisesti noutoilmoituksessa näkyvällä varausnumerolla. Muistathan aina lainata varaushyllystä noutamasi aineiston lainausautomaatilla tai asiakaspalvelussa.

Varauksen viimeisen noutopäivän näet noutoilmoitusviestissä. Saapuneen varauksen voit perua maksutta vielä noutoaikana ilmoittamalla kirjastoon. Noutamattomasta ja perumattomasta varauksesta perimme 2,00 euron maksun.

Kaukolaina

Kaukolainaksi voit tilata aineistoa, joka ei kuulu Laukaan kirjaston omiin kokoelmiin eikä löydy Keski-kirjastojen kokoelmista. Kaukolainatilauksen voit tehdä kaikissa Laukaan kirjaston toimipisteissä.

Kaukopalvelumaksu on 3,00 euroa yleisistä kirjastoista ja Varastokirjastosta ja 8,00 euroa korkeakoulukirjastoista. Perimme kaukopalvelumaksun siinäkin tapauksessa, että aineisto jää noutamatta.
Ulkomailta tulevista lainoista perimme lähettävän kirjaston kulut.
Artikkelikopioiden kulut perimme asiakkailta.