Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Maksamalla asumisoikeusmaksuna 15 % hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta saa oikeuden hallita asuntoa omistusasunnon tapaan. Asuntoa ei voi lunastaa omaksi, mutta asumismuotona se on turvallinen.

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Edellytyksenä on, että et omista kohtuullisen asumistason mukaista omistusasuntoa paikkakunnalla, eikä sinulla ole riittäviä varoja sellaisen hankkimiseen. Varallisuusehto ei koske yli 55-vuotiailta hakijoilta eikä asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavilta hakijoita. Asumisoikeusasuntoihin ei ole tulorajoja.

Asumisoikeuden haltijaksi valitun tulee käyttää huoneistoa vakinaisena asuntonaan. Erityisestä syystä voit kuitenkin luovuttaa asunnon kokonaan toisen käyttöön enintään kahdeksi vuodeksi.

Asumisoikeuskohteet Laukaassa

Avain Asumisoikeus Oy:llä on kirkonkylässä, Tyvelänniemen järvimaisemissa, kaksi rivitalokohdetta:

Ristonniementie 3-5, asunnot peruskorjattu vuonna 2020
kaksiot 5 kpl, 51-56,5 m2
kolmiot 4 kpl, 72,5 – 83 m2
neliöt 2 kpl, 95,5 m2

Ristonniementie 7-9
kaksiot 5 kpl, 51-56,5 m2
kolmiot 3 kpl, 72,5 – 83 m2
neliöt 2 kpl, 95,5 m2

Kohteisiin ilmoittaudutaan osoitteessa: Vapaudenkatu 48-50, 40100 Jyväskylä, puh. 040 640 4802 / Avain Asuntomyynti,
sähköposti: myynti.jyvaskyla@avainyhtiot.fi

Lisätietoja asunnoista nettisivuilta: www.avainasunnot.fi.  

Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jasolla on kirkonkylällä kohde Laukaan Ilona osoitteessa Arwidssonintie 11. Kohde on valmistunut vuonna 2019.

Kahdessa kerrostalossa on kaikkiaan 48 asuntoa, joista 36 eri kokoisia kaksioita ja 12 kolmiota. Asuntojen koot vaihtelevat 40,5 m2 – 61,5 m2 välillä. Asunnoissa ei ole huoneistokohtaista saunaa.

Asunnot on tarkoitettu 55-vuotta täyttäneille. Taloissa toteutetaan yhteisöllistä toimintamallia, jonka mahdollistaa talon yhteiset tilat ja toimintaa koordinoiva toiminnanohjaaja. Talojen yhteisöllisyys on mahdollisuus ei velvollisuus. Pakkoa osallistumiseen ei ole, kukin osallistuu juuri siihen toimintaan mihin haluaa ja jaksaa osallistua.

Lisätietoa kohteesta ja hakemisesta löytyy Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jason nettisivuilta: www.jasoasunnot.com tai puhelimitse Anna Maunula puh. 050 439 5122, sähköposti anna.maunula@jasoasunnot.com. Käyntiosoite Jason toimistoon on Sepänkatu 4 A, 40100 Jyväskylä, 1. kerros.

 

TA-Asumisoikeus Oy:llä on Laukaan kirkonkylässä asumisoikeustalo osoitteessa Laukaantie 21. Sijainti on keskeinen, ja kaikki kunnan palvelut ovat kävelyetäisyydellä.

Kerrostalo on valmistunut elokuussa 2021, ja siinä on 33 asuntoa. Asunnot ovat erikokoisia kaksioita ja kolmioita. Kaksiot ovat kooltaan 43–58,5 m² ja kolmiot 66,5–70,5 m². Asunnoissa on lasitettu parveke ja suurimmassa osassa asunnoista on myös oma sauna. Kiinteistö on savuton.

Lisätietoja kohteesta löytyy ja hakijaksi voi ilmoittautua osoitteessa www.ta.fi. Lisätietoja saa myös TA-Yhtiöiden asiakaspalvelukeskuksesta, p. 045 7734 3777, info@ta.fi.

TA-Yhtiöiden Jyväskylän toimisto palvelee osoitteessa Keskustie 18 D (2. krs), 40100 Jyväskylä.

Näin haet asumisoikeusasuntoa

Aso-asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa 1.9.2023 alkaen ARAsta. Asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa ARAsta riippumatta siitä, mistä haetaan asuntoa eli samalla numerolla voi hakea mistä kunnasta tahansa asumisoikeusasuntoa. Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta, ja yhdellä henkilöllä voi olla samaan aikaan vain yksi numero. Numero maksaa noin 10 euroa.

Hae järjestysnumero verkossa: ARAn Järjestysnumerorekisteri (aso.fi)

Hae järjestysnumero paperilomakkeella ARAsta: Ara > ARA 67 Asumisoikeusasunnon järjestysnumerohakemus

Tutustu hakuohjeisiin: Järjestysnumeron hakeminen (aso.fi)

Usein kysyttyä järjestysnumerosta: Ara > Usein kysyttyä järjestysnumerosta

Sen jälkeen, kun järjestysnumero on saatu, hakija ilmoittautuu sille talonomistajalle, jonka omistamasta talosta asumisoikeusasuntoa haetaan ja samalla yksilöidään haluttu asunto.

Laukaassa asumisoikeusasuntoja omistavat: Avain Asumisoikeus Oy, Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso ja TA-Asumisoikeus. Yhteystiedot asuntohakemuksen tekemistä varten löytyvät tältä sivulta kohdasta Asumisoikeuskohteet Laukaassa.

Asumisoikeudesta luovuttaessa asukas saa sijoittamansa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Käyttövastikkeesta tulee vastata siihen saakka, kun asumisoikeus on siirtynyt uudelle asukkaalle tai talon omistajalle.

Asumisoikeussopimusta voi käyttää myös asunnon rahoitukseen otetun  lainan vakuutena. Asumisoikeusasuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Erityisestä syystä voit kuitenkin luovuttaa asunnon kokonaan toisen käyttöön enintään kahdeksi vuodeksi.

HUOM ! Uusi asumisoikeuslaki astui voimaan 1.1.2022 siirtymäsäännöksin. Se muuttaa järjestysnumeron hakemista ja asukasvalintaa 1.9.2023 alkaen.

Uusi järjestysnumero (1.9.2023 alkaen):

  • on maksullinen. Numeron hakeminen maksaa noin 10-12 euroa. 
  • on voimassa 2 vuotta. Kuntien myöntämien numeroiden voimassaolo päättyy 31.12.2023. 
  • on asunnon hakijakohtainen ja koskee koko perhettä. Asunnon hakijalla tai asunnon hakijaperheellä voi olla vain 1 voimassa oleva numero kerrallaan. 

1.9.2023 eteenpäin uusia järjestysnumeroita saa haettua vain ARAn järjestysnumeropalvelusta. Kuntien numerot ovat voimassa vielä 31.12.2023 asti. Kyseessä on siis siirtymäaika, jolloin asuntoa voi hakea kummallakin numerolla. 1.1.2024 jälkeen asuntoa voi hakea vain ARAn numerolla.

Lisätietoja

Jasper Rouvinen

Hallinto- ja talouspäällikkö, tekniset palvelut

040 1530 860

Kuntala Väistö, Laukaantie 14, PL 6
41341, Laukaa

etunimi.sukunimi@laukaa.fi