Vieraslajit

Vieraslajiksi kutsutaan kasvi-, eläin- ja eliölajia, joka on levinnyt ihmisen myötävaikutuksella alueelle, jonne se ei olisi muuten – esimerkiksi maantieteellisen esteen takia – voinut levitä. Vieraslajeja on satoja, mutta vain osa niistä aiheuttaa niin merkittäviä haittoja, että niiden aktiivista torjuntaa pidetään joko EU:n tasolla tai Suomessa tarpeellisena.

EU:n tai kansallisessa luettelossa nimetyt haitalliset vieraslajit uhkaavat levitessään luonnon monimuotoisuutta ja voivat aiheuttaa myös monenlaista muuta haittaa yhteiskunnassa. Haitallinen vieraslaji voi joko kokonaan syrjäyttää tai yksipuolistaa alkuperäislajistoa. EU:n tai kansalliseen luetteloon kuuluvia haitallisia vieraslajeja ei saa päästää luontoon, eikä niitä pääsääntöisesti saa tuoda maahan, myydä, kasvattaa tai pitää hallussa.
Lähde: mmm.fi/vieraslajit

Onko lähiympäristössäsi tai jopa puutarhassasi villisti leviävä haittakasvi?

2018 WWF Suomi ja Allergia- Iho-ja Astmaliitto ovat haastaneet kunnat vieraslajien torjunta työhön. Kunnan resurssit eivät kuitenkaan yksin riitä nopeasti leviävien haittakasvien torjuntaan.

Nyt olisi apu tarpeen. Osallistu yhdessä / yksin haittakasvien torjuntaan. Kunnan omistamalla alueella torjuttaessa, kunta tarjoaa hanskat ja hakee kitketyn aineksen pois. Paras torjunta-ajankohta on touko-heinäkuu.

Ennen kuin ryhdyt torjuntapuuhiin kunnan omistamalla alueella, otathan yhteyttä puutarhuriin.

Kerro ilmoituksessa

  • torjunta ajankohta
  • torjujien lukumäärä
  • yhteyshenkilön tiedot
  • kohteen sijainti
  • kasvi, mitä / miten torjutaan.

Yksityiseltä alueelta torjuttaessa tulee ottaa yhteyttä maanomistajaan. Lisätietoja vieraslajien torjunnasta osoitteesta www.vieraslajit.fi

Uutiset

16.05.2024 | Asuminen, Yhdyskuntatekniikka
Laukaan sataman matonpesupaikka uusittu
03.05.2024 | Asuminen, Rakentaminen, Yhdyskuntatekniikka
Laukaan Satamaan uudet polttoainesäiliöt
02.05.2024 | asukkaat, Yhdyskuntatekniikka
Laiturin asennus Laukaan Satamassa viikolla 19