Olet täällä

Palvelut lukemisesteisille

Celia-kirjaston logo.
PALVELUT LUKEMISESTEISILLE

Kirjastopalveluja on lukemisesteisille, eli henkilöille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Kirjastossa on lainattavissa isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja ja äänikirjoja.

Kirjastosta saa lainaksi lukulaseja käytettäväksi kirjaston tiloissa.

Isotekstiset kirjat

Kirjastossa on kokoelma isotekstisiä kirjoja, joiden kirjasinkoko on tavallista suurempi. Kirjan sisältö vastaa muuten tavallista kirjaa. Isotekstiset kirjat ovat omassa hyllyssään pääkirjastossa.

Selkokirjat

Selkokirjat ovat selkokielellä kirjoitettuja kirjoja, joissa teksti on mukautettu rakenteeltaan ja kieleltään yleiskieltä helpommin ymmärrettäväksi. Ne on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea ja ymmärtää yleiskieltä, esimerkiksi jonkin vamman tai sairauden takia. Selkokieliset kirjat soveltuvat myös suomen kieltä opiskeleville. Selkokieliset kirjat ovat kirjastossa omassa hyllyssään. Lasten selkokieliset kirjat ovat lastenosastolla helppolukuisten ja tavukirjojen lähellä.

Äänikirjat

Kirjastossa on lainattavissa äänikirjoja cd-levyinä, mp3-levyinä sekä joitakin myös c-kasetteina. Lukemisesteisille on saatavilla lisäksi myös Celian tuottamia äänikirjoja mp3-cd-levyinä, jotka on tarkoitettu vain lukemisesteisten Celia-asiakkaiden käyttöön.

Celian äänikirjapalvelu

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa palveluja niille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa.
Näkövamma tai heikentynyt näkö on vain yksi monista Celian tuottaman materiaalin käyttöön oikeuttavista syistä. Lukeminen voi olla vaikeaa myös seuraavista syistä: lukivaikeus, oppimisvaikeus tai keskittymishäiriöt, kehitysvammaisuus tai cp-vamma, reuma, ms-tauti ja muut lihaskuntoon vaikuttavat sairaudet, afasia, hahmotushäiriöt ja muistihäiriöt.

Celian asiakkaaksi voi ilmoittautua omassa kirjastossa. Todistusta lukemisesteestä ei tarvita, oma suullinen ilmoitus riittää.  Ne asiakkaat, jotka haluavat käyttää Celian verkkopalveluja ja ladata kirjat suoraan Celian kokoelmista omalle laitteelleen, rekisteröidään kirjastossa Celian asiakkaiksi.

Kirjastoon hankitaan Celian cd-äänikirjoja. Tiedotamme kun ne ovat lainattavissa.

Lue lisää Celiasta www.celia.fi

Lisää tietoa:
 

Papunet

 

Papunet
- Tietoa selkokielestä
 

Erilaisten oppijoiden liitto

 

Erilaisten oppijoiden liitto
 

Lukimat

 

LukiMat
- Lukemisen ja matematiikan tueksi
Keski-kirjastojen yhteinen verkkokirjasto

Verkkokirjasto – Hae, uusi, varaa