Rakentamisen luvat

Rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen, muutostöihin ja korjaamiseen tarvitaan yleensä lupa. Lupaprosessilla pyritään varmistamaan rakentamisen laatu ja turvallisuus sekä ympäristöön sopeutuminen.

Rakennusvalvonta ohjaa kaikkia rakennus- ja korjaushankkeita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin olet yhteydessä ja keskustelet hankkeestasi rakennusvalvonnan kanssa, sitä enemmän hyödyt ohjauksesta. Ennakkoon ohjattujen hankkeiden lupakäsittely on nopeampaa.

Milloin tarvitset luvan?

Rakentamislupa tarvitaan rakennusten ja rakennuskohteiden rakentamiseen, mutta osa pienemmistä rakentamishankkeista ei jatkossa enää edellytä lupamenettelyä. Asuinrakennus ja lomarakennus (saunamökki) edellyttävät aina rakentamislupaa. 

Rakentamisen luvanvaraisuudesta on määrätty rakentamislain 42 pykälässä.

Lain mukaan rakentamislupaa edellyttää aina:

  • asuinrakennus ja vapaa-ajan asuinrakennus
  • kooltaan vähintään 30 m² tai 120 m³ oleva rakennus
  • kooltaan vähintään 50 m² oleva katos
  • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi henkilöä
  • vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
  • vähintään 2 m² suuruinen valaistu mainoslaite
  • energiakaivo
  • erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle (esim. varastointi- tai pysäköintialue

Lisäksi lupa vaaditan myös:

  • kun rakentamisella on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin.
  • kun rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi tai rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta.

Korjaus- ja muutostyö on aina luvanvaraista, kun on kyseeessä:

  • laajuudeltaan rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva korjaus- ja muutostyö
  • rakennuksen laajentaminen
  • rakennuksen kerrosalaan laskettavan tilan lisääminen esim. ullakolla tai kellarissa
  • vähäistä merkittävämmän, todetun terveyshaitan poistamiseen tarvitta korjaaminen
  • vaurioituneen kantavan rakenteen korjaaminen
  • korjaustoimenpiteet, jotka voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden tai turvallisuuden
  • korjaaminen, jolla on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön
  • korjaaminen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin.
  • korjaus- tai muutostyö suojeltuun taikka historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaaseen rakennukseen tavalla, jolla on merkittävää vaikutusta rakennuksen suojeltavalle tai rakennustaiteelliselle arvolle.
  • rakennuksen vaippaan tai teknisiin järjestelmiin liittyvällä korjaus- tai muutostyö, jolla voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen taikka energia- ja ympäristövaikutuksiin rakennuksen koko elinkaaren aikana.
  • rakennuksen tai sen osan olennainen käyttötarkoituksen muutos

Luvan hakemisesta vapautettu rakentaminen

Rakennus, joka ei ole asuin- tai lomarakennus ja on pienempi kuin 30 m² ei pääsääntöisesti tarvitse rakentamislupaa. Jos sinulla on olemassa oleva rakennuspaikka, on jatkossa näiden rakennusten rakentaminen ilman lupaa mahdollista:

  • Saunarakennus on rakennus, josta vähintään puolet on saunaa palvelevia tiloja. Rakennuksessa voi olla oleskelutila, jossa on esimerkiksi takka rakennuksen lämmittämiseen. Saunarakennuksessa ei saa olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, jossa on esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhella. Tällöin rakennus tulkitaan vapaa-ajan asunnoksi tai asuinrakennukseksi ja siten luvanvaraiseksi rakentamiseksi.
  • Talousrakennus on rakennus, jota ei voida käyttää asumiseen. Talousrakennus palvelee kiinteistön päärakennusta. Talousrakennuksia ovat esimerkiksi autotallit, varastot, työtilat, harrastetilat ja aitat. Talousrakennuksessa voi olla lämmitys, mutta ruuanvalmistukseen varustettua tilaa ei saa olla.

Myöskään alle 50 m² kokoinen katos ei tarvitse lupaa. Katos voi olla esimerkiksi autokatos tai grillikatos. Katoksen seinäpinta-alasta on oltava vähintään 30 % avointa, jotta se voidaan tulkita katokseksi.

Huomioi kuitenkin nämä:

Rakentaminen edellyttää, että kiinteistöllä on rakennuspaikka ja rakennusoikeutta.

Rakennuspaikan tai rakennusoikeuden muodostaminen saattaa edellyttää poikkeamislupaa tai sijoittamislupaa ennen rakennushankkeen toteuttamista. Myös poikkeaminen kaavassa annetusta määräyksestä edellyttää poikkeamislupaa, vaikka rakentamislupakynnys ei ylittyisikään. Poikkeamiselle tulee aina olla hakijan osoittama maankäytöllinen erityinen syy ja hakemus tulee aina perustella hakemuksen yhteydessä.

Yleis- ja asemakaava-alueilla rakennuspaikka on osoitettu kaavakartalla ja -aineistossa. Kaavattomilla alueilla rakentaminen edellyttää rakennuspaikan muodostamista sijoittamisluvalla ja ranta-alueella poikkeamisluvalla.

Rakennusoikeus määrittää sen, kuinka paljon rakennuspaikalle saa rakentaaRakennusoikeutta kuluttavat mm. aiemmin rakennetut umpiseinäiset rakennukset ja mahdolliset rakennelmat. Kaavoitetuilla alueilla rakennuspaikan rakennusoikeus määrätään yleis- tai asemakaavan kaavamääräyksissä.

Jos rakennuspaikkasi sijaitsee kaava-alueella, jolle ei ole määritelty rakennusoikeutta (esim. M-alue) tai alueella, jossa ei ole voimassa lainkaan kaavaa, tarkastellaan rakennusoikeus rakennusjärjestyksen määräysten perusteella.

Rakentamisessa on aina noudatettava rakentamismääräyksiä ja lakia, vaikka rakentaminen ei vaatisi lupaa.

Kaavat yleensä määräävät mm. rakennusoikeudesta, kerrosluvusta, rakennuksen mallista, rakennusten lukumäärästä rakennuspaikalla, käyttötarkoituksesta sekä rakennusten sijoittamisesta tontille. Kaavat ja kiinteistörajat löydät karttapalvelustamme.

Kunnan sivuilta löydät myös rakennusjärjestyksen, jossa on rakentamista koskevia säädöksiä. Rakennusjärjestys uudistetaan vuoden 2025 aikana.

 

Rakennusalan ammattilaisia käyttämällä varmistat rakennuksesi mahdollisimman pitkän käyttöiän, terveellisyyden ja toimivuuden.

Hyvästä suunnittelusta ja tarkasta dokumentoinnista on etua myös rakennushankkeen valmistumisen jälkeen. Esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa asioidessa tai kiinteistön myyntitilanteessa on eduksi, jos sinulla on esittää hankkeesta asianmukaiset suunnitelmat, selvitykset rakennustyön suorittajista ja vastuuhenkilöistä sekä sähkö- ym. tarkastuspöytäkirjat.

Luvasta vapautetun rakentamisen yhteydessä on suositeltavaa esitellä rakennussuunnitelmat etukäteen naapureillesi naapurisovin ylläpitämiseksi. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille.

Rakennusten vähimmäisetäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään neljä metriä. Naapurin rakennuksista tulee olla myös palomääräysten edellyttämät etäisyydet.

 

Kiinteistön omistaja on velvollinen ilmoittamaan Verohallinnolle luvanvaraisuudesta vapautettujen rakennusten tiedot kiinteistöverotusta varten. Ilmoitus on tehtävä kaikista yli 5 mkokoisista rakennuksista.

 

Hae lupaa (Huom! Sähköinen hakemus toistaiseksi pois käytöstä 1.1.2025 alkaen järjestelmäpäivityksen vuoksi)

Uutiset

20.12.2024 | Asuminen, Rakentaminen
Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025
30.08.2024 | Osbu, Rakentaminen, Yhdyskuntatekniikka
Lievestuoreen satamaan valmistui katettu tapahtumalava Liepeen lippa
24.04.2024 | Asuminen, Rakentaminen
Laukaan kunnassa vapaita tontteja joka taajamassa

Rakentamislaki

Paperihakemus (lisämaksullinen)

Pientalohankkeiden suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden yhteystiedot

Laukaan yrittäjiltä saadusta yhteystietoluettelosta on löydettävissä suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden yhteystietoja.
Rakennusvalvonta ei vastaa yhteystietoluettelon sisällöstä. Hankekohtaiset pätevyydet tulee tarkistaa.

Yhteystietoluettelo