Omakotitontit

Suomen sydämessä Laukaassa on tutkitusti Keski-Suomen tyytyväisimmät asukkaat.

Tilavia tontteja palvelujen äärellä

Laukaassa asut yksilöllisesti palvelujen lähellä. 19 000 asukkaan Laukaassa nautit taajama-asumisen helppoudesta ja Laukaan maaseutumaisesta välittömyydestä. Laukaa on tunnettu runsaasta tapahtumatarjonnasta, ulkoilureiteistä ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista. Laukaa onkin mieluinen asuinympäristö sekä palveluja ja yhteyksiä arvostavalle että maaseudun rauhaa ja tilaa etsiville. Vapaana olevat kunnan tarjoamat omakotitontit löydät kätevästi Laukaan karttapalvelusta.

Laukaassa omakotirakentajille on

 • tilavat, kohtuuhintaiset tontit; myös tontin vuokrausmahdollisuus
 • palvelut lähellä: päiväkoti, koulu, kirjasto ja kaupat
 • turvalliset, uudet tai peruskorjatut koulut joka taajamassa
 • sujuvat liikenneyhteydet sekä jalankulku- ja pyöräilyväylät

Omakotitontteja neljässä taajamassa

Laukaan kunnassa on neljä taajamaa ja kymmeniä aktiivisia kyliä. Laukaan kirkonkylässä koulukeskuksen laajennushanke on kovassa vauhdissa ja keskusta kehittyy, Lievestuoreella toimii uusi Laurinkylän koulu, Vihtavuoreen on valmistunut koulukeskuksen perusparannushanke ja laajennus ja Leppävedellä on uusi alakoulu ja uusi liikuntapuisto.

Myytävät/vuokrattavat vapaat omakotitontit löydät Laukaan karttapalvelusta. Vapaat tontit on merkitty karttaan vihreillä paikkamerkeillä ja saat ne näkyviin suurentamalla karttaa palvelun oikeasta yläkulmasta +-merkillä. Tontin paikkamerkistä saat avattua kaavamääräykset ja muut tonttikohtaiset tiedot.

Korpelan asuinalue

Korpelan asuinalueelta Laukaan Leppävedeltä oli haettavana 14 uutta omakotitonttia 26.3 – 10.4.2022. Kysyntä oli kova, sillä hakemuksia saapui 35 kappaletta, joten kaikki tontit varattiin.

Korpelan uusi omakotialue sijaitsee Leppäveden taajaman pohjoisosassa. Leppävesi on viihtyisää, lapsiperheiden suosimaa aluetta ja liikkumista rakastavien unelmapaikka. Viereen valmistuva Leppäveden liikuntapuisto tarjoaa monipuoliset puitteet ulko- ja sisäliikuntaan sekä erilaisiin tapahtumiin. Korpelasta on kivenheitto Metsoreitille, joka on Jyväskylästä Laukaan läpi Äijälään kulkeva tunnettu ulkoilureitistö.

Leppävedeltä on lyhyt matka ja hyvät kulkuyhteydet Jyväskylään sekä lentokentälle. Laukaan kirkonkylään matkaa on autolla 15 minuuttia.

Kaikki Laukaan vapaat omakotitontit löydät Laukaan karttapalvelussa.

Etäisyydet palveluihin:

 • Päiväkoti Viilinki 0,6 km, Leppäveden päiväkoti 1,1 km, Päiväkoti Merikarhu 2 km
 • Esikoulu ja alakoulun 1-3 luokat 1,1 km
 • Alakoulun 4-6 luokat 1,8 km
 • Kauppa 1,6 km

 

Lahnajärven asuinalue

Lahnajärven suosittu omakotialue rakentuu Laukaan kirkonkylän eteläosaan, Lahnajärven läheisyyteen. Alueelle rakennetaan leikkipaikkaa. Kataanmäen kuntorata ja yhteys Metsoreitistöön ovat aivan alueen vieressä. Laukaan kirkonkylän keskustasta löytyvät kattavasti kaikki perheen tarvitsemat palvelut ja runsaasti harrastusmahdollisuuksia. Tontin voi ostaa tai vuokrata. Jyväskylään Lahnajärveltä ajaa 20 minuutissa ja Äänekoskelle 30 minuuutissa. Tutustu Lahnajärven vapaisiin omakotontteihin Laukaan karttapalvelussa ja lue lisää tonteista 

Etäisyydet palveluihin:

 • Päiväkoti 1,4 km
 • Koulut 2,7 km
 • Kaupat ja muut palvelut 2,2 km

Laajalahden asuinalue

Laajalahden omakotialue sijaitsee Laukaan kirkonkylän pohjoisosassa kauniin kapeikkoisen Saraaveden rannalla, joka on osa Keitele-Päijänne-kanavareittiä. Alueella on oma uimaranta ja venevalkama sekä leikkipuisto. Ulkoilureitit Laukaan kirkonkylälle ja Metsoreittiä pitkin Peurunkaan tarjoavat upeat liikuntamahdollisuudet ympäri vuoden. Laajalahdessa on vapaana muutamia  omakotitontteja. Tontin voi ostaa tai vuokrata. Tutustu Laajalahden vapaisiin omakotitontteihin karttapalvelussa. Kaavamääräykset ja tonttikohtaiset tiedot saat, kun suurennat karttaa palvelun oikeasta yläkulmasta +-merkillä ja valitset hiirellä aktiiviseksi tontin vihreästä paikkamerkistä.

 

Tonttitiedot

Jyväskylään Laukaan kirkonkylästä ajaa 20–25 minuuttia ja Äänekoskelle 25 min.

Etäisyydet palveluihin:

 • Päiväkoti 1,6 km
 • Koulu 2,4 km
 • Kaupat 2,5 km

Vapaat omakotitontit Laukaan kirkonkylässä

Laukaan kirkonkylässä on vapaita omakotitontteja Laajalahden asuinalueella, Kantolan asuinalueella ja Lahnajärven asuinalueella, Tutustu vapaisiin omakotitontteihin karttapalvelussa.

Raita-ahon asuinalue

Raita-ahossa Lievestuoreen rauhallisessa taajamassa tontit ovat tilavia ja edullisia. Vuonna 2012 valmistunut päiväkoti sijaitsee alueen vieressä. Lievestuoreen keskustaan palveluineen on matkaa 1,3 km. Lähellä ovat myös avara Lievestuoreenjärvi sekä suosittu Mustavuoren ulkoilualue. Laurinkylän laajennettu ja uudistettu koulu on koko Lievestuoreen taajaman keskus tapahtumineen ja siellä palvelevat koulun lisäksi kirjasto ja kuntosali. Tutustu vapaisiin omakotitontteihin karttapalvelussa.

Etäisyydet palveluihin:

 • Päiväkoti 0,5 km
 • Leikkipuisto 0,7 km
 • Laurinkylän koulu (luokat 1–9 ) 1,6 km
 • Kauppa 1,3 km
 • Uimaranta 1,5 km
 • Mustavuoren ulkoilualue 6,0 km

Vapaat omakotitontit Raita-ahossa

Lievestuoreella Raita-ahon asuinalueella on vapaana useita omakotitontteja hyvällä rakennuspaikalla. Sen lisäksi Paavonkujalla on yksi vapaa omakotitontti. Tutustu Laukaan vapaisiin omakotitontteihin karttapalvelussa

Kuhamäen asuinalue

Kuhamäki Laukaan Vihtavuoressa on lapsiperheiden turvallinen ja luonnonläheinen asuinalue. Se rakentuu peltojen ja metsien keskelle Vihtavuoren taajamaan. Tilavat tontit ja runsaat lähimetsät tuovat alueen rikkaan luonnon ulkoilureitteineen kotiovelle. Kuhamäen ulkoilualue polkuineen, laavu ja uimaranta ovat asuinalueen vieressä. Alueella toimii syksyllä 2018 valmistuneessa hirsirakennuksessa  Elämyspäiväkoti Kuusenkärkkäät. Kuhamäen läheisyydessä on myös kaunis ja kallioinen Iso-Kuhajärvi, jossa on kesällä mahdollista meloa, soutaa ja uida ja talvella pilkkiä sekä luistella ja hiihtää luonnonjäällä. Vihtavuoren taajaman kauppa, koulu ja urheilupuisto ovat kävelymatkan päässä. Kuhamäestä Laukaan kirkonkylään on autolla 5 minuutin ja Jyväskylään 15 minuutin matka. Kuhamäki tarjoaa taajama-asumisen helppoutta ja luonto alkaa kotiovelta.

Vuonna 2020 Kuhamäen asuinalue laajeni 21 uudella tontilla. Tonttien koot ovat 1116 – 1691 m² ja hinnat 28–35 000 €. Omakotitontin voi myös vuokrata.

Etäisyydet palveluihin:

 • Päiväkoti 0,2 km
 • Vihtavuoren koulukeskus 0,9 km
 • Kauppa 1,3 km
 • Vihtavuoren liikuntapuisto 1,1 km
 • Kirjasto ja muut palvelut Laukaan kirkonkylässä 5 km

Vapaat omakotitontit Vihtavuoressa

Vihtavuoren Kuhamäen uudella asuinalueella on vapaana useita omakotitontteja hyvällä rakennuspaikalla. Tutustu Laukaan vapaisiin omakotitontteihin karttapalvelussa

Omakotitonttien hakeminen

Omakotitonttia tulee hakea tonttihakemuksella. Hakemus toimitetaan allekirjoitettuna Laukaan kunnan maankäyttöosastolle joko henkilökohtaisesti, postitse tai skannattuna sähköpostilla.

Omakotitontteja haetaan tonttihakemuslomakkeella. Hakemus tulee toimittaa allekirjoitettuna maankäyttöosastolle joko henkilökohtaisesti, postitse tai skannattuna sähköpostilla.

Käyntiosoite: Laukaantie 14, Laukaa kk
Postisoite: PL 6, 41341 Laukaa
Sähköposti: kaavoitus (@) laukaa.fi

Tontit varataan noin 6 kuukaudeksi rakennushankkeen suunnittelua varten. Varausmaksu on 350 euroa ja se hyvitetään varausaikana tehdyn kaupan yhteydessä osana kauppahintaa. Varausmaksua tai varausmaksun laskua ei hyvitetä, jos varaus perutaan. Varausmaksu on tonttikohtainen, eikä sitä voi siirtää toiseen kohteeseen. Tonttihakemuksen jättäessään hakija sitoutuu ottamaan vastaan hakemansa tontin ja maksamaan varausmaksun.

Varausmaksuun sisältyy sähköinen karttapaketti rakennushankkeen suunnittelua varten. Karttapaketti sisältää asemakaavakartan ja -määräykset (pdf), tonttikartan (pdf), katu- ja vesihuoltosuunnitelman (pdf), pohjakartan (dwg) sekä kadun tasausviivakorot (dwg).

Rakentaja vastaa kustannuksellaan rakennushankkeen toteuttamiseen liittyvistä rakenteellisista ratkaisuista sekä mahdollisten maaperätutkimusten suorittamisesta. Maaperätutkimuksen tarpeellisuudesta voi olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan. Maaperätutkimuksen saa tehdä varausaikana sen jälkeen, kun varausmaksu on maksettu.

Tontin varaaja voi halutessaan vuokrata tontin kaupanteon sijaan, jolloin varausmaksu jää kunnalle korvauksena varauksesta aiheutuneista kuluista. Perusvuokra on 5 % kauppahinnasta ja sitä tarkistetaan vuosittain elinkustannusindeksin muutoksella. Vuokralainen voi halutessaan lunastaa vuokratontin omakseen 10 vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta, jolloin lunastushinta määräytyy alkuperäisestä kauppahinnasta ja lunastushetkeen lasketusta elinkustannusindeksin muutoksesta. Poikkeuksena Vihtavuoren AO-kortteli 159 (Kuusiranta 7 ja Kuusiranta 9), Laajalahden AO-korttelit 1213-1214 (Taivaankaari) sekä Leppäveden AO-korttelit 403 ja 406 (Kuukkelinkatu), jotka luovutetaan ainoastaan myymällä.

Kauppakirja tai maanvuokrasopimus allekirjoitetaan varausaikana sen jälkeen, kun tontin varaaja on hyväksyttänyt alustavat rakennussunnitelmansa rakennusvalvonnassa.

Kunnan luovuttamilla tonteilla on rakentamisvelvoite. Uudisrakennus on saatava kolmen vuoden kuluessa kaupanteosta tai vuokra-ajan alkamisesta siihen kuntoon, että sinne voi muuttaa asumaan. Tonttia ei saa myydä tai muutoin luovuttaa edelleen rakentamattomana, eikä myöskään rakentamattoman tontin vuokraoikeutta saa luovuttaa eteenpäin ilman kunnan kirjallista suostumusta. Kaikki luovutusehdot löydät sopimusmalleista (kauppakirjamalli, maanvuokrasopimusmalli).

Luovutuksen saaja vastaa tontin lohkomiskustannuksista. Kunta perii lohkomiskuluina 1120 euroa (v. 2022) maanvuokrasopimusten yhteydessä ja kaupanteon yhteydessä silloin, kun tontti on etukäteen lohkottu omaksi kiinteistöksi. Lohkomattomien tonttien (määräala) kaupoissa ostaja vastaa kustannuksista suoraan Maanmittauslaitokselle.

Ostaja maksaa kaupanvahvistajan palkkion 120 euroa (v. 2022) kaupanteon yhteydessä tai sähköisen kauppakirjan asiointimaksun 197 euroa (v. 2022), joka sisältää lainhuudatusmaksun. Vuokrasopimuksen tekeminen Maanmittauslaitoksen sähköisessä palvelussa sisältäen vuokraoikeuden kirjaamismaksun ja sähköisen asiointipalvelun palvelumaksun yhteensä n. 100 euroa veloitetaan vuokralaiselta.

Lisätietoja

Jaana Raitanen

Maankäyttösihteeri

050 315 3505

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi

Omakotirakentajien uutiskirje

Tilaa Omakotiuutisia Laukaasta -uutiskirje. Saat  sähköpostiisi tietoa Laukaan uusista omakotitonteista ja tonttien hakuajoista.

Tilaa uutiskirje

Omakotiasumisen Youtube-kanava


Villa Luotolan asukkaat

Katso videot

Rakentamisen luvat

Rakentamisen luvat ja lomakkeet.

Sähköinen asiointi