Koira Laukaassa

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä, kun sen kanssa liikutaan taajama-alueella. Koiran ja kissan omistajan on pidettävä huolta siitä, että eläin ei pääse lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille, urheilukentälle tai yleiselle hiihtoladulle.

Koirapuisto

Koirapuisto toimii Laukaan kirkonkylässä osoitteessa Laajalahdentie 14. Koirat pääsevät ulkoilemaan vapaana koirapuiston kahdessa aidatussa tarhassa. Toinen tarhoista on pienille, alle 40 cm korkeille ja enintään 15 kg painaville koirille ja toinen suuremmille koirille.

Tutustu huolella koirapuiston järjestyssääntöihin ennen lemmikin tuomista koirapuistoon. On tärkeää, että koira tulee toimeen muiden koirien kanssa ja että koirat ulkoilevat kokonsa mukaisessa aitauksessa. Omistajan vastuulla on myös siivota koiran jätökset välittömästi ja viedä ne niille varattuun roska-astiaan. Näin mahdollisimman moni koira pääsee nauttimaan ulkoilusta ja leikistä toisten koirien kanssa turvallisesti.   

Lievestuoreen koirapuiston rakentamiseen varaudutaan entisen sellutehtaan kuitualtaiden maisematöiden ja alueen suunnittelun edetessä. (Tekninen lautakunta 16.1.2018 § 4)

 • Tunne lemmikkisi
 • Varmista että koirasi tulee toimeen muiden koirien kanssa, ennen aitaukseen menoa.
 • Mikäli et ole varma koirasi käyttäytymisestä, poistu aitauksesta muiden saapuessa.
 • Ohjaa koirasi oikeaan aitaukseen. Pieni koira on alle 40cm korkea ja enintään 15kg painoinen.
 • Älä jätä lemmikkiäsi valvomatta aitaukseen.
  Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat kunnossa.
 • Älä tuo kiimassa olevaa tai sairasta lemmikkiäsi puistoon.
 • Siivoa lemmikkisi jätökset pussiin. Laita pussi niille varattuun roska-astiaan. (Järjestyslaki 4 luku 14§)
 • Pidä huoli, että lemmikkisi ei haukunnallaan aiheuta häiriötä, etenkään yö aikaan, klo. 22.00-7.00  (Järjestyslaki 2 luku 3 §)
 • Koirien omien lelujen, keppien ja pallojen tuonti aitaukseen on kielletty.
 • Älä anna koirasi kaivaa kuoppia tarhassa – turvallisuusriski koirien juostessa.
 • Jos tulet lasten kanssa puistoon, huomioithan että kaikki koirat eivät ole tottuneet lapsiin, vaikka lapsesi olisi tottunut koiriin.
 • Noudata järjestyssääntöjä
 • Ilmoita aina turvallisuutta heikentävästä ilkivallasta ja koirille vaaraa aiheuttavista puutteista.
 • Vastuu koirasta on aina ulkoiluttajalla myös koirapuistossa.

Koirahiihto

Koiravaljakkohiihtoa voi harrastaa keskiviikkoisin Mustanvuoren 3 km ladulla klo 15-18. Mustavuori 3 -ladun huoltotilanne tästä linkistä.

Laukaan Vuojärven jäälatu on monikäyttöreitti, jolla voi liikkua myös koiran kanssa muut liikkujat huomioiden. Seuraa latuinfosta ladun huoltotilannetta tästä linkistä.

Muille laduille koirat eivät saa mennä. (Koira järjestyslaissa)

Koirankakkapussitelineet

Ympäri Laukaan kunnan taajamia on asennettu telineitä TiksPac-koirankakkapusseille. Telineitä on 15 kpl. Telineiden sijainti ilmenee alla löytyvistä karttakuvista. TiksPac-konsepti käsittää TiksPac-aseman ja -koirankakkapussit. Konsepti on kunnalle maksuton, mutta kunnan tehtävänä on varmistaa, että jokaisella asemalla on aina saatavilla pusseja. Konseptin sponsoreina on yrityksiä, joiden logo on esillä asemassa. Yritykset tukevat paikallisympäristön parantamispyrkimyksiä samalla kun osoittavat olevansa sitoutuneita yhteiskuntavastuuseen. Koiran omistajat voivat ottaa kakkapusseja ilmaiseksi telineestä.

Koirankakkaroskikset ja -pussiautomaatit kartalla

Muistathan myös, että Laukaassa koirankakkapusseja saa laittaa jokaiseen kadunvarsi- ja puistoroskikseen.

Lisätietoa aiheesta: www.koirankakkaroskis.fi.

Alla olevista kartoista löytyy Laukaan kunnan koirankakkaroskikset ja -pussiautomaatit. Roskikset on merkitty punaisella pallolla ja telineet, joissa maatuvia koirankakkapusseja tarjolla, sinisellä kolmiolla. Kartat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla kuvasta.

Koiratarra kertoo jäteastian käyttöluvasta

Laukaan kunta on painattanut koirankakkaroskis.fi –kampanjatarroja. Omakotitalon kuivajäteastiaan liimattu tarra kertoo asuinalueen koiranulkoiluttajille siitä, että kyseisen talon roskikseen saa tiputtaa siistejä koirankakkapusseja. Tarroja voi noutaa maksutta Kuntalasta, Lievestuoreen kirjastosta ja Leppäveden kirjastosta.


Koirien uittopaikka

Laukaassa ei ole virallista koirien uittopaikkaa. Koiria ei saa uittaa virallisilla uimarannoilla.


Koirista järjestyslaissa

Järjestyslaki 14 §

Koirakuri

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1. pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2. pidettävä huolta, ettei koira pääse yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille, kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle kytkemättömänä, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua;

3. pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.

Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, koskee myös hevosta sekä soveltuvin osin muuta koti- tai lemmikkieläintä.

Tutustu järjestyslakiin Finlexissä

Lisätietoja